Tips en trics van Danny, onze nieuwe China-kenner

blog

Geschreven op
woensdag 8 maart
Geschreven door
Suzanne Vermeer
Delen op social media

Met veel enthousiasme stellen we jullie voor aan onze nieuwe China-reisspecialist: Danny. Hij kent het land door en door en weet veel leuke plekjes te vinden, want hij is er al zo’n vijftien keer geweest! Hij is met veel plezier aan de slag gegaan en hoopt veel reizigers blij te maken met een mooie reis. Om wat meer te weten te komen over zijn vele reizen door China, stellen we hem een paar vragen:

Wat vind je zo bijzonder aan China?

Ik vind alles aan het enorme China bijzonder. Vergelijk je het verre noorden met het zuiden, dan is alles totaal anders: verschillende culturen, mensen, dialecten en gerechten. Ik heb nog nooit zoveel diversiteit gezien als in China. Toch is tegelijkertijd alles ook weer hetzelfde. Of je nou in de hoofdstad Beijing bent of in de zuidelijke provincie Yunnan: iedereen spreekt de Chinese taal, met daarnaast natuurlijk wel eigen dialecten in de verschillende regio’s. Het is een echte eenheid: door het hele land heen hebben de Chinezen dezelfde uitgangspunten, normen en waarden. Heel bijzonder.

Wat is je top 3 favoriete plekken in China?

#1 Er zijn zoveel mooie plekken in China, maar de stad Beijing staat voor mij absoluut op nummer één. Ik vind dit de leukste stad van China, vooral omdat alles er door elkaar loopt: de oude tradities gefuseerd met het wat meer westerse dagelijks leven. Het is een hele toegankelijke stad, waarin je elke keer weer verrast wordt door de diversiteit.

#2 De zuidelijke provincie Yunnan staat voor mij op twee. Vol met groene bossen, hoge bergen en kleurrijke terrassen is dit de perfecte plek voor natuurliefhebbers. Het weer is er ook prettig, zo rond de 25 graden Celsius, waardoor je er goed kunt rondreizen.

#3 Een speciale plek in mijn hart heeft Jinan, de stad waar ik een halfjaar Chinese taal en cultuur gestudeerd heb. Het is er niet heel toeristisch en er is niet heel veel te doen, maar daardoor vind ik het juist een leuke stad. Mag ik nog een vierde plek noemen? Hong Kong staat namelijk ook hoog op mijn lijstje met favoriete plekken in China. Deze stad is vrij Brits-georiënteerd en weer heel anders dan Beijing bijvoorbeeld.

Wat is je favoriete Chinese gerecht?

#1 Dat is moeilijk kiezen, dus ik noem mijn top 3 Chinese gerechten: Ik vind Mama Dun Rou heel lekker, wat Mama’s stoofpotje betekent. Dit maken ze met rundvlees, tomaat en munt. Het gerecht is heel anders dan je verwacht en neigt ook wat meer naar de Thaise keuken.

#2 Als ik een wat traditioneler Chinees gerecht moet kiezen dan is Gong Bao Kip een favoriet. Deze maaltijd wordt bereid met kip, cashewnoten en pepers: heerlijk pittig!

#3 Een ander lekker gerecht, populair onder reizigers, is varkensvlees in zoetzure saus: Tang Cu Liji.

 

Wat moet je absoluut níet doen als je in China bent?

Je moet vooral niks raar of vreemd vinden in China. Ga lekker mee in wat de Chinezen doen: rochelen en spugen op straat, smakken tijdens het eten en voordringen bij het kopen van een treinkaartje. Niks is te gek in dit land. Je zult ook merken dat mensen je soms lang aanstaren. Dit betekent vaak dat ze geïnteresseerd zijn in jou als westerling en willen weten wat je naar hun land brengt. Veel Chinezen willen graag met je praten, ook al spreken de meeste geen Engels. Wees dus vooral niet terughoudend op zulke momenten, maar maak er gebruik van: er gaat een wereld voor je open.

Waarom verschilt China zo van de rest van Azië?

China is eigenwijs. Het land is Aziatisch, maar ze doen het allemaal wel op hun eigen manier. In tegenstelling tot andere landen in Azië, is in China het Taoïsme belangrijker dan het Boeddhisme. Ook staat de voorouderverering in China veel centraler dan in andere landen. Wat je in Zuidoost-Azië veel ziet is dat de mensen van dag tot dag leven, heel relaxt. De Chinezen houden wat meer van een planning en druk bezig zijn. Ze willen graag meer richting de westerse cultuur, maar toch willen ze ook vasthouden aan oude rituelen. Ook vind je nergens in Azië een land dat zo divers is als China.

Heb je nog tips of advies voor toekomstige China-reizigers?

#1 Leer met stokjes eten, een echte must in China.

#2 Een tweede gouden tip: probeer wat simpele woorden Chinees te leren en ook te gebruiken. Hiermee krijg je al veel respect van de mensen tijdens je reis. Ze waarderen het namelijk enorm als je interesse toont in hun cultuur. Om een paar voorbeelden te noemen begin ik met: ‘Ni Hao!’ Deze kreet hoor je overal op straat, wat natuurlijk ’hallo’ betekent. Wil je echt indruk maken op de Chinezen? Vraag dan ‘Chi fan le ma?’ Deze termen gebruiken vrienden en bekenden onderling veel en vertaalt letterlijk naar ‘Heb je al gegeten?’ Ze zullen erg verrast zijn als je dit kent! Ook staat ‘Ganbei’ voor ‘proost!’ en je vraagt waar het toilet is met ‘Cesuo Zai Nar?’ Wat ik veel heb gebruikt tijdens mijn reizen is ‘Tai Gui Le, wat ‘te duur!’ betekent.

#3 Probeer in restaurants ook je grenzen te verleggen door niet heel standaard rijst te bestellen, maar ook de gerechten die je niet kent. Vaak zijn je ervaringen extra leuk en bijzonder als je wat meer durft en onbekende dingen probeert. Of wijs gewoon naar een gerecht van iemand aan een ander tafeltje.

Tot slot: Waarom zou volgens jou iedereen China moeten bezoeken?

Ik vind niet dat íedereen China moet bezoeken, want dan wordt het heel toeristisch. Nee, maar ik zou vooral een reis door China aanraden omdat veel mensen een verkeerd beeld hebben bij het land: dat hele grote drukke Aziatische land wat maar niet stopt met groeien. Natuurlijk is het ook druk in China en groeit het nog steeds, maar je ziet ook de andere kant: eeuwenoude tradities, het Chinese plattelandsleven en de geïnteresseerde en aardige mensen. Je zou dus naar China moeten gaan om een beter beeld te krijgen van het land, maar vooral … omdat het gewoon het leukste land van Azië is!

Hong Kong reizen - uitzicht
bouwsteen

Happening Hong Kong

  • Hong Kong
  • 3 dagen / 2 nachten
  • Vanaf € 171,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
beijing verbodenstad china
rondreis

Rondreis 2: Go China

  • Beijing – Pingyao - Xi’an – Yangshuo – Ping’an – Hong Kong
  • 16 dagen / 15 nachten
  • vanaf € 1664,- p.p. bij 2 personen (€98,- per dag)
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge