Riksja China & Tibet

Naar boven

Een kijkje in de reis van: Mark & Khanh

blog

Geschreven op
dinsdag 12 augustus
Geschreven door
Suzanne Vermeer
reizigers china online

Even voorstellen: Mark & Khanh

De reisroute:

Voor Riksja Reizigers Mark en Khanh ging deze reis een hele bijzondere worden, want het was namelijk hun huwelijksreis. Op 6 mei zijn zij getrouwd en op 26 juni vertrokkken ze richting China voor de honeymoon. Ze begonnen in Beijing en via Pingyao en Xi’an reisden ze naar Tibet waar ze vanuit Lhasa naar Mount Everest Basecamp gingen. Vervolgens reisden ze via Lhasa naar Chengdu om vanuit hier richting de Karstbergen van Yangshuo te vliegen en de reis te eindigen in Shanghai.

Een reis van ruim drie weken en dus was ik benieuwd, wat waren hun verwachtingen voorafgaand aan de reis, werden deze verwachtingen waargemaakt, wat waren de hoogtepunten en natuurlijk de vraag: wat zouden zij nu anders doen en zijn er nog tips voor de toekomstige reizigers?

Kortom; een reisverslag van reizigers, voor reizigers!

 

shanghai bund china

Khanh in Shanghai

Verwachtingen voorafgaand aan de reis:

We verwachtte een indrukwekkende reis vol nieuwe ervaringen: de beruchte boeren/smakken/rochelen ‘gebruiken’, de kleurrijke bevolking, (voor westerse begrippen te) vrij in hun doen en laten, grote diversiteit qua landschap en omgeving, gebrekkige communicatie… een avontuur waar we vol overgave voor wilden gaan!

Van Beijing en Pingyao hadden we de verwachting dat ze ons het ‘echte’ China gevoel zouden geven door de bezienswaardigheden, de sfeer en de uitstraling. De bestemming Xian met het Terracotta leger voelde als een must-see die we, nu we toch in China waren, niet konden overslaan. Het ingeplande tussendoortje Tibet zou daar weer een hele andere wending aan geven door de niet te vergelijken omgeving, mensen en cultuur. Chengdu zorgde met z’n pandaberen voor het schattige element, en in Yangshuo zouden we dan nog heerlijk even kunnen relaxen voordat we in de wereldstad Shanghai onze reis zouden afsluiten.

Ondanks de vele mooie reizen die we inmiddels van onze travellist kunnen afstrepen, is elke reis weer een nieuwe uitdaging. Uiteraard vormt elke reis een belevenis die je niet snel zult vergeten, maar vragen als ‘hoe verloopt het rondreizen?’ en ‘hoe zal het contact met de mensen zijn?’ dragen zeker bij aan de herinneringen die je er aan overhoudt. Eén ding waar we ons geen zorgen over maakte was het eten daar!Khanh: Voor mij persoonlijk was het ook zoektocht naar herkenning aangezien hier mijn ‘roots’ liggen.

 

verbodenstad china

Photobombing Verboden Stad

Kwamen de verwachtingen uit?

Onze verwachtingen zijn meer dan waargemaakt! Niet alleen de afwisseling in de zin van de vele plaatsen die we hebben bezocht, maar ook de variatie in ‘activiteiten’ en transport hebben bijgedragen aan een onvergetelijke honeymoon vol nieuwe indrukken.

Beijing en Pingyao voelden voor ons op en top Chinees door de architectuur en de mensen. Beide steden straalden een vriendelijkheid uit (de sfeervolle accommodaties droegen hier zeker aan bij) waardoor het voor ons prettig wennen en aanpassen was. In de stad Xian hadden we het idee dat we tussen de grote gebouwen en mensenmassa’s moesten zoeken naar het authenticiteit, wat uiteindelijk wel redelijk gelukt is. Het terracotta leger viel ons enigszins tegen: het was zeker wel fascinerend om de beelden te zien, maar het voelde met alle toeristenbussen, de souvenir stalletjes en weer die mensenmassa een beetje aan als een pretpark.

En dan Tibet, dit was zeker één van de hoogtepunten, bijna onbeschrijfelijk. Eigenlijk hadden we dit niet zo verwacht, dat het zoveel indruk zou maken. Ook de pandaberen, het relaxte Yangshuo en Shanghai hebben zeker een goede indruk bij ons achtergelaten.

Khanh: “Met mijn half Chinese/half Vietnamese achtergrond was het een fijn gevoel dat ik me hier wel soort van thuis voelde. Het Chinese gekakel en geschreeuw klonk me niet heel vervelend in de oren ondanks dat ik er geen snars van snap.. Wat de lokale bevolking vervolgens absoluut niet snapte: ‘you no Chinese? Oh you look Chinese’ of dat mijn man iets in het Engels vroeg en ik vervolgens een heel verhaal in het Chinees terug kreeg. Ja die verwachting is zeker de gehele reis waargemaakt.”

 

monnik tibet china reis

Contact met monniken in Tibet

En wat waren de drie hoogtepunten?

#1 Tibet: Het contact met de mensen, de cultuur en gebruiken ervaren. Samen met een monnik foto’s van voetballers kijken op zijn telefoon waarbij gelach de enige manier van communiceren is, jak-boter thee en gedroogde jak-kaas krijgen van picknickende locals, en de driver die ergens in-the-middle-of-nowhere een soort rabarber plant vindt als roadtrip-snack.

#2 Eten: Het voelde heerlijk brutaal en schaamteloos om een eettentje binnen te lopen en gewoon hetgene proberen te bestellen wat iemand anders naar binnen aan het slurpen was door hier naar te wijzen.

#3 People’s Park Chengdu (niet alleen in Chengdu, maar ook in andere stadsparken): Nergens hebben we zo’n grote concentratie aan outdoor entertainment gezien. Tai Chi, squaredance, stijldansen (er was een hele groep een kwartier lang aan het oefenen om hun hoofd van links naar rechts te draaien), en een groep kung fu kids met nunchaku’s. Een heerlijk avondje relaxed je ogen uit kijken.

 

tibet mount everest

Bij Mount Everest in Tibet

Wat zou je anders doen?

Misschien iets meer dagen inplannen, maar ja … we wilden zelf graag zoveel mogelijk zien. En misschien in een andere periode reizen, het was nu wel erg warm en druk doordat het daar ook zomervakantie was.

En de bagage: op de intercontinentale vlucht mochten we 23kg meenemen, maar de binnenlandse vluchten maar 20 kg. Het was elke binnenlandse vlucht weer een uitdaging om ons aan deze limiet te houden, en hebben we ons dus ook moeten inhouden wat betreft souvenirs. Hadden we toch de winterjas, muts en handschoenen moeten thuis laten, zeker aangezien we die tijdens de gehele reis absoluut niet nodig hebben gehad.

 

chinese muur beijing china

Khanh op de Chinese Muur

Tips voor toekomstige reizigers:

Beijing: Beijing is heel fiets vriendelijk! De buitenste banen van de doorgaande wegen zijn met hekken afgezet als een soort fietspad waar ook de (inmiddels voornamelijk elektrische) brommertjes gebruik van maken.

Chinese muur: vanaf het eindpunt van de wandeling is het nog een flink stuk afdalen, houdt hier rekening mee dat wanneer je voor de lange route kiest.

Pingyao: je hebt een speciale ticket nodig om de bezienswaardigheden (tempels, musea e.d.) te kunnen bezoeken, deze ticket is 3 dagen te gebruiken. Let op: per attractie kan je je ticket maar één keer gebruiken. Wij wilden even de muur op om foto’s te maken, de volgende dag werd ons de toegang geweigerd toen wij de hele muur wilden bewandelen. Gelukkig konden wij de portier bij de andere opgang ‘omkopen’ met een 50 eurocent muntje, want hij spaarde buitenlandse munten.

Praktische tips: Heet water is bijna overal verkrijgbaar (in de trein, op het vliegveld), pas je aan en ga met een thermosbeker op pad! Ook heel handig voor de instant-noodles. (lees hier meer nuttige China reisinformatie.)

Niet dat je er direct iets aan kan veranderen of doen, maar de meeste hotels hebben geen lift. Iets waar je je al op kunt instellen, vooral in Tibet vormde dit een uitdaging in combinatie met de ijle lucht en je beperkte conditie daar.

Toiletbezoekjes: ga nooit op pad zonder toiletpapier en ga in China (helaas niet in Tibet) op zoek naar een invalidentoilet, dan hoef je niet te hurken 😉

 

china huwelijksreis mark en khanhZoals je ziet hebben Mark & Khanh een hele mooie en afwisselende huwelijksreis achter de rug.

Heb je ook de Chinese reiskriebels te pakken en wil je ook zo’n mooie rondreis maken door China en/of Tibet? Ga zelf aan de slag en bouw je eigen China-reis. Heb je vragen, neem dan gerust contact met mij of Koen op.

Misschien zijn deze artikelen ook interessant voor jou:
10 redenen waarom je naar China moet reizen.
Handige apps voor op reis in China.
Social Media in China, hoe zit dat?
Hoe reis je in China?
Of kijk voor meer inspiratie op ons China-reisblog.

background-pattern