Riksja China & Tibet

Naar boven

Lentefestival in China

blog

Geschreven op
dinsdag 28 januari
Geschreven door
Suzanne Vermeer

Chinees Nieuwjaar
Het Lentefestival is de belangrijkste feestdag voor ons, net als de kerst in het Westen. Het begint op de eerste dag van de Chinese kalender. De datum wordt bepaald door de maankalender, namelijk op de eerste maan maand. De viering van het Chinese nieuwe jaar varieert jaarlijks tussen eind januari en begin februari. Deze keer is dat a.s. vrijdag 31 januari.

Het Lentefestival eindigt op de 15e dag met het ‘Lantaarnfestival’. Het is een viering van het nieuwe jaar, een samen zijn met familie en vrienden en ook een zegening voor de toekomst.

esamzaad snoepjes china De dag van de Keukengod

Vóórdat de grote dag begint, vieren we eerst de dag van de ‘Keukengod’. Vroeger werden offers geboden aan de ‘Keukengod’, omdat deze verslag doet aan de ‘Jade Emperor’, de allerhoogste God. Nu eten we sesamzaad snoepjes, zodat de ‘Keukengod’ niets slechts over ons kan zeggen.

Na de Dag van de Keukengod beginnen we met de voorbereidingen voor het Lentefestival, zoals het schoonmaken van huizen, inkopen doen voor het Lentefestival en plakken we lente coupletten plakken.

china tekst Schoonmaken en lentegedichten

Het schoonmaken van huizen heeft voor ons symbolische waarde. Het woord “Chen” betekent zowel stof/vuil in het Chinees, als oud/historisch. Door stof en vuil uit onze huizen weg te vegen vóór het Lentefestival vegen we tegelijkertijd minder gelukkige tijden uit het verleden weg. Door oude dingen weg te doen, verwelkomen we nieuw geluk in ons huis.

We versieren onze huizen met papieren knipsels van korte Chinese gedichten over geluk, voorspoed en een lang leven. Met het plakken van het karakter “Fu” op deuren en muren laten we zien dat we hopen op een goed leven. Sommige families plakken het karakter “Fu” omgekeerd op, om te laten zien dat zij reeds gezegend zijn. Want het woord “omgekeerd” betekent hetzelfde als “gekregen” in het Chinees.

eten china balletjesKoken voor oudejaarsavond

Het Lentefestival is niet compleet zonder eten. Deze dagen beginnen we alvast met de voorbereidingen. In mijn familie eten we met het Lentefestival gerechten zoals lotus met vlees, gehaktballetjes en vis. Ook deze gerechten zijn symbolisch. “Lotus” staat in het Chinees voor “harmonie”. “Balletjes” betekent in het Chinees hetzelfde als “herenigd”. “Vis” staat voor “overvloed”.

Deze gerechten symboliseren onze wensen voor harmonie, geluk, samen zijn en overvloed voor het nieuwe jaar.
Houd ons reisblog in de gaten. Aanstaande vrijdag is het zover: Chinees Nieuwjaar. Dan vertelt Fanny meer over De Grote Dag.

background-pattern