Riksja China & Tibet

Naar boven

China-experts Danny & Bea ontmoeten Ruben Terlou

blog

Geschreven op
woensdag 21 februari
Geschreven door
Suzanne Vermeer

Danny & Bea ChinaspecialistToen Danny en ik hoorden van een meet-up met Ruben Terlou en zijn team in Amsterdam aarzelden wij geen moment … daar moeten we bij zijn! Het is geen groot geheim dat wij al vanaf zijn eerste serie, ‘Langs de oevers van de Yangtze’, groot fan zijn van hem en zijn liefde voor China. En die liefde voor China, die delen wij natuurlijk.

Elke week verbazen wij ons weer over hoe makkelijk Ruben spraakmakende onderwerpen zoals de gezondheidszorg, homoseksualiteit en het al dan niet hebben van privacy binnen China portretteert in zijn documentaire. Het Mandarijn spreekt hij vloeiend, waar wij jaloers op zijn … het maakt het voor hem eenvoudiger om de contacten te leggen.

Door het hart van ChinaReden genoeg voor ons om op 15 februari richting Amsterdam te reizen na een drukke werkdag en ruim een kwartier te laat (parkeren in Amsterdam is echt wat anders dan parkeren bij ons kantoor in Leiden) zachtjes de zaal binnen te sluipen waar Ruben en zijn team van producers en cameramannen al klaarzitten om de laatste aflevering aan te kondigen. Deze gingen we met z’n allen kijken, waarna er de gelegenheid was om vragen te stellen aan Ruben en zijn team. Heel interessant! Want zo blijkt het nog knap lastig te zijn om goed te kunnen filmen op het moment dat je niet verstaat wat er gezegd wordt. Ruben bleek namelijk de enige in zijn team te zijn die Chinees spreekt en verstaat. Ook kregen we de verhalen achter sommige scènes te horen. Zo bleek het interview met een beroemde voetbaltrainer voor geen meter te lopen; de beste man had geen interactie met Ruben en het leek allemaal niet bruikbaar, totdat Ruben een balletje ging trappen en per ongeluk de bal in zijn eigen gezicht trapte, waardoor zijn bril van zijn neus vloog. Zo kwam er toch nog een bruikbaar stuk in en weten wij dat Ruben eigenlijk een aardig balletje kan trappen. 😉

Onder begeleiding van een gigantisch applaus uit de zaal rondde het team af maar was er wel gelegenheid voor een praatje en natuurlijk een selfie. Ik mag wel zeggen dat dit beide heel hoog op de bucketlist van zowel Danny als mijzelf stond. Hoe leuk is het om over China te praten met iemand met dezelfde passie (of is zijn passie nóg groter?) voor China als die wij zelf hebben? Maar spannend vond ik het wel. Met knikkende knietjes, zwetend als een os en een trillend lipje durfde ik hem uiteindelijk toch te vragen wat hij mij zou aanraden om te gaan bezoeken tijdens mijn zevende reis door China in september van dit jaar. Ook was Danny benieuwd naar het stukje Chinese Muur dat in de voorstukjes en soms in de aftiteling te zien is. Dat stukje kenden wij nog niet en ziet er wel ontzettend indrukwekkend uit. Dat wist hij zo niet uit zijn hoofd,  maar hij wilde dat wel even voor ons opzoeken. Uiteraard staat deze plek nu heel hoog op mijn wishlist, want de Chinese Muur … die kan ik niet vaak genoeg zien!

Met een grote glimlach verlieten Danny en ik vervolgens de zaal, om vervolgens vol trots aan onze partner in China de foto van onszelf met Ruben te sturen. Ook zij volgen de serie op de voet.

Kortom Ruben, mocht je nog twee enthousiaste China-gekken nodig hebben voor je volgende serie? Denk dan eens aan ons. 😉

Volgen jullie de serie van Ruben Terlou op de VPRO ook?

background-pattern