Naar boven

Dieren in Canada: de Big Five

blog

Afrika heeft toch dé Big Five? Ja, dat klopt! Officieel. Maar wij zijn een tikkie eigenwijs en vinden oprecht dat Canada ook een Big Five heeft. Niet officieel erkent, maar wel net zo gaaf. Dieren spotten is zelfs voor velen dé reden om te gaan.  Dus check hier de vijf ultieme dieren om te spotten in Canada. Ben je een geluksvogel, dan vink je ze wellicht allemaal af.
Decorative torn edge
Geschreven op
vrijdag 28 oktober
Geschreven door
Marloes Lukaart

#1 Beren

Zie je een beer in Canada, dan is de kans groot dat dit de zwarte beer is. De beste plek om ze te spotten vinden we Vancouver Island. Wellicht zal je ook wel eens een beer spotten vanuit je auto, maar dat resulteert meestal in een file van reizigers met camera’s in de aanslag. Niet de ultieme manier vinden we, wij zien ze liever in hun natuurlijke leefomgeving. Pas wel op: beren zien er lief uit, maar het zijn gevaarlijke roofdieren. Vooral als ze jongen hebben. Houd altijd gepaste afstand. Naast zwarte beren vind je in West-Canada ook de grizzly beer (of bruine beer) en in de afgelegen Arctische gebieden zelfs ijsberen.

#2 Wapiti

Is het een hert? Nee zeker niet, het is een wapiti. Ongetwijfeld kom je ze in Canada tegen, in Banff heb je zelfs kans om tammere exemplaren op straat te zien lopen. Wapiti’s komen voor in delen van Noord-Amerika en Azië. Het is op de eland na de grootste hertensoort en je herkent ze aan hun roodbruine of bruine vacht. De mannetjes hebben een groot gewei, een geweldig gezicht!

#3 Eland

En dan heb je de eland natuurlijk! De eland is de grootste nog levende soort binnen de familie der hertachtigen. Het mannetje kan zo’n 2 meter groot worden en kan tot 800 kilo wegen. Wij zelf vinden de opmerkelijke snuit vooral typerend bij de eland, maar ook zeker het gewei bij de mannetjes. Deze kan met gemak een spanwijdte van 2 meter bereiken. Het gewei wordt ieder jaar afgeworpen en groeit meestal nog groter en forser terug.

#4 Walvis

Zowel aan de oost- en westkust komen walvissen voor. Sommige leven in groepen, andere leven alleen. De beste plek om walvissen te spotten vinden we Vancouver Island en de beste tijd om ze te zien is van juni t/m oktober. Het blijft natuurlijk spannend of je ze daadwerkelijk spot, maar als je een staart of spetterende sproeier het water uit ziet komen: fenomenaal! Helemaal geweldig is wanneer je ze ziet springen zoals hiernaast op de foto.

#5 Orka

In de film ‘Free Willy’ lijkt het zo’n lief beest. Maar het tegendeel is waar: orka’s zijn fanatieke jagers. Ze eten vis, maar ook zeehonden en zelfs walvissen. Ze zitten veelal onder het water, maar komen zeker wel eens naar boven. Je herkent ze aan de enorme vin en het zwart met witte vlekken, de witte vlek net boven de ogen is voor elke orka uniek en geldt als een soort vingerafdruk waaraan ze herkent kunnen worden. Ook hier geldt: Vancouver Island is de beste plek.

En eigenlijk heeft Canada nog zoveel meer dieren: van bizons tot antilope, wolven, berggeiten en coyotes. En waar veel water is, zijn ook veel vogels: zoals watervogels, trekvogels, roofvogels en zangvogels. Ga je naar de Nationale Parken zoals Banff (Rocky Mountains), Jasper en Vancouver Island dan heb je grote kans om veel wildlife te zien.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern