Riksja Maleisië

Naar boven

Handige weetjes over Maleisië

Algemene informatie

Beste reistijd

Bij het uitstippelen van je rondreis door Maleisië is het verstandig om rekening te houden met het tropische klimaat.

West Maleisië: Dit deel van Maleisië kun je het hele jaar bezoeken. Een echte regentijd kent het westen eigenlijk niet. Over het hele jaar bekeken vallen de meeste buien in de maanden december, januari en februari. Deze zijn niet zo heftig als in het oosten en je kunt dan dus prima reizen.

Oost Maleisië: Vanaf april t/m half oktober is de beste tijd om het oosten te bezoeken.
Hier liggen de meeste tropische eilandjes. De overige maanden, van half oktober tot april, trekken de zware en heftige moesson regen- en onweersbuien langs de oostkust. Veel resorts op de eilandjes zijn dan gesloten en de meeste boten varen dan niet van en naar de eilanden vanwege de ruwe zee.

Borneo (Sabah en Sarawak): Borneo is het hele jaar te bezoeken. In noord-oost Borneo, Sabah, heb je van mei tot november de meeste kans op een bui. In zuid-west Borneo, Sarawak, valt de meeste regen valt in de periode van oktober t/m april, met een hoogtepunt in december en januari. Laat je hier zeker niet door afschrikken. Een beetje verkoeling in de tropische warmte is welkom zul je merken.

Eten en drinken

Voor Aziatische begrippen heeft Maleisië een vrij goede hygiëne. Wel is het voor ons nog goed opletten. Zo raden wij aan geen water uit de kraan te drinken. Houd het bij water uit flessen met een verzegelde dop en neem geen ijsklontjes. Eten dient goed gekookt of gebakken te zijn, zodat eventuele bacteriën gedood zijn. Voor fruit geldt dat het beter is om het even te wassen in mineraalwater. Met deze maatregelen verminder je de kans op reizigersdiarree. Lees hierover meer op de pagina over gezondheid in Maleisië.

De Maleisische keuken is zeer gevarieerd. Je vindt er de Chinese, Thaise, Indiase en de lokale keuken. In de meeste hotels en restaurants vind je ook westerse gerechten op de kaart. Typisch Maleisisch is de Nyonya keuken. Een unieke combinatie van de Chinese en Maleisische keuken met zoete, zure, hete en scherpe smaken. Wat je zeker moet proberen zijn de eetstalletjes op straat, met name de islamitische Indiase “Mamak” stalletjes. Vers bereid, zeer smakelijk en het kost bijna niets. Op de eilandjes en in de kustgebieden kun je uiteraard heerlijke verse vis eten. Verder heeft ieder gebied of stad daarnaast z’n eigen specialiteiten.

Cultuur en religie

Maleisië is een land waar veel religies samenleven. Maleisië is officieel islamitisch en meer dan de helft van de bevolking is moslim. Andere grote religies in Maleisië zijn het hindoeïsme, het christendom en het boeddhisme.

Tijdens het plannen van je reis is het handig om rekening te houden met de ramadan die elk jaar wordt gevierd. De vastenperiode duurt ongeveer drie weken. Aan het einde van deze drie weken vieren ze in Maleisië het suikerfeest. Tijdens de gehele ramadanperiode kunnen lokale eettentjes gesloten zijn, en je zal de oproep tot gebed wat vaker horen. Tijdens het suikerfeest zijn er ook veel Maleisiërs die op vakantie gaan of naar familie reizen. Het kan dan ook wat drukker zijn in bijvoorbeeld de Cameron Highlands of de Taman Negara.

Denk ook aan de veiligheid

Maleisië is een veilig land om in te reizen. Natuurlijk blijft het verstandig goed op je spullen te letten en diefstal niet uit te lokken door onachtzaamheid. Laat daarom je waardevolle eigendommen in het kluisje van het hotel wanneer je op pad gaat. Ook is het verstandig niet al je geld en pasjes op een plek te bewaren, maar verspreid dit over je bagage en je reisgenoten.

In Maleisië vind je prachtige stranden op tropische eilandjes. Het azuurblauwe water is erg aantrekkelijk om in te zwemmen, snorkelen en te duiken. Houdt er wel rekening mee dat er kwallen kunnen voorkomen. Met name tijdens het regenseizoen van half oktober t/m februari komen veel kwallen door de stroming richting de kust. De meeste kwallen, doorzichtig met korte tentakels, zijn ongevaarlijk. Echter aan de noordwestkust, op de eilanden Penang en Langkawi, is de ‘box jellyfish’ voorgekomen. Aanraking met deze kwalsoort met lange slierterige tentakels kan erg gevaarlijk zijn. Vraag voordat je de zee ingaat altijd even aan de lokale bevolking of het hotelpersoneel of het veilig is. Let ook zelf goed op voordat je het water ingaat.

Onder water in Mlaleisië

Ik ga op reis en neem mee...

Tijdens je Maleisië rondreis is het fijn om vooral luchtige en comfortabele kleding te dragen. Het is niet nodig om veel kleding mee te nemen, je kunt je kleren bijna overal laten wassen. Als je kleding of spullen mist kun je dit in de grote steden kopen. Het reizen gaat zowel met koffer als met backpack. Een backpack is vaak wel handiger in kleine boten en tijdens de transfers.

Naast t-shirts, korte en lange broeken en toiletspullen, vonden wij de volgende praktische zaken volgende onmisbaar:
– slippers of sandalen
– zwemkleding
– goede zonnebril en petje tegen de felle zon
– zonnebrand met een hoge factor
– antimuggenspul (spray of melk) met DEET
– EHBO setje
– kleine zaklamp
– wereldstekker om je camera en telefoon op te laden
– extra SD kaartjes voor al je foto’s (ook te kopen in winkelcentrum)
– prettig zittende, goede (ingelopen) wandelschoenen
– een regenjas/poncho als je de jungle bezoekt

background-pattern