Ga naar inhoud

Riksja Travel
Vietnam
Reizen naar Vietnam

Reizen naar Vietnam: 10 redenen om Vietnam op je bucketlist te zetten

Blog

Reizen naar Vietnam: Vietnam, wat ben je prachtig, lief en stoer! We zijn verliefd op je.
Eigenlijk zou iedereen minstens één keer in z’n leven een rondreis Vietnam moeten maken. Ben jij nog nooit geweest? Dan geven we je tien redenen waarom reizen naar Vietnam absoluut niet mag ontbreken op je bucketlist.

Geschreven opzondag 20 januari
Geschreven doorVincent de Kolf

 

Heerlijk Vietnamees eten#1 Mmm … dat eten!

Alleen al het Vietnamese eten is genoeg reden om een ticket te boeken en te reizen naar Vietnam: de gerechten zijn gezond, verrukkelijk én kosten als kers op de taart bijna niets. Ben jij gek op die Vietnamese loempia’s van de markt bij jou om te hoek? Goed nieuws: in Vietnam smaken ze nóg beter. Proef in Vietnam ook de verse loempia’s. Die worden niet gefrituurd, dus lekker én gezonder. Rijstpapier wordt gevuld met je favoriete ingrediënten: kip of garnalen, noedels, verse kruiden en knapperige groenten. Even door een zoet of pikant dipsausje halen en smullen maar! En probeer ook eens pho, het nationale gerecht van Vietnam: een kruidige bouillon met noedels, kip of rundvlees en groenten.
Wat je ook kiest van de menukaart, je weet in elk geval dat de kruiden en groenten verser dan vers zijn. De meeste worden net voordat ze op tafel komen nog even snel geplukt uit de achtertuin. En vergeet de vissaus niet, zeker voor de Noord-Vietnamees de kroon op het gerecht.

 

vietnam rondreis#2 De mensen

Wat een volk, die Vietnamezen. Ze zijn lief, behulpzaam en bescheiden, maar ook trots, taai en veerkrachtig. Noch de Chinezen, noch de Fransen, noch de Amerikanen hebben hen klein weten te  krijgen. Zeker een reden om te reizen naar Vietnam Ze zijn ontzettend nieuwsgierig en vragen je het liefst ongegeneerd het hemd van het lijf. De eerste vraag is meestal hoe oud je bent. In de Vietnamese cultuur is het een heel normale en ook noodzakelijke vraag: er zijn namelijk zeven manieren om iemand aan te spreken, afhankelijk van of iemand a) jonger is dan jij, b) even oud is, c) 15 jaar ouder is, d) jonger is dan je ouders, e) ouder is dan je ouders, of f) de leeftijd van je opa en oma heeft.

 

Cu Chi tunnels Vietnam#3 De beste geschiedenisles die je ooit hebt gehad

Iedereen kent de verhalen over de bloedige Vietnamoorlog. Het land kent een indrukwekkende geschiedenis en tijdens je reis kom je langs veel historische plekken; van de Chinese dynastie, de Franse overheersing en de Japanse troepen in de Tweede Wereldoorlog tot de strijd om de onafhankelijkheid van Ho Chi Minh en de reactie van de Verenigde Staten. Je komt als een ware geschiedkundige weer thuis. Tips: met onze bouwsteen ‘Je actieve tussendoortje’ ga je naar een minder bezocht tunnelstelsel‘. Ook vonden wij vonden het War Remnants Museum in HCMC erg indrukwekkend.

 

Individuele rondreis Vietnam - Mai Chau#4 Vietnam is groen, groener, groenst

Vietnam is immens, met een lengte van noord naar zuid van maar liefst 1.650 kilometer – ter vergelijking: dat is net zo ver als van Amsterdam naar de hak van Italië. Je reist van groene rijstterrassen in het noorden tot de vruchtbare Mekongdelta in het zuiden (of andersom natuurlijk, als je dat wilt). Het landschap in Vietnam wisselt van karstbergen tot vlak platteland, van zandduinen tot koele groene heuvels en van jungle tot eindeloze stranden. Perfect om te reizen door Vietnam. En wist je dat de grootste grottenstelsels ter wereld in het Vietnamese Phong Nha National Park te vinden zijn?

 

Trainstreet - fotografie Vietnam - hanoi#5 Kedeng kedeng van Noord- naar Zuid-Vietnam

Dat Vietnam dus groot is, moge duidelijk wezen. En om al die afstanden te overbruggen per vliegtuig is zonde, want dan zie je dat afwisselende landschap niet. Hoe dan? Nou, per trein! In 1930 werd de noord-zuidspoorweg van Hanoi naar Ho Chi Minh City aangelegd door de Fransen. Na de Tweede Wereldoorlog werd de spoorweg verdeeld tussen Zuid- en Noord-Vietnam, maar in 1975 werd de verbinding hersteld. Toegegeven, de snelheid op de lijn is niet erg hoog. Wij omschrijven het liever als ‘prettig relaxed’. Je kunt je benen strekken en een praatje maken met de reizende Vietnamezen. Een voordeel voor je portemonnee: een nacht in de trein bespaart je tijd en de kosten van een overnachting in een hotel tijdens het reizen naar Vietnam.

 

ca phe sue da door Paul Arps#6 De koffie

Je zou het misschien niet zo één-twee-drie associëren met Vietnam, maar als koffieliefhebber kun je hier je hart ophalen en is dit zeker een reden om te reizen naar Vietnam. Geïntroduceerd door de Fransen in de twintiger jaren, is koffie uitgegroeid tot een van de belangrijkste exportproducten van Vietnam. Met onze bouwsteen ‘Glamping aan het meer’ overnacht je in een safaritent in de beste koffieregio van Vietnam. Maar de koffiecultuur vind je overal in het land. Zelfs beginnende koffiedrinkers zijn dol op Vietnamese koffie, die met gezoete gecondenseerde melk wordt gedronken: dik, romig en heerlijk zoet. Of je ‘m nou warm of met ijsklontjes drinkt, wees gewaarschuwd: als je er eenmaal aan begint, ben je eraan verslaafd.

 

Mekong homestay Vietnam#7 De homestays

Vietnam: een land vol geschiedenis, hectiek, natuur en mooie stranden. Maar als je mensen vraagt wat ze het leukst van het land vonden, hoor je vaak: de vriendelijke mensen. Die ontmoetingen blijven het meest bij. Een nachtje (of twee) in een homestay mag wat ons betreft dan ook niet ontbreken tijdens je Vietnam-reis. De Vietnamezen onthalen je echt als een gast, sterker nog: een vriend van de familie. Ze zijn trots om je bij hen thuis te mogen ontvangen. Je kunt in een homestay in de Mekongdelta slapen, bij Mai Chau met de bouwsteen ‘Thuis tussen de karstbergen‘, of tijdens een ‘Sapa trekking‘.

 

Vietnam natuurlodge#8 De tegenstellingen

Metropolen zoals Hanoi en Ho Chi Minh City versus het stille platteland. Highlights zoals de veelbezochte rijstterrassen van Sapa versus off-the-beaten-track slapen in safaritent. Maak zelf een keuze tussen het populaire Halong Bay versus het rustige zusje Bai Tu Long Bay. Bij trekpleisters zoals de populaire lampionnenstad Hoi An nemen we je mee de stad uit op de fiets over stille wegen op het platteland.

 

Halong Bay Vietnam rondreis#9 Een van de zeven natuurlijke wereldwonderen

Halong Bay, dat vrij vertaald “Baai van de dalende draak” betekent, bestaat uit duizenden kalksteen eilanden in verschillende vormen en maten, die volgens een Vietnamese legende zijn ontstaan toen lang geleden machtige indringers uit het noorden het land aanvielen. De goden lieten een moederdraak en haar kinderen op aarde neerdalen om de Vietnamezen te helpen. Met een regen aan vuur en smaragden lieten de draken de vijandelijke vloot ten onder gaan. De smaragden veranderden geleidelijk in de bekende duizenden kalkstenen rotsen die Halong Bay kenmerken. Met de eeuwenoude grotten en een diversiteit aan ecosystemen, zoals koraal, mangrove en tropisch regenwoud, staat het dan ook niet zonder reden op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 

straatbeeld saigon vietnam#10 Vietnam is georganiseerde chaos

De eerste indruk van Vietnam is voor de meeste reizigers nogal chaotisch, brommers die krioelen door de straten van Hanoi. Er lijken geen verkeersregels te zijn. Maar na een poosje zie je hoe die brommers heel rustig voorsorteren en overal vrij relaxed tussendoor glijden. Voetgangers begeven zich rustig maar vastberaden door het verkeer en komen probleemloos aan de overkant. Geef je eraan over en je zult merken dat het een georganiseerde chaos is. Wellicht een voordeel van de communistische trekjes die nog steeds op te merken zijn in de Vietnamese cultuur: De dingen zijn gewoon goed georganiseerd. Geen mañana-mañana-cultuur, nee in Vietnam word je – meestal – stipt op tijd bij je hotel opgehaald.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

world

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

world