Tips voor reizen met kinderen in Thailand

Algemene informatie

Tips vakantie Thailand - fietsen Bangkok met kinderen

Met kinderen naar Thailand

Steeds meer ouders ontdekken dat een verre reis maken met (kleine) kinderen verantwoord is en vooral heel erg leuk. Kinderen zijn van zichzelf vaak nieuwsgierig en stellen verrassende vragen. Ze laten je op een nieuwe manier naar de wereld kijken.

Om je te helpen bij de voorbereidingen en het maken van keuzes, geven we je wat tips uit ervaringen die we hebben opgedaan tijdens onze reizen met kinderen, van baby tot aan tieners. Heb je nog meer vragen, neem dan gerust contact op met onze Riksja Family Thailand reisspecialisten.

Bagage

“Voor de allereerste verre reis die ik met mijn dochtertje maakte, had ik mijn halve huisraad ingepakt: flessenwarmer, pakken luiers en een stapel spuugdoekjes. Bij thuiskomst kwam ik erachter dat ik nog geen kwart had gebruikt. Het kan een stuk handiger. Een fleswarmer is bijv. niet nodig, want ieder hotel of restaurant heeft wel een magnetron die je kunt gebruiken, soms zelfs op je hotelkamer.” Riksja Family reisspecialist Suzanne

‘Travel light’

Probeer vooral niet teveel mee te nemen, of je nu met kleintjes of pubers reist. Kleding kun je tijdens je reis laten wassen en een emmertje met schep kun je overal voor een kleine prijs kopen. Badlakens kun je ook thuislaten, sarongs of wikkeldoeken zijn een prima alternatief. Een stuk lichter en veel sneller droog!

Koffer of backpack

Wij reizen zelf het liefst met een tas op wieltjes of backpack (of combinatie als je ook een draagrugzak nodig hebt voor de jongste). Een koffer kan wel, maar een tas is lichter en makkelijker de trein, boot of bus in te tillen.

Paklijst

Naast de gebruikelijke items die onmisbaar zijn voor een reis naar een tropische bestemming – zoals lichte katoenen kleding, vest/trui voor ’s avonds en in airco, schoenen/sandalen met goed profiel, zonnebril, pet/hoed, wereldstekker, EHBO setje – zijn er bepaalde handige spullen waar je misschien niet direct aan denkt om mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een walkie-talkie, een zaklamp, ORS, antimuggen-spul, zonnemelk en eventuele zwembandjes. En eenmaal in Thailand kun je al op de luchthaven een sim-kaartje kopen, mocht je dat fijn vinden.

Reizen met een baby of peuter

“Toen onze zoon nog jong was, nam ik altijd een walkie talkie mee op reis in plaats van een babyfoon. Het werkt hetzelfde, maar heeft een veel groter bereik. Tijdens zijn middagslaapje konden wij dan lekker bij het zwembad gaan liggen. Nu hij ouder is, is het nog steeds handig voor ’s avonds als hij op bed ligt en mijn man & ik nog even op het terras van het hotel gezellig een drankje willen drinken.” Riksja Family reisspecialist Birgit

Vliegen: stoel of bassinet

Kindjes tot 2 jaar krijgen geen eigen stoel en zitten op schoot met een speciale gordel die aan de normale riem wordt vastgemaakt. Voor baby’s kunnen we een bassinet aanvragen (o.b.v. beschikbaarheid): een soort wiegje dat aan de wand wordt bevestigd. Airlines hanteren hier een maximum voor; meestal ca. 10 kg en/of 10 maanden of soms maar tot 6 maanden. Tijdens het stijgen, dalen en bij turbulentie neem je ze altijd op schoot.

Buggy in het vliegtuig

Je kunt een buggy meestal tot aan de gate meenemen. Daar wordt die in naar een aparte laadruimte gebracht. Check bij een eventuele overstap en op je eindbestemming of de buggy er weer uit komt. Meestal wordt de buggy al uitgeladen bij de gate en anders bij de bagageband of bij de afwijkende bagage (Odd Sized Bagage).

Kinderwagen, buggy of rugdrager?

Wij nemen altijd een draagrugzak (en buggy) mee, of een kinderwagen als ze nog heel klein zijn. Een draagrugzak is ideaal voor wandelingen. De buggy gebruiken we ’s avonds als we uiteten gaan, op stations en luchthavens. De Thaise straten zijn alleen niet altijd buggyvriendelijk, met gebrek aan of scheve stoepen. Dus het is soms wel improviseren.

Eten en drinken

In lokale supermarkten (bv. 7Eleven) kun je wel melkpoeder vinden, maar niet altijd babyvoeding. Wij namen daarom wat potjes vanuit Nederland mee voor de eerste dagen. Ter plekke kochten we groentenblikjes of bestellen zacht prakbaar eten. De smaak van Thaise melk is vaak wel anders dan gewend. Dus is je baby daar gevoelig voor, neem het dan zelf mee.

Tip vakantie Thailand - rugdrager kinderen

Slaaptentje

Ideaal: een lichtgewicht slaaptentje. Dan slaapt je kind elke nacht vertrouwd en mugvrij in hetzelfde bed. Bovendien zijn babybedjes niet in alle hotels beschikbaar. Je kunt het tentje ook gebruiken op het strand voor dutjes en als speelplek. Ook handig: een opblaasbaar aankleedkussen (Ikea). Scheelt een hoop ruimte in je bagage!

Autostoel en verhoger

Deze worden in Thailand niet gebruikt. Tijdens transfers per auto/minibus zit je kindje bij je op schoot of op een eigen stoel (vanaf 2 jr). Is je kind te groot voor op schoot, maar te klein voor een eigen stoel? Wij maakten een stoelverhoger van een kussensloop gevuld met kleren. Voor lange autoritten zijn opblaasbare carboosters te koop in Nederland.

Vliegen met kleine kinderen

“In het vliegtuig houd ik altijd een speen of fles bij de hand, want slikken helpt tegen oorpijn tijdens het stijgen en dalen. Neusspray helpt gek genoeg ook, dus die zit er standaard in mijn handbagage bij. Dit komt later ook weer van pas tijdens autoritten door bergachtig gebied tijdens de reis.” Riksja Family reisspecialist Yvonne

Tips vakantie Thailand met kinderen – Op de luchthaven

Meestal heb je na de douane nog wat tijd om te overbruggen. We raden je aan om je kinderen zo lang mogelijk te laten ‘rondrennen’. Ze zijn dan al behoorlijk wat energie kwijt voor ze het vliegtuig instappen, waardoor ze vaak rustiger zijn tijdens de vlucht.

Naar de gate

Op Schiphol is er de Babycare Lounge en Kids Forest op Schiphol, op de Holland Boulevard (tussen lounge 2 en lounge 3). Meestal is het nog best een stuk lopen naar de gate. Kinderen zijn snel afgeleid door alles wat ze zien onderweg, dus neem de tijd. Ga ook nog even plassen voordat je het vliegtuig in gaat, want het kan even duren voordat je aan boord van het toilet gebruik kunt maken.

Maaltijden

We kunnen een baby- of kindermaaltijd aanvragen bij de airline. Die komen meestal als eerste, zodat je even de tijd hebt om ze op weg te helpen voordat je zelf rustig kunt eten. Heel handig vinden wij de ‘ziplockbags’: voor eten, afval, flesjes die niet goed sluiten of ongelukjes zoals een natte romper. Je koopt ze gewoon in de supermarkt.

Lange zit

Het is een erg lange zit, voor kinderen kan de verveling snel toeslaan. De meeste airlines verrassen kleine kids met bv. tekenspullen. Neem zelf genoeg speelgoed mee voor onderweg (spelletjes, stickers, boeken) of laat ze thuis een eigen speelgoedkoffertje inpakken. Het is helemaal feest als je ze iedere paar uur een pakje uit laat pakken. Voor oudere kinderen is er vaak inflight entertainment, of biedt een protable dvd-player of tablet/Ipad uitkomst.

Tips vakantie Thailand - onderweg vliegtuig met kinderen

Aankomst in Thailand

“Om een jetlag zo veel mogelijk tegen te gaan, herinner ik mijn dochters er meteen aan om hun horloges op Thaise tijd te zetten zodra we in het vliegtuig stappen. De eerste dagen van de reis houden we ons zoveel mogelijk aan de lokale eettijden, zodat onze lichamen wennen aan het nieuwe ritme.” Riksja Family Thailand reisspecialist Leonie

Aankomst op Bangkok airport

Op Bangkok Airport (BKK) moet je eerst door de douane waar je een visumstempel krijgt. Als het erg druk is, kan de wachttijd oplopen tot een uur. De meeste kids hebben energie te veel of zijn hangerig na de lange vlucht. Houd ze dan maar eens geduldig in de rij. Wij deden spelletjes als ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ of galgje in een schriftje. Thaise tekens na proberen te schrijven is leuk voor de wat oudere kids. Een tablet of telefoon met spelletjes kan ook weer uitkomst bieden, vooral voor tieners. Je hoeft gelukkig niet in alle hitte en hektiek nog een taxi en je hotel te vinden, want wij regelen een auto met chauffeur voor jullie. De rit naar je hotel ongeveer anderhalf uur.

Pinnen

Het is handig om direct op de luchthaven al even te pinnen, dit kan bij verschillende automaten in de aankomsthal. Wij gaven onze kinderen en tieners wat zakgeld in lokale Baht, zodat ze bekend raken met dit monopoliegeld en zelf wat kunnen kopen bij de Thai. Leuk voor de interactie.

Jetlag

Wij hebben gemerkt dat het goed is om onze kinderen overdag niet te lang te laten slapen op reis, dan slapen ze ’s nachts minder goed en wennen ze niet zo snel aan het nieuwe ritme. Grote kans dat de kleintjes tijdens het middagdutje enorm vast slapen en wakker gemaakt moeten worden. Even lastig, maar je hebt er ’s avonds profijt van.

Tips vakantie Thailand - koken met kinderen

Eten en drinken

“Thuis gelden er wel wat regels; geen gesnack vlak voor het eten en bedtijd bijvoorbeeld. Op reis probeer ik het zo veel mogelijk los te laten. Hoe relaxter je het allemaal houdt, hoe meer je zelf kunt ontspannen en genieten van de reis samen met je gezin. Of we nu pas om acht uur ’s avonds aan een bord pad thai beginnen of nog lekker een ijsje eten voordat we onze kamers opzoeken.” Riksja Family Thailand reisspecialist Wendy

Tips vakantie Thailand - Spicy

Hygiëne

Als een eetstalletje druk is en het vlees wordt gebakken waar je bij staat dan is er geen probleem. Pas wel op met al klaargemaakte gerechtjes/hapjes die je in de eetstalletjes kunt kopen en met gesneden fruit. Het is veiliger als ze het voor je neus schillen/snijden.

No spicy?

Niet alle Thaise gerechten zijn pittig zijn, er zijn ook heel veel milde (zelfs zoete) gerechten. Vraag op je beste Thais: ‘mai pet’ (niet heet) en ze passen het gerecht voor je aan. Meestal snappen ze het ook al wel als ze je kinderen zien. Op veel plekken kun je spaghetti, frietjes of pancakes bestellen. Vegetarisch eten is ook geen enkel probleem in Thailand.

Van ontbijt tot dinner

Het ontbijt is bij ThailandKids inbegrepen, meestal een mix van Westers en lokaal eten in buffetvorm. Kinderen verliezen op reis vaak meer energie dan thuis en een goede lunch is dan ook belangrijk. Daarom eten wij op reis ’s middags wat uitgebreider en ’s avonds alleen wat lichts. Daarna de kinderen op bed leggen en met z’n tweetjes nog natafelen (met babyfoon/walkietalkie).

Drinken

Veel drinken is belangrijk om uitdroging te voorkomen in het warme klimaat. Wij laten onze kids thuis al vaker water drinken zodat ze er aan wennen. Controleer altijd of waterflessen verzegeld zijn en laat kinderen nooit uit de kraan drinken. Ijsklontjes kun je het beste vermijden en laat kinderen ook niet uit het flesje drinken, maar vraag een glas of rietje.

Tips vakantie Thailand - verse fruitjuice met kinderen