Naar boven

Handige weetjes over Tanzania

Algemene informatie

Reizen met Riksja Tanzania

Wanneer je denkt aan Kenia en Tanzania denk je meteen aan safari’s, uitgestrekte savanne’s, rivieren met nijlpaarden en krokodillen en waarschijnlijk de Masai. Wat praktische informatie over Kenia en Tanzania zorgt ervoor dat je hier nóg meer van geniet, omdat je goed voorbereid op reis gaat. Wil je je nog beter voorbereiden op bv. de visum- of gezondsheidsaspecten? Lees dan ook onze visum-, geld- en gezondheid pagina’s.

Tijdverschil: In de winter 2 uur later dan in Nederland, in de zomertijd 1 uur. Dit zorgt ervoor dat je vrij weinig last van een jetlag hebt;
Voltage: De meeste hotels en lodges worden door eigen generatoren van elektriciteit voorzien. Over het algemeen worden deze na middernacht uitgeschakeld. Daarom is het aan te raden een kleine zaklamp mee op reis te nemen. In Kenia en Tanzania bedraagt de stroomspanning 240 Volt. Wij adviseren je om een wereldstekker mee te nemen en eventueel een powerbank of Waka-waka-oplader;
Bellen: Een simkaart is in Kenia onmisbaar. Je kunt dan direct de MPesa app downloaden. Dit is een mobiel betalingssysteem dat iedereen in Kenia gebruikt, van groenteverkopers op straat tot taxichauffeurs. Je zet geld op je MPesa account en rekent op die manier overal af. Voor dit account heb je een simkaartje nodig van Safaricom;
Internet: De meeste hotels hebben een wifi-verbinding. Deze is vaker wat trager dan je thuis gewend bent; soms is deze service gratis en soms tegen betaling.
Taal: Swahili en Engels

een markt in tanzania

Geschiedenis in een notendop

Kenia werd op 12 december 1963 een onafhankelijke monarchie, met de Britse koningin als staatshoofd en Jomo Kenyatta als premier. Een jaar later werd Kenia een republiek en werd Kenyatta president. Helaas kenmerkten alle regimes (toen en daarna) zich door veel corruptie en vriendjespolitiek. De oppositiebeweging en media werden onderdrukt.

De naam Tanzania is een samentrekking van de twee landen waaruit het is voortgekomen: Tanganyika en Zanzibar. Op 26 april 1964 verenigde de Republiek Tanganyika zich met de Volksrepubliek Zanzibar en Pemba: Tanzania was geboren. Een paar jaar later werd de Verklaring van Arusha aangenomen: er moest een ontwikkelingsplan komen, Afrikaans socialisme, traditioneel Afrikanisme en een eenpartijdemocratie. Voor de ruim 12 miljoen boeren werden dorpen ingericht, met daarin scholen, ziekenhuizen en andere voorzieningen. In 1979 verjoeg Tanzania dictator Idi Amin, in buurland Oeganda.

Er valt natuurlijk nog veel en veel meer te vertellen over de geschiedenis. Zoals dat 2 miljoen jaar geleden er al bewoning was, door mensachtige wezens. Wij vinden het zelf altijd leuk om een goede reisgids te raadplegen, waar dit uitgebreider beschreven staat.

Verschillen tussen Kenia en Tanzania

  • Kenia en Tanzania zijn beiden gekoloniseerd geweest door Engeland, en daarom wordt er in beiden landen tot op zekere hoogte Engels gesproken. In Tanzania is Engels als officiële taal afgeschaft, en is het onderwijs in Kiswahili. Daarom spreken mensen over het algemeen wel echt beduidend minder Engels ten opzichte van Kenia
  • Over het algemeen zijn de Kenianen betere zakenlui. Dit kan een van de redenen zijn dat hun economie wat beter draait. Daarom zul je tijdens je Kenia-reis ook ervaren dat de Kenianen net wat opdringeriger zijn. Tanzania? Hukuna Matata: ze houden zich wat meer met zichzelf bezig
  • Omdat Kenia dus niet geheel afhankelijk is van toerisme liggen de prijzen daar over het algemeen wat lager. En dan hebben we het name over de entree’s van de nationale parken en ook de prijs van een vliegticket. Gek genoeg is het juist ter plaatse voordeliger in Tanzania dan in Kenia.

Eten en drinken

Je zult in Kenia en Tanzania geen culinaire hoogstandjes treffen. De traditionele ingrediënten (die vaak gebruikt worden) zijn vlees en kip, tomaat, wortel en ui, peper en zout. Vaak eet je dit samen met rijst, cassave en kookbananen. Ben je aan de kust? Dan is het genieten van vers gevangen vis. Indiërs hebben wel wat invloed gehad op de keuken, dus je bestelt net zo gemakkelijk een chapati of een samosa. Ook fast food heeft zijn weg gevonden naar Kenia en Tanzania; met name in de grotere steden is dat makkelijk te bestellen.

Frisdranken als Coca Cola en Fanta zijn bijna overal te koop, net zoals koffie en thee. Drink geen water uit de kraan, maar koop flessen water in de supermarktjes.

Contactgegevens ambassades

Als we de praktische informatie over Tanzania op een rijtje zetten, mogen de contactgegevens van de ambassades natuurlijk niet ontbreken.

Nederlandse ambassade in Kenia: Block B, Keystone Park 95 Riverside Drive, Nairobi. E-mail: nai@minbuza.nl. Geopend ma-vrij van 1.00-14.00 uur. Tel: +254 204288000 +254727594727 +254727594767 +254734152763 +254734086102 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
Nederlandse ambassade in Tanzania: Umoja House, 4e verdieping Garden Avenue, Dar es Salaam. E-mail: dar@minbuza.nl. Geopend ma-don 08.00-16.00 uur en vrijdag 08.00-13.00 uur. Tel: +255222194000 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

background-pattern