Naar boven

Mexicooo, het land van al mijn dromen ♪

blog

Wedden dat je nu met de Zangeres Zonder Naam in je hoofd zit? Maar Mexicaanse muziek is veel meer dan deze meezinger. Van de romantische gitaarmuziek van de Mariachi's tot de fluittonen bij de traditionele Mayadans en de tropische klanken van de marimba. Muziek is onlosmakelijk verbonden met herinneringen dus grote kans dat jij je weer even op het witte Mexicaanse zandstrand waant als je op een druilerige dag luistert naar Mexico lindo y querido.
Decorative torn edge
Geschreven op
woensdag 18 juli
Geschreven door
Mara van der Hoek
Mexico muziek en dans

Mexicaanse live muziek in Merida op Plaza Grande

Het statige koloniale plein van Merida verandert op zondag in een openluchtfeestje. Vrouwen in huipiles (geborduurde jurken) en mannen in witte pakken voeren een dans uit, de jarana, die een mix lijkt van een Ierse river dance en tapdance. Dat klinkt inderdaad nogal vreemd, maar het is mooi om te zien: ze houden hun lichaam stijf en laten hun voeten het werk doen. Zo strak dat ze een dienblad met tequilaglaasjes op hun hoofd kunnen balanceren terwijl ze dansen. Tussen de muziek en het geklik van hun haken door, hoor je af en toe een ‘aaajaaaajaajaaaaaaaj’.

’s Avonds start de live muziek en barst het feest los. Hele families, inclusief de abuelitos y abuelitas, de opaatjes en omaatjes, gaan het plein op en gooien hun heupen los. Natuurlijk mag je meedoen, maar je kunt ook lekker een taco halen bij een eetstalletje en toekijken.

Marimba aan het strand

Een marimba is eigenlijk een uit de kluiten gewassen xylofoon met een panfluit eronder. Misschien zegt je dat niet direct iets, maar als je de zachte, tinkelende klanken hoort, herken je ze vast direct. Het is een lieflijk getokkel met een tropische vibe: als je je ogen dichtdoet, kun je je zo voorstellen dat je in een hangmat ligt onder palmen, kokosnoot met een rietje in je hand. Niet gek dus dat je ze vaak tegenkomt op het strand, maar ook op de zocalo’s, de centrale pleinen in koloniale steden kun je ze horen. Voor ons de ultieme muziek in Mexico.

Voladores de Papantla

Ga je naar het schiereiland Yucatan, dan kun je er niet omheen: de cultuur van de Maya-indianen. En natuurlijk hadden die ook muziek. Nu even geen Spaanse invloeden, maar bizarre, fladderende melodieën, zoals die van de voladores, oftewel vogelmannen. Vijf mannen met witte shirts en rode, geborduurde mutsen, klimmen hoog in een in een paal. Vier laten zich dan vallen met een touw om hun enkel en zweven langzaam rond de paal naar beneden op de muziek van de vijfde, die nog bovenop zit met een trommel en een fluit. Om het pleintje van Playa del Carmen staat zo’n paal en met een beetje geluk zie je deze bijzondere traditionele dans als je daar een ijsje eet.

Mexico muziek mariachi

Mariachi

Maar echt op en top muziek in Mexico is natuurlijk de mariachi, een band van een man of vijf met violen, een basgitaar, trompet en een gewone gitaar. Geborduurde pakken en uiteraard een gigantische sombrero, maken ze het ultieme Mexicaanse plaatje. Toeristisch? Jazeker, maar hoe leuk is het als ze tijdens je diner aan je tafel staan en met dramatische uithalen over hun mooie en geliefde Mexico (Mexico lindo y querido). Of met een knipoog over een kakkerlak: la cucaracha, la cucaracha, ya no puede caminar. Porque no tiene, porque le falta, dinero para gastar. Alsjeblieft, die krijg je de rest van de dag niet meer uit je hoofd!

Nog meer imspiratie opdoen? Lees meer blogs

Onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern