Tips voor reizen met kinderen in Japan

Zit je eraan te denken om met je kinderen een reis door Japan te maken? Doen! Japan is een ontzettend veilig en goed georganiseerd land. Ga goed voorbereid op reis, zodat je onbezorgd Japan kunt ontdekken met het gezin.

Hou het simpel

Japan heeft een hele hoop moois te bieden en op reis wil je daar natuurlijk zo veel mogelijk van zien, logisch! Teveel willen zien of te snel rondreizen kan echter ook ten koste gaan van de ervaring. Zeker wanneer je met de kids op reis gaat is ons advies: hou het simpel! Jij kiest de steden die je het meeste aanspreken en wij maken een logische reisroute. In de zomer kan het heet zijn in de steden. Samen stellen we je reis zo samen dat er voldoende tijd is voor verkoeling en natuur. Een verblijf van minimaal twee nachten per locatie is aan te raden. Op die manier kun je echt genieten van je omgeving en heb je geen last van tijdsdruk.

Ben je juist op zoek naar een actieve Japan rondreis? Dit is uiteraard ook gewoon mogelijk!

Slapen in Japan

Japanners die reizen met kinderen hebben de gewoonte dat (kleine) kinderen in het bed bij hun ouders slapen. Hotels hebben daarom vaak geen ledikantjes of babybedjes beschikbaar. Het is daarom een goed idee om een Deryan-slaaptentje mee te nemen, zodat je altijd een babybedje bij je
hebt.

Houd er rekening mee dat de kamers in Japan erg klein zijn en dat er daarom soms geen bedje bij kan. We kunnen comfortabelere hotels voor je boeken die wat meer ruimte bieden. Het is fijn om je Japan-reis minimaal een half jaar van te voren te boeken, zodat de ruimere slaapplekken niet aan je voorbij gaan. Sowieso moet je in Japan alles van

Zwemmen in Japan

Maak je jouw kinderen ook zo blij met een zwembad bij het hotel? In Japan heerst niet echt een zwemcultuur. Hotels met zwembaden zijn dan ook erg schaars. Wel houden Japanners van warme bronbaden, zogenaamde “onsen”, die je in veel hotels zult aantreffen. Check wel eerst even de temperatuur van het water. Onsen kunnen behoorlijk heet zijn. Ook is het handig om bij de receptie te checken of en wanneer je de onsen privé kunt reserveren, zodat je niet hoeft te vrezen dat je kroost de ontspannen badderende Japanners stoort tijdens hun rituelen.

Praktische informatie

Travel light

Voor families met kleine kinderen kan het openbaar vervoer in Tokyo een uitdaging zijn. Op de meeste stations zijn namelijk geen liften of roltrappen aanwezig (of deze zijn er wel maar zijn lastig te bereiken door de drukte). Vandaar dat we je aanraden om zo licht mogelijk te pakken.

Laat die grote kinderwagen thuis

Wil je graag een kinderwagen meenemen naar Japan? Overweeg dan om een simpele, opvouwbare variant te gebruiken. Een baby draagzak kan ook erg handig zijn wanneer je van plan bent om veel activiteiten te ondernemen. Go hands free! ?

Er zijn in Japan online winkels waar je verschillende artikelen (draagdoeken, autozitjes etc.) kunt huren voor betaalbare prijs. Deze webshops zijn meestal in het Japans dus wat je zou kunnen doen, is even bij de receptie van je hotel vragen of ze je willen helpen met het vertalen en boeken.

De meeste winkelcentra in Tokyo bieden gratis leen kinderwagens aan. Bij een aantal van de grote attracties (zoals de Ueno dierentuin en Tokyo Disneyland) kun je tegen kleine betaling (soms gratis) ook gebruik maken van een leen kinderwagen

vervoer in Japan

Voorkom reizen tijdens de spits uren

Net als bij ons in Nederland, kan het in Tokyo behoorlijk druk zijn tijdens de spitsuren. Tenzij het niet anders kan, raden we je dan ook aan om buiten de spits te reizen.

In Japan liggen de spitsuren tussen 8 en 9 uur ’s ochtends en vanaf 5 uur ’s middags (ma t/m vr).

Shoppen

De meeste warenhuizen in Tokyo (o.a. Daimaru en Isetan) zijn kindvriendelijk. Er zijn speciale ruimtes waar je even een luier kunt verschonen. Hier vind je ook privé kamers om borstvoeding te geven. Borstvoeding in het openbaar is overigens ook toegestaan in Japan, mits je het discreet doet (even goed afschermen dus). Vergeet ook niet je schoenen uit te doen voor je naar binnen gaat in het warenhuis.

Een aantal van de warenhuizen in Tokyo (bijv. Keio of Seibu) hebben een speeltuin op het dak. Een leuke onderbreking of afsluiting van een middagje winkelen!

Tissues, tissues, tissues

Sowieso natuurlijk handig om bij je te hebben maar wanneer je een toilet tegenkomt zonder toiletpapier is het helemaal een uitkomst. De meeste openbare toiletten in Japan zijn gratis. De toiletten op de grotere treinstations en bij toeristische attracties hebben vaak een groot toilet met een aparte plek waar je een luier kunt wisselen.

Op sommige toiletten zal je ook een soort “baby houder” aan de muur vinden. Erg handig om je nieuwsgierige peuter even kort in te zetten zodat je je eigen dingen kunt regelen zonder teveel poespas.

Eten met kinderen in Japan

In Japan wordt er veel (rauwe) vis gegeten en het helpt dus zeker als je kind vis lust. Daarbij is het goed om te weten dat groente en fruit heel duur is in Japan en dat het daarom aan te raden is om voor de kinderen wat vitaminepillen mee te nemen van huis.

De meeste grote restaurants hebben speciale kinderstoelen, maar veel (kleinere) restaurants hebben geen kinderzitjes. Voor ons kleintjes die niet stil kunnen zitten, nemen wij een zijden sjaal mee om ze stevig in hun stoel te houden. Op het Japanse (kinder)menu vind je onder andere vaak gebakken rijst ingepakt in een dun omeletje (omuraisu), een hamburger of milde Japanse curry. De gerechten zijn vaak schattig versierd met (eetbare) cartoons karakters. Restaurants met kindermenu’s en kinderzitjes zijn familie restaurants (zoals Royal Host, Denny’s of Gusto). Deze restaurants zitten vaak in de buurt van de treinstations en bieden redelijk geprijsde maaltijden (Japans en westers). Hier hebben ze zelfs speciale babyzitjes en maaltijden die geschikt zijn voor baby’s.
Voor een snelle snack kun je ook altijd terecht bij een supermarkt (zoals bijvoorbeeld de 7-Eleven). Bijna elke supermarkt in Japan verkoopt wel kleine (voorverpakte) gerechtjes/broodjes.

Gezondheidszorg

De Japanse gezondheidszorg is over het algemeen erg goed maar wel een stukje duurder dan bij ons. Een goede reisverzekering is altijd een verstandige keuze.

Voor eventuele problemen tijdens de reis is er altijd een noodnummer van onze lokale agent beschikbaar.