Riksja Sicilië

Naar boven

Sicilië vulkaan- en eilandhoppen

rondreis

  • Reisschema:
    Catania - Lipari - Stromboli - Salina - Vulcano - Catania
  • Reisduur:
    13 dagen / 12 nachten
  • Reissom:
    vanaf € 1.295,- p.p. bij 2 personen
  • Vervoer:
    transfers en boten (waar vermeld)
  • Vluchten:
    optioneel bij te boeken vanaf € 200,- p.p.
  • Inclusief:
    wijnproeverij op Salina
✓ Bezoek Sicilië en ga eilandhoppen op vier vulkanische eilanden

✓ Groene wandelroutes over bergen en door wijnvelden

✓ Wijnproeverij van de goudgele Malvasia

✓ Uitbarstingen van de actieve Stromboli-vulkaan

✓ Zwarte zandstranden en ruige kliffen

✓ Slapen in Italiaanse sferen, in kleinschalige accommodaties

Decorative torn edge

Dag 1 – Rondreis Sicilië: Catania – Lipari

Reistijd: circa 3 uur (incl. boot)

Welkom op Sicilie! Na slechts een paar uur vliegen ben je beland in een wereld van groene natuur van olijf- en citroenbomen, kristalheldere baaien en natuurlijk vulkanen. Zorg dat je vroeg aankomt zodat je meteen door kunt reizen naar de Eolische eilanden.

Bij aankomst regelen een transfer voor je naar de haven van Milazzo. Hier stap je op de boot die je in een klein uur naar het eiland Lipari brengt. Van de drukke haven loop je in vijf minuten naar je hotel in het centrum van de stad. Neem een duik in het zwembad in een groene binnentuin. Voor lunch en diner kun je terecht in het restaurant van je hotel, met uitzicht over de baai, maar er zijn ook genoeg leuke plekjes in het centrum. Lipari mag dan het grootste en drukste eiland zijn van de Eolische eilanden, het is gelukkig nog altijd niet overspoeld met toeristen. Loop langs de haven, waar verse vis op de kade wordt geladen, of wandel door de mediterrane straatjes, met gietijzeren balkons aan de gevel. Op Piazzetta delle Arte e dei Mestieri versieren muurschilderingen de façades.

Decorative torn edge

Dag 2 – Lipari, verblijf

Typisch voor vulkanische eilanden zijn het lavagesteente, zwarte stranden en een groene natuur, dankzij de vruchtbare vulkaangrond. Op Lipari kun je dan ook mooie wandelingen maken over de rotsige bergen, met uitzicht over zee en het eiland Vulcano. Vanuit het centrum gaan bussen het eiland over, die je brengen naar slaperige dorpjes en verscholen baaien. In tien minuten ben je al bij uitzichtpunt Quattrocchi, oftewel ‘vier ogen’. Je ziet hoge kliffen, een strandje ergens ver in de diepte en natuurlijk die uitgestrekte blauwe zee. Zin om die zee te ontdekken? Neem een plons bij een van de zand- of kiezelstrandjes, of maak een boottocht. De zee is hier kalm, dus ideaal om rond het eiland te varen.

Decorative torn edge

Dag 3 – Lipari, verblijf

Tussen het donkere gesteente van Lipari zie je opeens witte kliffen fel afsteken tegen de Tyrreense zee. Vulkanisch gesteente was toch zwart? Dat klopt, maar soms is het wit, zoals bij de Cave di Pomice. Dat is een puimsteenafzetting die de rotsen en het landschap wit kleurt en de zee Caribisch blauw. Een fijn plekje om te zwemmen, ook omdat de kliffen pas echt indrukwekkend zijn vanaf het water.

Na een dag struinen door de natuur, strijk je neer in een van de vele trattoria’s van Lipari-stad. Hier bestel je antipasti zoals Siciliaanse ham en kaas, die je wegspoelt met Malsavani, een lokale, portachtige wijn.

Decorative torn edge

Dag 4  – Boot richting Stromboli

Reistijd: circa 1,5 uur met de boot

Na een ontbijt van granita, amandelschaafijs in een zoet broodje (ja, dat eet je hier écht), stap je op de boot die je in anderhalf uur naar Stromboli brengt. Dit eiland is een en al vulkaan, oprijzend uit zee. De top is vaak in een witte wolk gehuld: de vulkaan heeft ongeveer elke twintig minuten een kleine uitbarsting, die met veel rook gepaard gaat.

Bij aankomst in de haven word je per golfkarretje naar je hotel gebracht, het eiland is namelijk autovrij. Je slaapplek voor vannacht is aan de rustige noordkant van de stad. Vanaf hier wandel je zo tussen de witte huisjes door naar het centrum. Liever naar zee? Het zwarte zandstrand ligt voor de deur, vanaf het terras heb je uitzicht over het water.

Decorative torn edge

Dag 5 – Stromboli

Dé manier om de Stromboli-vulkaan te beleven, is natuurlijk door hem te beklimmen. Nu is deze reus nogal onvoorspelbaar, het is niet altijd veilig om de hike naar de krater te maken. Daarom leggen wij deze tocht nog niet voor je vast, maar raden we je aan om ter plaatse een hike regelen, als de omstandigheden het toelaten.
Plan je vulkaantrekking aan het einde van de dag. Het harde lavagesteente verandert na een tijdje in mul zand, wat de tocht best vermoeiend maakt. Het uitzicht op de ondergaande zon doet de vermoeidheid echter snel vergeten. Eenmaal boven, op een veilige afstand van de actieve krater, is het wachten op de uitbarstingen, die gemiddeld om het kwartier plaats vinden. Eerst een rood stipje in de krater. Even later een donderslag, direct gevolgd door omhoog spuitend lava, als een soort vuurwerk-spektakel. De explosie doet de grond trillen. Een paar seconden later volgen de neervallende asdeeltjes. Nog natrillend van deze onvergetelijke ervaring daal je af via de kortere route, in het pikkedonker, met een zaklamp.

Decorative torn edge

Dag 6 – Stromboli

Je hebt nog een volle dag om Stromboli verder te ontdekken. Als je de hoofdstraat uitloopt, kom je vanzelf bij de San Bartolomeo kerk van het aangrenzende dorp. De witte huizen met blauwe luiken en deuren hier doen een beetje Grieks aan. Wil je liever luieren op het strand, na je intensieve tocht van gisteren, ga dan eens kijken bij het zwarte zandstrand van Piscità. Hier zijn diverse baaitjes, die je met smalle paden en trappen kunt bereiken. Wil je ’s avonds nog wel eens de vulkaanuitbarstingen zien tegen een donkere lucht, maar dan wel vanuit een relaxte stoel? Ga dan eten bij L’Osservatorio. Het ligt op ongeveer een uur lopen en zo’n 400 meter de vulkaan op, maar dan heb je tijdens het eten mooi wel uitzicht op de lava spuwende vulkaan.

Decorative torn edge

Dag 7 – Boottocht naar Salina

Reistijd: circa 2,5 uur

Na al dat zwarte zand en gesteente van Stromboli ben je vast wel toe aan een beetje groen. De vulkaan van het volgende eiland, Salina, is al uitgedoofd, maar zorgt nog altijd voor vruchtbare grond, wat het eiland de bijnaam Isola Verde, groen eiland, geeft. De vele bossen, maken het een heerlijk eiland om te wandelen. Je loopt er tussen de kappertjesplanten, waarvan je de bloemknoppen ’s avonds op je bord ziet als je pane cunzato bestelt: platbrood met een kappertjespesto, amandelen en gegrilde aubergine. Restaurant Da Alfredo staat erom bekend.

Je verblijft in een hotel direct aan het water in het plaatsje Lingua. Een heerlijk rustige plek, op loopafstand van verschillende restaurants. ’s Morgens ontbijt je op het terras met uitzicht op zee.

Decorative torn edge

Dag 8 – Salina, wijnproeverij

Francesco en zijn vader Antonio maken de goudkleurige Malvasia wijn sinds 1996. Voor hem is deze familietraditie niet meer weg te denken uit zijn leven. De heer des huizes vertelt over de druiventeelt, het productieproces en laat je uiteraard proeven van het resultaat. De Malvasia gaat goed samen met de kaas, olijven en zoute kappertjes die wederom op tafel verschijnen. Voorafgaand aan je reis ontvang je van ons instructies hoe je met de bus gemakkelijk bij het wijnhuis komt.

Decorative torn edge

Dag 9 – Salina, verblijf

Breng je laatste dag op Salina door op een van de kiezelstrandjes, waar het misschien niet zo lekker liggen is op een handdoek, maar waar je zwemt in kristalhelder zeewater. Je kunt ook de bus nemen naar verschillende slaperige stadjes op het eiland. Pollara, bijvoorbeeld, dat direct aan zee ligt. Vissershuisjes zijn in een holte in de rotsen gebouwd, pal boven de vulkanische kliffen. Niet gek dat de makers van de film Il Postino het plaatsje als decor kozen. Heb je nog genoeg energie voor een stevige wandeltocht? Beklim dan de de Monte Fossa Delle Felci, de hoogste vulkaantop van het eiland. De tocht leidt je langs varens, kastanje- en pijnbomen. Onderweg en natuurlijk bovenop de top heb je geweldige uitzichten op de piek van de Monte Dei Porri, die donker afsteekt tegen de blauwe lucht en zee.

Decorative torn edge

Dag 10 – Boot naar Vulcano

Reistijd: circa 1,5 uur

Maak je klaar voor je laatste eiland van je rondreis Sicilië. En wat voor een … Vanaf de boot zie je al de rook om de krater hangen en naarmate je dichterbij komt, begin je de zwavelgeur te ruiken die zo kenmerkend is voor de vulkanische activiteit van het eiland. Het heeft iets vervaarlijks en de Romeinen noemden dit eiland dan ook niet voor niets de schoorsteen van de vuurgod Vulcanus. Eenmaal aan wal merk je dat het juist een heel ontspannen en gemoedelijke plek is, met verrassend groene heuvels, rustige stranden en een onstuimige zee waar je kajaktochten kunt maken.

In de haven word je opgehaald en naar je, door een familie gerund, hotel gebracht, op vijf minuten lopen. Vanaf het zwembadterras zie je de vulkaantop liggen.

Decorative torn edge

Dag 11 – Vulcano, verblijf

Vulcano heeft van nature heel wat modder- en zwavelbaden. Niet gek dus, dat er verschillende kuuroorden op het eiland zijn. Bij Fanghi bijvoorbeeld, kun je zelf een modderbad nemen. We raden je aan om aan het begin of aan eind van de dag te gaan, om zo de ergste hitte te vermijden. Laat je langzaam in een bad zakken en kom volledig tot rust. Die geur? Nee, wij zijn er ook niet zo’n fan van, maar we hielden er wel een heel zacht velletje aan over. Trek oude zwemkleding aan, want ook na veel wassen, roken wij daarin nog steeds de zwavellucht.

Geniet op het eiland van het zwembad of een van de (zwarte) stranden. Besluit je de geelgekleurde zwavelvulkaan op te lopen, trek dan goede schoenen aan en wees ook hier verdacht op de zwaveldampen.

Decorative torn edge

Dag 12 – Boot naar Sicilië

Reistijd: circa 4 uur (incl. boot)

Je eindigt je rondreis weer op Sicilië, waar je de laatste dag doorbrengt in Catania waar je vanaf de ferry met een transfer naartoe wordt gebracht.

Catania is de grootste stad aan de oostkust. Deze stad werd in de zeventiende eeuw, na de verwoesting van vulkaanuitbarstingen en aardbevingen, opnieuw opgebouwd in barokke stijl. Hier wandel je tussen rijk gedecoreerde paleizen en kathedralen, zoals de Chiessa della Badia di Sant’Agata, die je kunt beklimmen. Vanuit het topje van de koepel heb je een geweldig uitzicht over de stad en de Etna.

Decorative torn edge

Dag 13 – Einde Sicilië eilandhop

Na je ontbijt is het helaas tijd om Sicilië en de Eolische eilanden te verlaten. Op eigen gelegenheid ga je naar de luchthaven van Catania. Vanaf hier vlieg je weer naar huis, gewapend met een fles limoncello en een pot kappertjes van Salina, om het Italiaanse gevoel thuis nog lang vast te houden.

Decorative torn edge
torn-edge

Sicilië vulkaan- en eilandhoppen

Onze slaapplekken

background-pattern