Andros: Stille wateren, groene gronden

bouwsteen

 • Reisschema:
  Andros
 • Reisduur:
  4 dagen / 3 nachten
 • Reissom:
  € 158,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  Overnachtingen met ontbijt
✓ Groen binnenland met bronnen en watervallen
✓ Verschillende wandelroutes door de natuur met een app
✓ Rustige stranden, waar je alle ruimte hebt
Andros Cycladen eilandhoppen

Dag 1 – aankomst Andros

Neem de ferry over de Egeïsche Zee, richting het ongerepte Andros. Vanuit de Atheense haven Rafina is het slechts twee uur varen. Daarmee laat je de hectiek van de hoofdstad achter je en stap je de rust en ruimte van het groenste eiland van de Cycladen in. We boeken je hotel in de hoofdstad Chora (op een uur rijden van de haven), of in de kustplaats Batsi (een kwartiertje). Er gaan genoeg bussen naar beide plaatsen vanuit de haven Gavrio.

Denk je aan Griekse eilanden, dan zie je witte huisjes met blauwe luiken voor je en kades met vissersbootjes in een kristalheldere zee. Dat is precies wat je in Batsi en Chora krijgt: taverna’s met uitzicht op het water, waar de ouzo al voor je klaarstaat. Op het niet-toeristische eiland Andros zijn deze twee plaatsen nog het meest op reizigers ingesteld. Het zijn voornamelijk Griekse vakantiegangers die de plek weten te vinden en een handjevol Europeanen. Je verblijft in een kleinschalig pension: eenvoudig, maar met een fijne sfeer en hartelijke eigenaren.

Dag 2 – op pad op Andros

Andros kent talloze stranden waar je kun genieten van de Griekse zon en zee: van kleine baaien tussen de rotsen tot uitgestrekte zandstranden aan een azuurblauwe zee. Batsi en Chora hebben beide een heerlijk zandstrand voor de deur, met enkele ligbedjes en parasols, ver uit elkaar. Je hoeft dus niet praktisch bij je buurman op schoot. Loop in Batsi iets verder door naar de westkant van de baai, daar vind je het strandje van Kolona, ingesloten door groen begroeide rotsen.

Dag 3 – wandeltocht Andros

Waar de Cycladen over het algemeen vrij droog zijn, heeft Andros veel natuurlijke bronnen en daardoor stroompjes, watervallen en een groene natuur. Het is het ideale eiland om wandeltochten te maken en we hebben daarom een route voor je klaargezet in een app, waarmee je zelf het eiland verkent. Trek goede schoenen aan (van slippers word je niet blij) en bereid je voor op rotsige heuvels, kreekjes om overheen te springen, oude kloosters en geweldige uitzichten over de Egeïsche Zee.

Wissel je wandeltochten en het luieren op het strand af met de bezienswaardigheden van Andros. Zo is er in het plaatsje Pitrofos een museum in een oude olijfmolen, waar je leert over de productie van olijfolie. Niet jouw ding? Laat je toch verrassen: de gastheer Dimitris kan zo grappig en goed uitleggen, dat je helemaal opgaat in zijn verhaal.

Slaap je in Batsi, ga dan ook nog even kijken in Chora, de hoofdstad van het eiland, met zijn luxe landhuizen en de vuurtoren midden op zee, gebouwd op een puntige rots. Bezoek deze plekken met de bus, of huur een auto voor een dag.

Dag 4 – vertrek uit Andros

Misschien heb je nog lang geen genoeg van het ontspannen Andros. In dat geval kunnen we je bouwsteen natuurlijk verlengen. Maar als de andere Cycladen roepen, neem dan vandaag de ferry naar buureiland Tinos, met zijn klassieke Griekse dorpjes of  de uitgestrekte zandstranden van Naxos.

Benieuwd hoe je Andros kunt combineren met andere eilanden, inclusief ferry’s? Kijk dan eens bij onze rondreis Eigenwijs eilandhoppen.

Onze slaapplekken

Deze bouwsteen is goed te combineren met