Menu background

Naar boven

Cultuur en tempels 13 dagen

rondreis

 • Reisschema:
  Caïro - El Fayoum woestijn – El Minya - Abydos - Luxor - Nijlcruise - Aswan - Abu Simbel
 • Reisduur:
  13 dagen / 12 nachten
 • Reissom:
  € 2.875,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  Piramides, tempels en opgravingen Midden-Egypte, Karnak tempel Luxor, Nijlcruise, Abu Simbel
 • Vluchten:
  Vluchten optioneel bij te boeken vanaf € 200,- p.p.
De ultieme cultuur reis door Egypte. Op een unieke wijze reis je dwars door Opper, Midden en Neder-Egypte. Onderweg ontdek je de mooiste tempels en tombes en dat alles met privé gids. Een trip door de woestijn en tocht over de Nijl ontbreken niet en afsluiten doe je bij misschien wel de mooiste tempel van allemaal, Abu Simbel.✓ Piramides van Gizeh en Sakkara met gids

✓ Off the beaten track - cultuur snuiven langs de Nijl met gids

✓ Met gids en fiets ontdek je de tempel der tempel, Karnak

✓ Nijlcruise van Aswan naar Luxor

✓ Privé excursie Abu Simbel

✓ Optionele comfort en special stay-verblijven mogelijk op veel plekken - zie bouwstenen

Nijlvallei aan het werk op het veld
Decorative torn edge

Dag 1 – Vlucht naar Egypte

Vandaag vlieg je in ongeveer 4,5 uur naar Caïro. Bij aankomst op de luchthaven van Caïro word je verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiger met een bordje met je naam. Zo hoef je buiten niet te zoeken naar je vervoer, wel zo prettig.

Als je koffer van de band is gerold vertrek je naar je comfort hotel in de ambassadewijk Zamalek. Het is, afhankelijk van het verkeer, ongeveer een uurtje rijden. Wij kiezen deze plek, omdat hier veel leuke restaurants zijn, mooie uitzichten over de Nijl en het Egyptisch Museum en het Tahrirplein liggen op loopafstand. Kortom, een comfortabele start van je reis. Wil je graag tips over waar je lekker kunt eten of in welke buurten je moet zijn om de lokale sfeer te proeven? Schroom dan niet om dit vragen aan onze vertegenwoordiger. Naast het comfort hotel bieden we in Caïro ook een speciaal verblijf naast de piramides van Gizeh aan. Ze staan onderaan bij de bouwsteen ‘Caïro Gizeh piramides’ beschreven. Laat het ons gerust weten als je een andere keuze maakt dan het standaard hotel.

Decorative torn edge

Dag 2 – Naar de Gizeh piramides, de sfinx en Sakkara

’s Ochtends vroeg word je na het ontbijt opgepikt door onze chauffeur voor de dag en vertrek je richting Gizeh. Hoe vaak heb je ze niet gezien; in schoolboeken, in films en documentaires? Je eerste ontmoeting met de mystieke geschiedenis van Egypte. Je hart gaat sneller kloppen en al snel komen de eerste vragen: hoe is het mogelijk, hoe kregen ze het voor elkaar en waarom bouwden ze dit?

Je kunt zelf een boek over de piramides meenemen, maar wij vinden het veel leuker om met een goede gids rond te dwalen tussen de piramides van Cheops en Chefren, vragen te stellen en je ogen de kost te geven. Daarom hebben we een Engelstalige gids voor je geregeld die naast boeiende verhalen ook de entrees voor je regelt (exclusief in de bouwsteenprijs). Ben je vroeg vertrokken dan kun je tegen extra betaling (circa €24) ook de grote piramide van Cheops in en voel je je even een archeoloog. Op een geïmproviseerde trap klim je omhoog in de smalle schachten en kom je uiteindelijk uit in de volledig uit graniet gehakte grafkamer.

Decorative torn edge

Vanuit de piramides loop je richting de legendarische sfinx, die wat minder groot is dan verwacht maar zeker niet minder indrukwekkend. Naar gelang je eigen interesse kun je in overleg met je gids meer of minder tijd besteden bij de piramides en de sfinx voordat je doorreist naar de minder bezochte trap-piramide van Sakkara. Er komen hier relatief weinig bezoekers, voornamelijk omdat de meeste toeristen een pakket boeken met alleen de Gizeh piramides. En ook eigenlijk gelukkig maar. Je mist hier de drommen toeristen, maar het is zeker niet minder indrukwekkend. In Sakkara werden naast de zeer welgestelde Egyptenaren vooral ook de heilige dieren begraven en geëerd. Tot op de dag van vandaag is Sakkara de grootste archeologische site van Egypte met nog veel onontdekte schatten onder het zand. Halverwege de middag word je weer teruggebracht naar je hotel en neem je afscheid van je gids en de chauffeur.

Decorative torn edge

Dag 3 – Vertrek vanuit Caïro naar de woestijn bij El Fayoum

Reistijd circa 2 uur

Na het ontbijt maak je kennis met je gids/chauffeur voor de komende dagen. Tijd om in de minibus te stappen richting de woestijn. Je laat de hectische stad snel achter je en hoe dichter je bij de El Fayoum oase komt hoe groener het wordt. Het uitzicht onderweg is prachtig, het ziet eruit als een maanlandschap vol rotsformaties en zandkunstwerken. Achter elke heuvelrug ligt weer een nieuwe verrassing. Onderweg stop je bij de watervallen van Wadi El-Rayan en één van de best verborgen geheimen van Egypte; Wadi El-Hitan (de Walvisvallei). In de prehistorie was hier geen woestijn, maar juist zee. Op wat ooit de zeebodem was vind je nu prehistorische monsterwalvis-skeletten, botresten en andere fossielen. Het eindpunt van vandaag is het dorpje El Fayoum. We hebben hier een sfeervol en kleinschalig hotel gevonden. Traditioneel ingericht met veel steen, een tropische tuin met palmbomen en een zwembad. Wij konden een duik in het zwembad niet laten na al dat zand in de woestijn.

Decorative torn edge

Dag 4 – Van El Fayoum naar El Minya met stops bij Beni Hassan en Tell el-Amarna

Je wordt opgehaald bij je hotel voor een rit naar El Minya. Je reist daarmee zuidwaarts langs de rivieroevers en tegen de stroom in van de Nijl. Hoe verder je landinwaarts reist, hoe minder toeristisch het wordt. Vervolgens reis je verder door de tijd bij de tombes van Beni Hassan. De 39 graven liggen tussen rotskliffen die over de vallei uitkijken. De meeste graftombes zijn nooit afgemaakt en niet toegankelijk. Je kunt er vier van binnen bekijken en de gedetailleerde beschilderingen bewonderen. Je eindstop van vandaag is, El Minya. In deze omgeving vind je de best bewaarde archeologische opgravingen van Egypte, waaronder de tempels van Nefertiti. Deze ga je de volgende dag bewonderen. El Minya zelf is een charmante universiteitsstad door de romantische architectuur. Italiaanse architecten bouwde er ooit luxe villa’s met sierlijke gevels voor de rijke Griekse en Egyptische katoenbazen. Je slaapt in een wat groter opgezet hotel in het centrum van de stad.

Decorative torn edge

Dag 5 – Bezoek de stad van Nefertiti

Reistijd circa 6 uur

Vandaag ga je op pad met je gids om één van de meest indrukwekkende historische plekken van Egypte te beleven. Je bezoekt de overblijfselen van de oude stad Tell el-Amarna, ooit de Zonnestad genoemd. De stad is gebouwd in opdracht van farao Echnaton en zijn vrouw koningin Nefertiti. Hij wilde de stad bouwen uit toewijding aan Aton, de God van de zon. Op het enorme terrein rezen tempels, paleizen en tombes uit de grond. Nu, ruim 3000 jaar, later is het een indrukwekkend gevoel om tussen de overblijfselen en uitlijning van deze koninklijke stad rond te dwalen.

Aan het einde van de dag kom je aan bij de bedevaartstad Abydos, waar je overnacht op een steenworp afstand van de Seti I-tempel. Hier hebben we een fijne plek gevonden met zwembad. Comfortabel en met fijne dakterrassen. Je neemt afscheid van je gids en morgenochtend ontmoet je je nieuwe gids voor het laatste deel van de bouwsteen.

Decorative torn edge

Dag 6 – Bezoek aan Abydos en Dendera en op naar Luxor

Reistijd circa 3 uur

Na je ontbijt vertrek je voor een bezoek aan de opgravingen van de heilige stad Abydos. Dit was in de Egyptische oudheid een centrum voor de verering van de god Osiris die door de weging van het hart, je lot voor het hiernamaals bepaalde. Abydos groeide uit tot een ware pelgrimsstad. In het indrukwekkende complex zijn vooral de reliëfs heel goed bewaard gebleven.

Daarna reis je naar het tempelcomplex van Dendera waar je de tempel van Hathor bezoekt, de God van liefde, plezier en lust. Het heeft een indrukwekkende zuilengalerijen en is een van de weinige tempels waarvan het dak nog intact en toegankelijk is. Hier vandaan heb je uitzicht over het omliggende land, waar boeren akkers bewerken en kinderen vrolijk tussen de landerijen door drentelen.

Vervolgens is het nog ruim twee uur rijden naar Luxor. Onderweg kun je achterover zitten en wegdromen bij het passeren van het landschap. Je wordt afgezet bij je guesthouse in Luxor. 

Decorative torn edge

Dag 7 – Luxor, bezoek aan Karnak en start van je Nijl avontuur

Voordat je avontuur op de Nijl begint plannen we eerst nog een bezoek aan de tempel der tempel, Karnak. Gedurende 1300 jaar hebben vrijwel alle farao’s bijgedragen aan de bouw van wellicht het meest indrukwekkende bouwwerk uit de Egyptische oudheid. Je zult dan ook niet de enige zijn die de tempel komt aanschouwen. De meest gunstige tijd, ook vanwege de warmte en het ontlopen van grote groepen, is daarom vroeg in de ochtend. Maar met een eigen gids heb je al snel het gevoel van een voorkeursbehandeling en heb je bovendien het voordeel dat je echt alles kunt vragen en op je eigen tempo door de tempel kunt dwalen. 

Na het oversteken van het plein loop je door de ‘laan der sfinxen’ richting de indrukwekkende ingang van de tempel. De meeste tempels van Egypte zijn gebouwd volgens vaste richtlijnen; zo ook de tempel van Karnak, maar de afmetingen zijn ronduit imponerend. Door verschillende voortempels kom je uiteindelijk in het centrum van de tempel, het absolute hoogtepunt van Luxor. Het beslaat een oppervlakte van ongeveer 6000 vierkante meter. Het unieke is het zuilenbos met ongeveer 130 enorme zuilen, van top tot teen versierd met uitgehakte hiërogliefen. Iedere keer als we hier komen valt onze mond open van verbazing.

Decorative torn edge

Na Karnak word je afgezet bij het Nijlcruiseschip waarop je de komende dagen vertoeft. Het mag dan wat minder charmant zijn dan de felukka-zeilboot of traditionele dahabiya, maar je krijgt er wel de luxe voor in de plaats die vergelijkbaar is met een vier sterren hotel. Nadat je bent geïnstalleerd in je kamer is het tijd voor de eerste lunch aan boord. De middag en avond heb je de tijd om Luxor zelf te verkennen, maar we geven je graag een tip.

Een bezoek aan de Vallei der Koningen vonden wij een absolute aanrader. Hier liggen nagenoeg alle farao’s begraven en tot op de dag van vandaag is het een walhalla voor archeologen. Er zijn momenteel meer dan 60 tombes ontdekt. De meeste daarvan zijn in de oudheid helaas al leeggeroofd, met uitzondering van het graf van Toetanchamon dat nagenoeg onaangeroerd werd ontdekt door Howard Carter en daardoor wereldberoemd werd. Dagelijks worden zo’n tiental graven opengesteld, in wisselende samenstelling. De gangen zijn versierd met kleurrijke hiërogliefen en reiken vaak tot diep in het gebergte door middel van geheime gangen en ruimtes. Je slaapt vanavond voor het eerst aan boord van je drijvende hotel.

Decorative torn edge

Dag 8 – Luxor – Esna

Reistijd circa 1,5 uur

Je ontbijt aan boord en tot 12.00 uur heb je tijd om te relaxen of Luxor verder te ontdekken. Als je vroeg op staat, dan zouden we een ballonvaart voor je in kunnen plannen. 

Vanmiddag begint dan daadwerkelijk de tocht over de Nijl. De touwen worden losgegooid en de motor ronkt. Langzaam trekt de cruise op en zetten jullie koers richting Esna. Vanmiddag staat een bezoek gepland aan de best bewaarde tempel van Egypte, de Horustempel bij Edfu. We regelen een privégids die met je meegaat naar Edfu. Dit spirituele eerbetoon aan de God met het valkenhoofd vinden wij qua kracht en schoonheid niet onder doen aan de tempel van Karnak in Luxor. Eind van de middag wordt er aangelegd voor de nacht.  Aan boord kun je wederom genieten van kleurrijke gerechten. ’s Avonds kun je gezellig blijven hangen in het restaurant, vanaf het dek naar de sterren turen of lekker ontspannen in je eigen cabin.

Decorative torn edge

Dag 9 – Excursie naar de tempels bij Kom Ombo

Het kan rondom Edfu erg druk zijn op het water. Soms lukt het daarom niet om de Horus tempel op dag 2 te bezoeken. In dat geval bezoek je Edfu de ochtend van dag 3.

Vandaag wordt in ieder geval het anker gelaten bij Kom Ombo en kun je van boord gaan om de imposante tempel van de goden Sobek en Haroeris te bezoeken. Ook hier ga je weer op pad met een privégids, die je ophaalt bij de receptie op de boot. De tempel bij Kom Ombo staat nog op zijn oorspronkelijke plek aan de Nijl. In de avond vertrekt de Nijlcruise richting Aswan zodat je daar morgen een hele dag bent.

Decorative torn edge

Dag 10 – Op naar Aswan

Reistijd circa 2,5 uur

Na het ontbijt bepaal je zelf waar je zin in hebt. De boot ligt een dag aangemeerd in Aswan en jij verblijft nog een nacht aan boord. Je kunt luieren op het dek of de rivier rondom Aswan verkennen. Wij regelden zelf een boot met gids en gingen met een felukka-zeilboot naar Elephantine Island. Naast een eenvoudig museum en wat Romeinse ruïnes, vonden wij vooral de Nubische woestijndorpjes leuk om te bezoeken. Je stapt er binnen bij de Nubiërs voor een kopje koffie en een kijkje in hun huis. Op een ander eilandje beland je plots in een vruchtbare botanische tuin, een kleurrijke afwisseling tussen de droge zandoevers. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden voor deze tripjes in Aswan. Je eet ’s avonds aan boord van de riviercruise, waarna je de laatste nacht op het schip doorbrengt.

Decorative torn edge

Dag 11 – Aan wal in Aswan

Na het ontbijt ga je van boord en laat je de boot achter. Je avontuur op de Nijl zit erop! We regelen dat je naar je naar een hotel aan de oevers van de Nijl wordt gebracht. Wellicht iets minder sfeervol, maar wel comfortabel en met zwembad. Vanaf het terras kun je onder een parasol met een verkoelend drankje in de hand genieten van de zeilbootjes die over de Nijl glijden. Vandaag kun je verder naar eigen wens invullen. Wij brachten in de middag een bezoek aan de Philae tempel. 

Decorative torn edge

Dag 12 Dagexcursie naar Abu Simbel

Eén van de wereldberoemde Egypte-tempels, Abu Simbel, willen veel reizigers bezoeken en mag in deze cultuurreis dan ook niet ontbreken. De ingang van deze indrukwekkende tempel wordt gevormd door vier enorme beelden van de farao Ramses die hiermee de Nubiërs wilde imponeren. Een bezoek aan Abu Simbel is zeker de moeite waard maar de reistijd naar de tempel is pittig. Het is vanuit Aswan minimaal 3,5 uur heen en 3,5 uur terug. Vandaag dan ook met recht een dagexcursie. Je privé gids haalt je rond 04.00 uur op zodat je nog voor de grote toeristenstromen bij de tempel bent. Hij leidt je vervolgens rond door het complex en vertelt je er alles over. In het ochtendlicht maak je ook nog eens de mooiste foto’s! Voldaan reis je eind van de middag terug naar Aswan. Tijd om af te koelen in het zwembad!

Decorative torn edge

Dag 13 naar huis

Vandaag is het weer tijd om  afscheid te nemen van Egypte en terug te vliegen naar huis. Het is een korte rit van je hotel naar de luchthaven van Aswan. Via Caïro reis je terug naar huis. Je bent een koffer vol herinneringen rijker.

Als je het fijn vindt om deze reis ontspannen af te sluiten aan de Rode Zee, dan horen we het graag. We plannen graag het vervoer en een aantal overnachtingen in.

Decorative torn edge
torn-edge

Cultuur en tempels 13 dagen

Onze slaapplekken

background-pattern