Naar boven

Kun je niet kiezen? Dit zijn dingen die je echt moet doen in Cuba

blog

Geschreven op
dinsdag 18 december
Geschreven door
Juliette Driel

Staat Cuba al een tijd op jouw wensenlijst? Ja? Waar wacht je dan nog op! Het is met nog steeds een populaire bestemming en met recht. Je hoeft niet bang te zijn dat je te laat bent om de authenticiteit van het echte Cuba te ervaren. Maar hoe maak je nou een keuze voor je eigen Cuba-reis? Er is zo ontzettend veel te zien en stiekem te weinig tijd om het allemaal te doen. We helpen je graag op weg – letterlijk. Dit zijn onze insider-tips.

# 1 Slaap bij een Cubaans gezin

Slapen bij die ene tante (en oom) die al jaren in het verre Cuba wonen. Zo voelt het wel even als je in een casa particular slaapt! In kleine steden, zoals Trinidad, staat een gastvrij gezin voor je klaar om je in hun huis te ontvangen. De bedden zijn verschoond, er liggen schone handdoeken klaar en de Cubanen laten je zien waar je alles kunt vinden, geven je nog tips voor de omgeving en maken zelfs met liefde een fijn diner voor je klaar. Het is een unieke manier om een inkijkje te krijgen in het leven van de Cubanen en als mooie bijkomstigheid nog wat woordjes Spaans op te pikken.

oldtimer-tour-havana# 2 Voor een prikkie rijd je in een oldtimer

Betaal je in Nederland al gauw een paar honderd euro om even in een oldtimer te zitten, in Cuba is het doodnormaal dat je je laat rondrijden in zo’n Cadillac. Een ervaring om niet te vergeten- en rondscheuren in een oude Chevrolet, Ford of Buick hoort hier bij het straatbeeld. En de Cubanen zijn supertrots op hun oude wagens, je zult dus geregeld mannetjes spotten die aan hun auto sleutelen of  ‘m nog blinkender schoon poetsen.

#3 Ga op bezoek bij Fidel en Che

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de Cubaanse revolutie? Dan mag je het Sierra Maestra gebergte echt niet overslaan! Dit is de plek waar Fidel en Che een tijdelijk kampement hadden opgezet om uit het zicht te blijven voor de soldaten en toentertijd regerende dictator Batista. Je stapt hier letterlijk 65 jaar terug in de tijd, waar het lijkt alsof de rebellen deze plek pas gisteren hebben verlaten. Alles is intact gebleven en de Comandancia de la Plata is het hoogtepunt van de drie uur durende wandeling.

Sigaar Cuba reizen# 4 Een sigaar roken hoort er bij

Sigaren zijn in Cuba goedkoper dan koffie en je kunt natuurlijk niet in het land zijn geweest zonder er eentje opgestoken te hebben. Ten westen van Havana ligt de streek waar al eeuwen Cubaanse sigaren worden gemaakt. Wij regelen een overnachting in Viñales voor je en natuurlijk bezoek je ook een tabaksboer. In zijn schuur zie je de vele tabaksbladen die liggen te drogen. Rol je eigen sigaar en word één met het eiland. Smaakt het naar meer? Dan heb je mazzel, want de échte cohiba’s zijn hier een stuk goedkoper dan thuis.

# 5 Kreeft duur? Hier niet!kreeft-eten-cuba

In Europa is kreeft een delicatesse en dus ook vrij duur. Reizen door Cuba is – voor de fijnproever onder ons –dé kans om elke dag betaalbaar kreeft te eten. Verser vind je nergens anders! De meeste restaurants worden gerund door de staat. Menukaarten kunnen nogal inspiratieloos ogen, wij raden je dus aan om in paladares (restaurants die door de Cubanen zelf worden gerund) of zelfs bij de mensen thuis te eten. Je proeft dat het eten met liefde is bereid en dat maakt die kreeft nóg veel lekkerder!

En, wanneer ga je? Zoals je hebt gelezen is Cuba een land waar je een diverse reis kunt beleven.

background-pattern