Ga naar inhoud

Riksja Travel
Canada

Walvis aan bakboord

Bouwsteen
 • Reisschema:
  Tadoussac
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 387,-, - p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  o.a. walvis spotten met gids
Tadoussac ligt precies op de plek waar het zoete water van de Sagueney-rivier mengt met het zoute water van de Saint-Laurentrivier. Het kleine vissersdorp is een paradijs voor whale watching. Maar Tadoussac heeft nog meer te bieden: het is de oudste plaats in Canada en een van de eerste vestingen in Noord-Amerika – al in 1535 vestigde de Franse handelaar Jacques Cartier zich hier met een handelspost voor bont. De geschiedenis is op veel plekken in het dorp nog goed voelbaar.

Tadoussac is het ideale startpunt voor excursies in de natuur. Naast het populaire walvissen spotten kun je naar het majestueuze fjord, kajakken door de baai van Saint-Laurent en vissen of beren spotten in het nabijgelegen nationale park.
walvis excursie

Dag 1 – Aankomst in Tadoussac

Kom je vanuit Toronto of Montréal, dan was je vorige stop waarschijnlijk Québec of Sacacomie. Dan is het zo’n vier uur rijden naar Tadoussac. Kom je vanuit het oosten, dan steek je de Saint-Laurent-rivier bij Matane of Rimouski over en bereik je Tadoussac in de loop van de middag. We regelen een stijlvol hotel met uitzicht op de baai. 

Het ademt de sfeer uit van een Engelse kusthotel uit het begin van de 20e eeuw, wit geschilderd en een opvallend rood dak.  Het heeft drie restaurants en verwarmd zwembad voor wat ontspanning; lekker na een frisse trip op het water om walvissen te spotten. Parkeren bij het hotel is gratis en de steiger, waar de zodiac voor het whale watchen vertrekt, is op loopafstand.

Heb je zin in wat actievers, dan kun je een bezoek brengen aan het ‘Chauvin Trading Post’-museum. Het geeft je een interessante blik in de tijd van de eerste kolonisten en hun bonthandel. Ook leuk is de Petite Chapelle van Tadoussac, de eerste kapel op Noord-Amerikaanse bodem. Het was, volgens de overlevering, ook de eerste plek waar de Europeanen en indianen elkaar ontmoetten…

Dag 2 – Trossen los: walvissen spotten

Vandaag is het vroeg uit de veren, want het is tijd om walvissen te gaan spotten. Het is slechts een korte trip naar de aanlegsteiger en daar word je aangekleed in een weerbestendig pak met regenjack en zwemvest. Er zijn ook grote boten die de walvistours aanbieden, maar wij vinden de kleine zodiacs veel authentieker, met

 water dat in je gezicht spat en een locatie veel dichter op het water. Natuurlijk zijn deze zodiacs veilig en we waren in staat om binnen een paar meter van de walvissen te komen. Wij hadden tijdens onze tocht veel geluk: het weer was niet ideaal  maar kort voor het einde van de tour spotten we een grote bultrugwalvis. Hij sprong zelfs enkele meters vanaf de boot hoog de lucht in! Bovendien spotte onze ervaren schipper tientallen beluga’s (witte dolfijnen), vinvissen en dwergvinvissen en we leerden veel interessante details over deze zeezoogdieren. 

 

Als je in de middag nog energie hebt, kun je een uitstapje maken naar de zandduinen op zo’n vijf kilometer vanaf Tadoussac. Het is een ideale plek voor mooie wandelingen op het strand langs het fjord.

Als je tijdens je Canada-reis nog geen zwarte beren hebt gezien, kun je in vijftien minuten naar Sacre Coeur rijden. Het is de perfecte plek om de dag af te sluiten, want in de schemering kun je hier namelijk vanaf een observatieplatform beren spotten in hun natuurlijke omgeving.

Houd er tijdens deze bouwsteen rekening mee dat er met wilde dieren geen afspraken valt te maken… We kunnen daarom ook geen garantie geven voor het spotten van walvissen of beren.

Dag 3 – Vertrek Tadoussac

Vandaag is het tijd om afscheid te nemen van de regio rondom het Saguenay-fjord. Wil je nog wat langer blijven, laat het ons even weten, dan boeken we een extra nacht voor je.

Kwam je vanuit het westen, dan kun je nu de veerboot nemen van St. Siméon naar Rivière-du-Loup en een nachtje slapen in een echte vuurtoren. Steek je de Saint-Laurent-rivier over naar Matane, dan is de kust bij Gaspésie misschien de volgende halte op deze Canada-reis. Leidt de route nu verder naar het westen, dan kun je naar de provinciehoofdstad Québec reizen. 

Onze slaapplekken

overnachten
overnachten
overnachten

Deze bouwsteen is goed te combineren met