Naar boven

Van Taj Mahal naar Tiger’s Nest

rondreis

  • Reisschema:
    Delhi – Jaipur – Agra – Taj Mahal – Varanasi – Delhi – Paro – Thimpu – Punakha – boerendorp – Haa – Paro - Delhi
  • Reisduur:
    16 dagen / 15 nachten
  • Reissom:
    € 3.475,- p.p. bij 2 personen
  • Vervoer:
    auto met prive chauffeur, nachttrein, vlucht India - Bhutan (v.v.)
  • Vluchten:
    Optioneel bij te boeken (Intercontinentaal)
Deze reis is ideaal voor de reiziger die het noorden van India wil ontdekken en daarnaast een volledige indruk van Bhutan willen opdoen. Droom jij er al jaren van naar het beroemde Tiger's Nest te klimmen en wil je deze wandeling graag combineren met een bezoek aan de heilige Ganges en de wereldberoemde Taj Mahal, onder het motto "als ik er dan toch in de buurt ben..", dan is dit de ideale reis voor jou. In India bezoek je de Gouden Driehoek en de heilige stad Varanasi. Na een spectaculaire vlucht over de Himalaya's combineer je dit avontuur ook nog met boeddhistische kloosters, boogschietwedstrijden, hoge bergpassen met wapperende gebedsvlaggetjes en groene valleien in Bhutan.
bhutan highroad india
Decorative torn edge

Dag 1: Rondreis India Bhutan – Aankomst in Delhi

Reistijd circa 30 minuten vanaf de luchthaven

Bij aankomst in Delhi word je opgehaald door je chauffeur en naar je hotel gebracht. Wij vonden het wel zo prettig dat de aankomsttransfer in het hectische India alvast geregeld is. De meeste vluchten naar Delhi komen ’s avonds laat aan, tegen middernacht. Je hotel ligt op ongeveer een half uur rijden van het vliegveld, zodat je niet meteen in de drukke stad overnacht. In het hotel heb je een comfortabele kamer met aangrenzende badkamer. Een prima plek om van je jetlag af te komen.

Decorative torn edge

Dag 2: Delhi naar Jaipur

Reistijd circa 4 a 5 uur

Vandaag word je per airco auto in ongeveer 4 a 5 uur naar Jaipur gebracht. De stad Jaipur is de hoofdstad van de deelstaat Rajasthan en wordt ook wel de ‘roze stad’ genoemd. Veel gebouwen zijn in rose-oranje tint geschilderd, wat de stad een warme gloed geeft. Je arriveert bij je gezellige familiehotel dichtbij de oude stad. De kamers zijn fraai vormgegeven met traditionele Indiase ornamenten en vaak een hemelbed. Het ontbijt is in de gezellige woonkamer van het hotel. De familie doet haar uiterste best om het naar je zin te maken. Je slaapt twee nachten op deze rustige locatie, waar je aan het einde van de dag lekker kunt afkoelen in het zwembad.

Het centrum van Jaipur vinden wij turbulent met vele kleuren, heel veel mensen in gewaden uit alle omliggende streken, kamelenkarren, olifanten, bedelaars, riksja’s, tempels, forten en paleizen. Een leuk begin van je India Bhutan combinatie rondreis.

Decorative torn edge

Dag 3: Jaipur citywalk en Amber fort

Vandaag is er ’s morgens een citytour gepland. Je bezoekt samen met een gids het City Palace, de Observatory (gebouwd in de 18e eeuw door een astronomische koning) en het Palace of the Winds (Hawa Mahal). Het City Palace heeft een aantal prachtige musea met onder meer miniatuurschilderingen in typisch Indiase naïeve stijl. Als de vlag uithangt is de maharadja ook thuis. Het Palace of the Winds is een wereldberoemd supersmal bouwwerk met talloze raampjes waar de vrouwen van de harem ongezien naar de processies in de straat konden gluren. Niet iedereen weet dat je via de achterkant van het gebouw naar binnen kunt en daar zelf van het uitzicht kunt genieten.

In de middag breng je met je gids een bezoek aan het Amber Fort, wat even buiten de stad ligt. Vanuit het fort heb je een prachtig uitzicht over de ruige heuvels met alle indrukwekkende muren en forten die de Rajput en Moghuls daar hebben gebouwd.

Decorative torn edge

Dag 4: Via tempels en natuur naar Agra

Reistijd circa 4,5 uur

Vandaag vertrek je in je auto met chauffeur vanuit Jaipur in oostelijke richting. Onderweg liggen verschillende interessante plekken om een stop te maken. Spreek samen met je chauffeur af waar je wilt stoppen en hoe lang, zodat je je eigen dagprogramma kunt samenstellen.

Niet ver van Jaipur ligt Galta, een verborgen mystieke plek die op ons steeds grote indruk maakt. Het is een pelgrimsoord dat iedere dag vele mensen in kleurrijke gewaden aantrekt. Het water dat uit de rotsen stroomt gaat door voor heilig Gangeswater, hoewel dit geografisch niet helemaal te rijmen valt. De mensen baden en zingen op de trappen die naar de poelen leiden die gescheiden zijn voor mannen en vrouwen. Ook rennen er veel apen rond. Na Galta rijd je zo’n drie uur voordat je arriveert bij Bharatpur. Hier ligt het Keoladeo NP, een fascinerende waterwereld doorkruisd door allerlei dijkjes. Het is heerlijk om na de drukke stad even in de natuur te zijn. Er zijn vele zeldzame vogels te spotten, zoals de Siberische kraanvogel.

Decorative torn edge

Enkele kilometers verderop vind je de overweldigende site Fatehpur Sikri, net iets voor Agra. De heerser Akbar heeft hier een hoofdstad gesticht die in die tijd haar weerga niet kende. Omdat men er na 40 jaar achterkwam dat de watertoevoer niet goed te organiseren viel in dit droge land, hebben alle bewoners van de stad hun boeltje gepakt en de stad verlaten. Wat achter bleef is een fenomenale verzameling van grote tempels en paleizen met daar omheen ruines van oude woningen. Overal zijn groene papegaaien en apen. Akbar was een man die geloofde in het samenbrengen van alle religies en van ieder geloof had hij wel een vrouw die hij een apart verblijf gaf.

Na Fatehpur rijd je door naar Agra, steeds dichterbij de Taj Mahal, waar je arriveert bij je comfortabele hotel. Geniet van een koude fruitlassi om alle indrukken van vandaag weg te spoelen, of ontspan in het lekkere zwembad van je hotel.

Decorative torn edge

Dag 5: Het wereldwonder Taj Mahal

’s Morgens vroeg word je naar de Taj Mahal gebracht. Voordat wij naar de Taj gingen tijdens onze India en Bhutan rondreis hadden wij zulke hoge verwachtingen dat we bang waren dat het tegen zou vallen. Toch was het bouwwerk zoals het daar sereen stond in het eerste ochtendlicht nog indrukwekkender dan we hadden gedacht. Het is neergezet door Sjah Jahan uit liefde voor zijn overleden vrouw Mumtaz en is een toonbeeld van ingetogen harmonie. De gids kan je alles vertellen over de tragische liefdesgeschiedenis.

Aansluitend breng je een bezoek aan Agra Fort. Er zijn prachtige courtyards die doen denken aan het Alhambra in Granada. Vanaf de majestueuze muren kun je uitkijken op de Taj Mahal, net als Sjah Jahan die daar de laatste jaren van zijn leven door zijn liefhebbende zoon was opgesloten.

Aansluitend slaap je nog een nachtje in je comfortabele hotel in Agra.

Decorative torn edge

Dag 6: Naar de heilige stad Varanasi

Reistijd circa 14 uur met de nachttrein

Je wordt ’s ochtends opgehaald op het treinstation en naar je hotel gebracht. Varanasi bestaat uit een oud en nieuw stadsdeel, waarbij in het oude deel je zintuigen op elke straathoek op de proef worden gesteld door de straatverkopers en het chaotische verkeer. In het nieuwe stadsdeel vind je juist wat meer ruimte en groen. Wij vinden zelf een verblijf in het oude stadsdeel het meest indrukwekkend: de chaos is immers waarvoor de meeste mensen naar Varanasi komen. Er zijn niet veel hotels in het oude stadsdeel, maar wij hebben een leuk authentiek hotel gevonden aan één van de zuidelijke ghats, pal aan de Ganges rivier. Het hotel is standaard en sommige kamers zijn klein, maar de lokatie maakte voor ons alles goed. Je loopt zo naar de rivier en bent daar getuige van alle rituelen die de Indiërs uitvoeren aan hun heilige moeder Ganges.

Decorative torn edge

Dag 7: Taferelen aan de Ganges

In de vroege ochtend vaar je net voor zonsopgang over de Ganges. Je ziet badende pelgrims die baden in de rivier, mensen die hun tanden poetsen met het bruine water of aan de kant de was staan te doen. Ook vaar je langs de crematieghats, waar de doden in het openbaar worden gecremeerd. Dit is één van de meest indrukwekkende rituelen in India die wij ooit hebben gezien. Naast ons zat een man die ons fluisterend het ritueel uitlegde. Het lichaam wordt op een baar (zonder kist) door de straten van de stad Varanasi gedragen en onder luid gezang loopt de stoet naar de rivier. Een crematie bij de Ganges is alleen maar voor de wat rijkeren weggelegd. Voor de armere medemens staat even verderop een meer geïndustrialiseerde oven. Denk eraan dat je bij de crematieghats geen foto’s mag maken, ook niet met telelens.
Na de boottocht volgt een korte wandeling door het oude centrum van Varanasi, terug richting je hotel. Kijk in de smalle steegjes uit voor heilige koeien.

De rest van de tijd kun je zelf invullen in Varanasi. Woon bijvoorbeeld ’s avonds op eigen gelegenheid de ‘aarti’ ceremonie aan de Ganges rivier bij. Priesters houden hier elke avond een speciale ceremonie waarbij ze hun god moeder Ganga (de rivier) danken voor het brengen van leven. Lekker eten kun je in het Dolphin Restaurant op het dak van het Rashmi Guest House (bij Manmandir ghat). Je hebt hier een mooi uitzicht over de Ganges.

Decorative torn edge

Dag 8: Eigen invulling Varanasi

Vandaag ben je overdag nog vrij om zelf Varanasi te verkennen. Je leert de stad het beste kennen door te dwalen door de kronkelende straten, stel je zintuigen op de proef bij alle winkeltjes en kramen en pas op met rinkelende riksja’s die voorbij zoeven… Wil je ’s middags een rustigere plek opzoeken, neem dan een taxi naar het stadje Sarnath, 5 km buiten Varanasi. Sarnath is de plaats waar Boeddha zo’n 2500 jaar geleden is geweest en er de middelste weg gepredikt heeft om het nirwana te bereiken, nadat hij verlicht werd in het plaatsje Bodghaya in India. De religieuze keizer Ashoka heeft daarop een enorme stupa (tempel) en enkele boeddhistische kloosters laten bouwen. Elk boeddhistisch land ter wereld heeft daar nu zijn eigen tempel voor de landgenoten gebouwd en zo lijkt dat plaatsje op een wereldtentoonstelling. Het dorp is vrij klein, wat het gevoel van rust bevordert.

Aan het einde van de dag volgt er een transfer naar het treinstation voor de nachttrein naar Delhi, welke rond 19:00 uur vertrekt.

Decorative torn edge

Dag 9: terug in Delhi

Reistijd circa 14 uur

Het is erg grappig om de ochtendrituelen van de Indiërs te volgen uit het raampje van de trein. Al heel vroeg begint hun ontwakingsritueel. Wassen en hun behoefte doen langs het spoor is niet ongewoon…

Je komt vroeg in de ochtend aan in New Delhi (om ongeveer half 8). Je wordt door een chauffeur opgehaald op het drukke treinstation en naar je hotel gebracht, waar je lekker kunt douchen en even kunt bijkomen van de nachtelijke rit. In de middag kun je eventueel nog de vele bezienswaardigheden van Delhi bezoeken. De volgende dag kun je gemakkelijk zelf een transfer regelen naar de luchthaven van Delhi. Hiermee komt er een einde aan je korte India rondreis.

We houden met deze overnachting speling in je reis in verband met de vlucht van morgen tijdens je rondreis India Bhutan; een vlucht over het Himalaya gebergte met Druk Air of Bhutan Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappijen van Bhutan. Zorg dat je aan de juiste kant van het toestel zit, dan heb je bij helder weer een prachtig uitzicht!

Decorative torn edge

Dag 10: Vlucht naar Bhutan en aankomst in Paro

Vandaag vlieg je tijdens je rondreis India Bhutan de grens over. Bij aankomst in Bhutan, Paro, word je eerst naar je hotel gebracht. Je verblijft in een mooi sparesort in het groene loofbos met uitzicht op de vallei. Je kunt je even opfrissen en bijkomen onder het genot van een hapje en een drankje.

In de middag bezoek je het gemoedelijke provinciestadje met laagbouw en veel groen. Wij vonden de Paro Dzong erg indrukwekkend. Dit grote kloosterfort heeft verschillende binnenplaatsen en tempels, waar monniken uit de hele omgeving naar toe komen. Leuk om te weten, het klooster vormde ook het decor voor de film Little Buddha, dus misschien herken je het wel. Boven de dzong ligt een oude wachttoren met mooi uitzicht over de vallei en het nationaal museum.

’s Avonds ga je dineren in een leuk restaurantje in de stad of bij je hotel. Daarna goed slapen voordat je morgen de hoogte in gaat…

Decorative torn edge

Dag 11: Paro – Tiger’s Nest – Thimpu

Reistijd circa 2 uur

Na het ontbijt ga je met de auto naar de stupa Sartsam Chorten. Daar start de hike naar het meest bekende klooster van Bhutan, Tiger’s Nest. De naam Tiger’s Nest is ontstaan uit een oude legende waarin de boeddha Guru Rinpoche op de rug van een tijger heen gevlogen zou zijn. Guru Rinpoche wordt in Tibet en Bhutan gezien als de grondlegger van het boeddhisme. Het klooster is gebouwd tegen een klif van ruim 3000 meter, op 700 meter boven de Paro vallei. Het klooster is ter paard of te voet bereikbaar.

Tussen de loofbomen en het dennenbos kronkelt het pad omhoog. Best een pittige klim, dus neem voldoende pauzes en drink veel. Zo nu en dan kom je een aantal pelgrims tegen, die het klooster bezoeken om te bidden. Halverwege kun even een theepauze inlassen. Dan nog even draaien aan de gebedsmolentjes die op waterkracht aangedreven worden….Je komt ze in heel Bhutan tegen. Al wandelend is de hike zo’n twee uur, een goede warming up voor als je tijdens je reis nog een hike gaat doen. Het uitzicht op de Paro vallei en het zien van het klooster, hangend aan een steile rotswand tussen de gekleurde gebedsvlaggetjes is absoluut de klim waard. De tempel zelf is niet voor publiek toegankelijk. De tocht naar beneden gaat een stuk sneller. In een uurtje ben je beneden.

Decorative torn edge

Bij het beginpunt word je opgewacht door je auto met chauffeur. In anderhalf uur rijd je naar Thimpu. In de auto kunnen je spieren even bijkomen van de klim. Onderweg zie je jong en oud boogschieten, de nationale sport. Is boogschieten je ding? Vraag je gids om in Thimpu even langs te gaan bij het boogschietstadion, meestal vindt er wel een wedstrijd plaats en staan Bhutanezen in klederdracht hun uiterste best te doen…

Waar Paro nog een beetje een dorps karakter heeft, is Thimpu al veel meer een moderne stad. Er wordt veel gebouwd en er is meer verkeer dan in Paro. Ondanks dat vind je nergens stoplichten, het is dan ook leuk om te zien dat op de wat drukkere kruispunten een verkeersregelaar vanuit een mooi prieeltje het verkeer regelt. Bezoek ook de kloosters van Thimpu, ze zien er weer heel anders uit dan in Paro, of wandel gewoon even lekker door het stadje. Wanneer je in het weekend in Thimpu bent, dan is het heel leuk om iets mee te krijgen van de weekendmarkt. Uit alle omstreken komen mensen naar Thimpu om hun handelswaren te verkopen.

Decorative torn edge

Dag 12: Thimpu – Punakha

Reistijd circa 3 uur via Dochula pass

In de loop van de ochtend word je opgehaald bij je hotel. Al zigzaggend klimt de auto vanaf 2300 meter naar de bergpas Dochula pass op 3100 meter. Niet alleen voor de auto flink klimmen, zelf zou je ook wat last kunnen hebben van het hoogteverschil. Belangrijk is om veel te drinken. Eenmaal bijna bij de top, rijd je door een oase van groene, gele, rode, blauwe en witte wapperende gebedsvlaggen. Wij hadden op onze trip al veel gebedsvlaggen gezien, maar nergens zo veel als hier. De weg naar boven wordt vervolgd met wel 108 boeddhistische bouwwerken, chortens. Heel spectaculair. Met het uitzicht, is dit dé plek om te lunchen.

Na Dochula pass daal je af naar de voormalige winterhoofdstad Punakha. Hier slaap je een nachtje in een middenklasse hotel.

Decorative torn edge

Dag 13: Punakha – boerendorpje

Reistijd circa 1,5 uur

Vandaag heb je alle tijd om de Dzong te bezoeken. Velen zien het als de mooiste Dzong van Bhutan. Zeker in de lente. De dzong straalt dan iets koninklijks uit wanneer de jacarandabomen in volle bloei zijn van paarse bloemen. Met de reusachtige dzong aan de oevers van de rivier trekt de dzong veel bezoekers, maar niet alleen nieuwsgierigen. Monniken uit de gehele omgeving komen naar de dzong. Als je geluk hebt, vindt er een gebedsdienst plaats. Murmelende monniken, trommelgeroffel, gerinkel van belletjes en brandende kaarsjes…wij vonden het een heel mysterieus ritueel.

Decorative torn edge

Na Punakha rijd je via de Ganteyvallei, die bekend staat om de akkerbouw en zuivelproductie, naar een klein boerendorpje in de omgeving. Hier kom je aan het einde van de middag aan. De kinderen uit het dorp rennen vrolijk rond en na een lange dag komen ook de boeren van het land. Je wordt ontvangen bij de boerderij voor een uitgebreide maaltijd en brengt er ook de nacht door. Even je spullen wegzetten en dan vervolgens lekker aanschuiven voor een pittig gekruide maaltijd.

Bij een aantal boerderijen kun je in de tuin lekker badderen. Probeer na het eten eens een traditioneel hotstone bath. Stenen worden in vuur opgewarmd en daarna met een hoop gesis in het water gelaten. Het water wordt vervolgens een beetje troebel, maar dat komt doordat er uit de stenen mineralen vrij komen. Dit is heel goed voor je je huid en heeft een hele relaxte werking. Rozig van het badderen zul je vanavond waarschijnlijk als een blok in slaap vallen.

Decorative torn edge

Dag 14: Boerendorpje – Haa

Reistijd circa 6 uur

Vanuit het boerendorpje rijd je via Wangdue naar de Haa vallei. Een route dwars door de rododendronbossen, loofbossen en eikenbossen. Op een hoogte van zo’n 4 km staat het vol met paarse primula’s. Tijdens de rit passeer je de Chelela pas, dit is het hoogste punt waar je in Bhutan met de auto overheen kan en ligt op 3988 meter. Je hebt vanaf de top zicht op Jhomolhari, een van de bergreuzen van Bhutan.

De Haavallei, de meest westelijke vallei grenzend aan Tibet, is pas sinds 2002 geopend voor toeristen. Weinig in de vallei herinnert aan de oude handelsroute met Tibet. Slechts een handjevol oude ruines zijn overblijfselen uit vroegere tijden. De weelderigheid van de natuur, de rust en verlatenheid is dan ook wat het hier zo bijzonder maakt.

Decorative torn edge

Na het passeren van de pas, kom je langs de Kila nunnery, het oudste klooster in Bhutan. Hier wonen nog 32 nonnen, die je vaak in en rondom het klooster ziet mediteren. Hierna wordt is het tijd om aan de inwendige mens te denken. Je rijdt door naar Haa, waar overnacht bij een gastvrije familie. Hier kun je gelijk een hapje eten.

Maak in de middag een wandeling door de vallei. Haa betekent mysterieus. Als je door de vallei wandelt langs de oevers van de rivier en, in de lente, bloeiende rododendrons, dichtbegroeide naaldwouden en de bergtoppen van Tibet op de achtergrond, begrijp je dat meteen. Je gids kan ook mountainbikes regelen, zodat je de vallei per fiets kan verkennen. Na een actieve middag staat er in je guesthouse een diner klaar met het lekkerste yakvlees uit de regio.

Decorative torn edge

Dag 15 en 16: Haa – Paro vertrek en vlucht Delhi – Amsterdam

Reistijd circa 2,5 uur naar de luchthaven van Paro

Na het ontbijt staat de auto met chauffeur klaar voor de laatste rit door het Bhutanese landschap. Je wordt naar de luchthaven van Paro gebracht en dan is je combinatie rondreis India Bhutan echt voorbij. Morgen vlieg je via India terug naar Amsterdam.

Let op: vanwege de verschillende vluchttijden kan het nodig zijn om de laatste nacht in nog in Paro te verblijven. Onze Bhutan reisspecialist Jorien zal dit voor je nakijken.

Decorative torn edge
torn-edge

Van Taj Mahal naar Tiger’s Nest

Onze slaapplekken

background-pattern