Riksja Travel Bhutan

Naar boven

Geld in Bhutan

Voorbereid op reis

Geld in Bhutan

Je reis naar Bhutan is een geheel verzorgde reis. Alle maaltijden, excursies, vervoer en overnachtingen zijn geregeld en bij de prijs inbegrepen. Je hebt ter plaatse dus niet veel geld meer nodig. Door het hele land zijn er maar een paar pinautomaten waar je met een Europese pas geld kunt opnemen. We raden je daarom aan om bij aankomst op de luchthaven van Paro direct wat geld om te wisselen.

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is.

De munteenheid van Bhutan is de Ngultrum. De koers van de Ngultrum staat gelijk aan de Indiaase rupee. 100 Bhutanese Ngultrum of 100 Indiase Rupee staat gelijk aan ongeveer € 1,34 (augustus 2015). Kom je vanuit India, dan kun je in Bhutan gewoon nog je Indiase Rupees opmaken. Let er wel op dat je niet met briefjes van 500 en 1000 Indiase Rupees kunt betalen.

Overige betaalmiddelen

Creditcard

Creditcards worden slechts op enkele plaatsen geaccepteerd. Je kunt bij bepaalde souvenirswinkels of op sommige markten met een creditcard betalen. Toch is dit nog niet echt een gerenomeerd betaalmiddel in Bhutan. De transacties duren heel lang en je betaald een hoge commissie. Daarnaast kun je alleen met Visa creditcard betalen.

Zakgeld

In theorie hoef je voor je reis naar Bhutan geen zakgeld mee te nemen. Toch zijn er gedurende de reis nog wat extra uitgaven, denk bijvoorbeeld aan; souvenirs, fooien en wellicht een keer een etentje in een luxe restaurant. Bij de maaltijden wordt standaard geserveerd met mineraalwater. Sterke drank en flesjes drinken zijn niet bij de prijs inbegrepen. Een richtlijn voor de extra uitgaven, is zo’n € 100 per persoon per week.

Fooien

Het is gebruikelijk om je chauffer en gids aan het einde van je reis een fooi te geven. Ook als je een trekking hebt gedaan wordt er aan het einde van de trek meestal fooi verzameld voor de staf die mee is geweest. Je geeft fooi als je dat wilt en als je tevreden bent over de prestaties van de “crew”. Fooien zijn een onmisbare aanvulling op hun inkomen. Normaal gesproken ligt het bedrag tussen de € 15,- en € 40,-. Bij tenttreks gaan er altijd meer dragers en een kookploeg mee, zodat je wat meer geld kwijt bent.

background-pattern