Naar boven

Praktische tips voor autorijden in Australië

Autohuur Australië

Tips voor autorijden

Autorijden in Nederland, je denkt er bijna niet bij na, draait de sleutel om en weg ben je. In Australië ligt dat toch iets anders. Natuurlijk rijd je links maar dat went gelukkig snel. De afstanden zijn echter veel groter en de faciliteiten anders. Op basis van onze Australië bouwstenen of rondreizen stellen we een reis voor je samen en stippelen we de route zo prettig mogelijk uit. Op basis van onze eigen ervaringen en die van onze reizigers, kunnen we je de volgende tips geven voor je Australië autorondreis:

Route plannen

Heel Australië rondrijden per auto is te doen maar dan heb je een aantal maanden nodig. Is je trip wat minder ambitieus, probeer vooraf dan goed te plannen en vlieg de echt grote afstanden. Je vakantie wordt er een stuk meer ontspannen door.

Als richtlijn: de trajecten Darwin – Alice Springs/Ayers Rock, Cairns – Brisbane (of Sydney) en Sydney – Melbourne – Adelaide zijn goed per auto af te leggen. Wil je niet echt ‘overlanden’ dan is het raadzaam verder routes van een dag of 5-6 om de grote steden te plannen. Je ziet dan toch de bezienswaardigheden zonder meteen enorme afstanden te rijden. Darwin – Cairns is een stuk dat we je op eigen houtje echt afraden. Een dagafstand van ongeveer 400 kilometer is al heel behoorlijk. Wissel reisdagen verder ook af met dagen waarop je eens de benen kunt strekken.

Reisformule

Wekenlang met partner(s) in de auto het continent rond; het lijkt een ideaal beeld van vrijheid maar is het ook altijd leuk? Een lange autoreis is soms beter in 2 stukken te breken, met enkele dagen een sportieve toer of activiteit ertussen door. Beter 2x korter dan 1x langer kan een goed advies zijn. Combineer je autotrip bijvoorbeeld eens met een van onze georganiseerde bouwsteen: enkele dagen met een groepje mee kan nu net een leuke afwisseling zijn en doorbreekt soms de sleur van de lange afstanden. Meer aanspraak, ervaringen uitwisselen, tips van een ervaren Aussie… en doorgaans bijzonder tijdseffectief.

Welk type auto

Je zult behoorlijke afstanden afleggen. Check daarom nog even voor jezelf of het de moeite loont de auto net 1 maatje groter te boeken. De bagageruimte is vaak toch beperkt en net wat meer ruimte is het geld vaak dubbel en dwars waard; zo is veel van onze reizigers gebleken. Een 4WD loont zich vooral rond Darwin en in (Noord) West Australië of als je echt veel van de verharde wegen af wilt.

Vertrek

Ga vroeg op de dag weg: het is veel rustiger en je hebt geen airco nodig wat ook benzine scheelt. Met de ramen open rijden is dan ook prettig.

Snelheid

Rijd niet harder dan ca. 90 km per uur, het lijkt langzaam maar het scheelt veel benzine (benzine in de Outback is niet goedkoop) en is veiliger. Juist op een verlaten weg is een plotseling in je spiegel verschijnende auto of, die rijden er ook zogenaamde ‘roadtrain’ soms even schrikken. Ook liggen er soms dode kangoeroes op de weg. Schrik niet van kleine vogeltjes en salamanders; je zult op al je kilometers er best wel een aantal tegen je auto aankrijgen. Een goed scherm daarvoor is handig. ’s Avonds in de Outback rijden wordt afgeraden, de kans op aanrijdingen met wild is aanwezig en bovendien: je loopt een extra verzekeringsrisico als het gebeurt.

Tanken

Het ligt voor de hand maar toch: elke tankmogelijkheid aangrijpen om te tanken, het is iets meer werk maar als de benzinemeter laag staat voelt dat in Australië toch anders. Niet leuk als je op vakantie bent.

Eten en drinken

Sla je eten vooral in in grotere steden. Dat is voordeliger, je hebt meer keus, bent flexibeler en bespaart meer tijd dan wanneer je steeds vlak van tevoren inkoopt. Neem voldoende drinkwater en drinken mee. Je drinkt bij hoge temperaturen al snel 3 liter per persoon per dag. Het loont daarom al snel de moeite om een kleine koelbox te kopen. Doe dat dan meteen bij aankomst in de stad, waar je bij de grootwinkelbedrijven veel keus hebt. Bovendien heb je er dan je hele vakantie plezier van.

Bagage

Wat neem je (niet) mee. Veelal ben je toch vrij lang onderweg, dus de neiging is er om behoorlijk wat mee te nemen. Denk dan aan het volgende:
1. Australiërs zijn doorgaans informeel gekleed, dus vakantiekleding is geen probleem.
2. Overal, behalve in de Outback, zijn er voldoende winkels. Bv kleding maar ook leuke souvenirs, zijn breed verkrijgbaar. Mis je nog wat, dan is het zo bijgekocht.
3. Zorg wel voor kleding in meerdere lagen: de verschillen tussen dag- en nachttemperaturen zijn in grote delen van het land aanzienlijk (zie ook onze klimaatinformatie). Bijvoorbeeld Zuid Australië is heel mooi, maar denk aan het (koele) klimaat in onze zomer; een veel voorkomende fout.
4. Hardschalige koffers passen niet goed in de bagageruimte van auto’s. Neem flexibele weekendtassen of zo mee, maar zorg dat die met kleine hangslotjes af te sluiten zijn.
5. Zorg voor een goede moneybelt, in de auto moet je zoals overal niets van echt waarde achterlaten.
Natte doekjes (wetties) zijn heel handig in de auto, een zaklantaarn eveneens.

Informatie ter plaatse

Ter plaatse krijg je een routebeschrijving. Toch raden we aan om in Nederland al een goede autoatlas te kopen bij de reisboekhandel. Wellicht is dat iets duurder dan in Australië zelf maar je kunt je goed voorbereiden op de lange afstanden. Het onderschatten daarvan blijkt keer op keer een van de meest voorkomende fouten. Of download op je GPS het wegennet van Australië; dat is een stuk voordeliger dan een GPS via de vervoerder te huren.

background-pattern