ANVR logo
Calamiteitenfonds logo
SGR logo

Naar boven

Zuid-Afrika West-Kaap uitzicht

Compleet Zuid-Afrika mét Lesotho

rondreis

 • Reisschema:
  Johannesburg - Pilanesberg - safari Entabeni privéreservaat - Muldersdrift - Golden Mountain NP - Lesotho - Transkei - Addo NP - Tuinroute - struisvogels in Oudtshoorn - nachtje bij de boer - wijnstreek - Kaapstad
 • Reisduur:
  27 dagen / 26 nachten
 • Reissom:
  vanaf €2.015,- p.p. bij 2 personen
 • Excursie:
  4 game-activiteiten, dagtrip Sani Pass, farmtour
 • Autohuur:
  vanaf € 1110,- voor een SUV K-klasse premium cover
 • Vluchten:
  optioneel bij te boeken vanaf € 668,-
✔ Meest complete 4-weekse rondreis inclusief Lesotho
✔ Inclusief meet & greet, 4 gameactiviteiten, Sani Pass dagtrip, farm tour
✔ Verblijf in sfeervolle lodges, safaritent en kleinschalige B&B's

Met deze uitgebreide, vierweekse, malariavrije rondreis ga je van de gebaande paden af. In wildpark Entabeni speur je met een ranger naar leeuwen. Via de Sani Pass en Lesotho trek je dwars door de onontdekte Transkei: geboorteland van Nelson Mandela. Het gebied kenmerkt zich door glooiende heuvels met rieten hutjes, rondtrekkende kuddes koeien en, ondanks de lage levensstandaard, overal een glimlach. De reis vervolgt zich langs de olifanten van Addo en de struisvogels van Oudtshoorn over de prachtige Tuinroute & Route 62 naar het bruisende Kaapstad. Onderweg slaap je een nachtje op een Afrikaanse boerderij en proef je de bekende Zuid-Afrikaanse wijnen. Liever in Kaapstad starten? Laat het ons weten en we plannen de reis omgekeerd voor je in.
Township tour Soweto Zuid-afrika
Decorative torn edge

Dag 1 – Vlucht en verblijf Johannesburg

Wanneer je een directe KLM-vlucht naar Zuid-Afrika neemt, kom je ’s avonds laat aan. Wij vinden het niet prettig om dan nog lang onderweg te zijn, daarom kiezen we voor een overnachting in een lodge vlak bij de luchthaven. Na aankomst word je opgewacht en in circa vijftien minuten naar je eerste Afrikaanse accommodatie gebracht. Op je ruime kamer kun je een kop thee of koffie maken. Heb je zin in iets anders, dan is er een automaat met snacks en fris en zelfs bier of wijn. Wanneer je de volgende ochtend de gordijnen opent, is de kans groot dat er een impala of springbok op het gras voorbij loopt. Zo kom je alvast een beetje in de safarisfeer. Na het ontbijt wordt de huurauto afgeleverd. Samen met de lokale vertegenwoordiger neem je de route door om vervolgens ‘bly op die pad’ te gaan.

Heb je een vlucht met vroege aankomst, dan plannen we een overnachting in Pretoria in. Je haalt de huurauto direct op en rijdt in een uurtje naar je accommodatie. Zo heb je de tijd om ’s middags de hoogtepunten van de hoofdstad te bekijken of om aan het zwembad bij te komen van de vlucht. Lees meer over de stad bij onze bouwsteen in Johannesburg.

Decorative torn edge

Dag 2 – Aankomst Pilanesberg

reistijd circa 3 uur, 230 km

Op ongeveer drie uur rijden van Johannesburg ligt Pilanesberg National Park. Een spectaculair landschap met bushveld, valleien en kloven, ontstaan door een vulkaanuitbarsting 1300 miljoen jaar geleden. Er leven 7000 wilde dieren met elkaar waaronder de gehele Big Five. Als je op tijd vertrekt vanuit Johannesburg, heb je de hele middag tijd voor safari. Al rijdend naar je accommodatie spot je het eerste wild. Wij kiezen voor een overnachting middenin het park zodat je ’s morgens vroeg (met zonsopgang) direct op pad kunt. De dieren zijn dan het meest actief, omdat het nog niet zo warm is. Je slaapt in een chalet of safaritent, afhankelijk van de beschikbaarheid. Het is geen luxe, maar wel de comfort van een eigen badkamer, een zwembad en een restaurant voor je lunch en avondeten.

Decorative torn edge

Dag 3 – Selfdrive safari in Pilanesberg

Vroeg in de ochtend rijden we met eigen auto het park in. Licht teleurgesteld zien we het eerste uur geen wild, alsof ze precies vandaag hadden besloten uit te slapen (dat hadden wij ook best gewild). De natuur is onvoorspelbaar. Gelukkig werd ons geduld beloond met een groep leeuwen midden op de weg, pal voor ons. Geheel relaxed, alsof ze net hun maaltje op hebben, steken ze over. Met ingehouden adem volgen we ze op de voet. Langzaam rijden we verder, bang om iets te missen. Dieren zijn soms lastig te zien door het struikgewas. We hebben geluk dat een hyena net opstaat om wat te drinken, anders hadden we die vast gemist. We kunnen wel blijven rijden, maar met zonsondergang moet je weer bij je kamp zijn. Een duik in het zwembad is lekker na zo’n warme dag in de auto. ’s Avonds schuiven we aan bij het diner in het restaurant (exclusief). Er is ook een braai (Afrikaanse barbecue) bij je huisje aanwezig.

Decorative torn edge

Dag 4 – Vertrek naar Entabeni

reistijd circa 5 uur, 280 km

Vandaag rijd je al speurend naar wild Pilanesberg uit naar Entabeni, je bent ongeveer vijf uur onderweg. In dit kleinschalige natuurreservaat mag je niet met eigen auto op safari, maar maak je game drives (jeepsafari’s) met een ranger. Zorg dat je op tijd aankomt, dan kun je diezelfde middag al mee op game drive. Je ziet hier onder andere olifanten, neushoorns, nijlpaarden en veel kleine wildsoorten als antilopen en zebra’s. Ranger Steven vertelt enthousiast over de flora en fauna en we kunnen het eerste wild al snel afvinken. Halverwege de rit stappen we uit voor een African sundowner, een drankje bij zonsondergang. Met een Savannah (soort cider) in de hand dromen we weg bij de ondergaande zon. Terug in het kamp staan ze ons op te wachten met een echte bush braai. Je slaapt in een kleinschalig en sfeervol bush camp in een luxe safaritent met een rieten dak, een houten veranda en een buitendouche. Er is geen omheining om het bush camp, dus dieren kunnen dwars door het kamp trekken. In verband met de veiligheid word je ’s avonds naar je tent begeleid door een ranger. Dit is Afrika op zijn puurst.

Decorative torn edge

Dag 5 – Op safari met een ervaren ranger

In alle vroegte worden we gewekt voor een tweede game drive. Voor we het weten staan we oog in oog met een olifantenfamilie. Ze staan midden op de weg. Als we al wilden doorrijden, dan is dat hoe dan ook geen optie. Na grote gebaren met de slurf en opgooiend zand trekken ze verder. Wat een start van een nieuwe dag, dat belooft wat. We zien jakhalzen, neushoorns, nijlpaarden, zebra’s, giraffen en gnoes. Een geslaagde dag! Hongerig schuiven we aan bij het ontbijt. Voordat de middag-gamedrive van start gaat, heb je wat tijd voor jezelf. Foto’s uitzoeken, boek lezen of even relaxen op je veranda. Je bent tenslotte vroeg op tijdens deze safaridagen. Wij zijn onder de indruk van het diverse landschap met glooiende groene heuvels en watertjes. ’s Avonds schuiven we opnieuw aan voor het diner en kletsen we, na opnieuw een bijzondere game drive, na met de andere reizigers.

Decorative torn edge

Dag 6 – Doorreis naar Golden Gate via Muldersdrift

reistijd circa 4,5 uur, 400 km

Om het af te leren mogen we nog één keer mee op game drive. We krijgen er geen genoeg van. Op het laatste moment zien we een familie leeuwen spelend met hun twee welpjes. Wow, onze dag kan niet meer stuk.

Hiervandaan rijd je door richting Muldersdrift. We kiezen voor een overnachting hier om de afstand naar Golden Gate te overbruggen. Net als de rest van deze reis, ligt deze plek van de gebaande route. Je verblijft in een sfeervol hotelletje met een groene tuin. Fijn om even bij te komen van je safari-ervaringen.

Decorative torn edge

Dag 7 & 8 – Golden Gate National Park

reistijd circa 3 uur, 300 km

Deze ochtend vertrek je naar het Golden Gate Highlands National Park, een park van zo’n 12.000 hectare aan de voet van de Maluti-bergen. De komende twee nachten verblijf je hier. Majestueuze zandsteenkliffen (zoals hier op het plaatje), beboste valleien en open vlakten wisselen elkaar af. Je verblijft in het restcamp in eenvoudige huisjes/chalets op basis van logies. Het kamp beschikt over een restaurant en prima zwembad (met glijbaan!) in de vorm van een bergwaterpoel, ideaal om lekker af te koelen na een warme trekking. Je hebt de tijd om in de frisse berglucht trekkingen (een tot vijf uur) of game drives (zebra, bushbuck) in je eigen auto te doen. In het park zijn ook San- en Bushmanrotstekeningen te vinden. Verder kun je er tennissen en paardrijden.

Decorative torn edge

Dag 9 – Aankomst Underberg

reistijd circa 5 uur, 380 km

Je rijdt richting Underberg, aan de voet van de zuidelijke Drakensberg. Vertrek bijtijds, onderweg heb je namelijk de mogelijkheid om een wandeling te maken door de Drakensberg. Je kunt ook een kijkje nemen in Pietermaritzburg, een historische stad met koloniale invloeden. Een bezoekje waard, vonden wij. We slenterden door het centrum langs boetiekjes en kunstgaleries, keken omhoog naar de huizen met rode stenen in Victoriaanse stijl en stonden even stil bij het beeld van Mahatma Ghandi. In deze stad werd hij ooit vanwege zijn huidskleur uit de trein gezet, ondanks het feit dat hij een eersteklas ticket had.

Underberg is een traditioneel, oud boerendorp met een mix van winkeltjes, pubs en stoffige wegen. Net buiten het centrum ligt je accommodatie. Je slaapt in een kleinschalig pension of eenvoudig bergchalet. Het is knus, maar verwacht er niet teveel van. In de omgeving kan het erg koud worden, vooral in de Zuid-Afrikaanse winter. Neem dan ook warme kleding mee.

Decorative torn edge

Dag 10 – Dagtrip Sani Pass – Lesotho

reis van circa 100 km

Vandaag ga je naar de top van de Sani Pass, de grens over naar Lesotho. Paspoort mee! Je ontmoet onze gids rond 09.00 uur. De weg naar de grens van Zuid-Afrika is redelijk goed. Halverwege de Sani Pass wordt het pas echt hobbelig. De 4×4 doet zijn werk. Houd je goed vast, maar vergeet niet van de omgeving te genieten. Al schuddend komen we vooruit, we zijn blij dat we zelf niet rijden. Dit is de ‘African massage’ zoals gids Steve het noemt. Onderweg kijken bavianen en klipdassies je guitig aan en vertelt je gids over de omgeving. Met een stempel van Lesotho in je paspoort ga je verder. De lokale bevolking, de Basotho, loopt in dekens en bivakmutsen. Wij reizen in de herfst (mei) en het is vandaag 5°C. Brrr, de meegebrachte warme kleding komt goed van pas. Bovenop de top is bijna geen begroeiing. Het dorpje is klein en staat naast een schapenscheerfabriek. De wol en mohair zijn goede inkomsten voor de bevolking.

Decorative torn edge

We nemen een kijkje bij een vrouw thuis, proeven haar zelfgemaakte brood onder het genot van een biertje. In de winter verhuizen veel mensen tijdelijk, vertelt de gids ons, om in de zomer weer terug te komen om schapen te fokken. In de wintermaanden verdienen ze hun boterham in lager gelegen gebieden.

Je luncht in de hoogste pub van Afrika en hebt uitzicht over de vallei op ruim 2800 meter hoogte. Voldaan van alle indrukken rijden we over dezelfde hobbelende weg terug naar de b&b. Om een uur of drie ben je weer ‘thuis’. Met een kop thee of een goed glas wijn heb je alle tijd om bij te komen van de dag. Later die middag waren wij te vinden bij restaurant The Old Hatchery, gelegen bij Underberg. Het restaurant heeft een traditionele Zulubouwstijl en kijkt uit over hun eigen foreldam en waterval. Leuk: in het weekend geldt de regel ‘bring your own’. Op zaterdag neem je je eigen drankjes mee en op zondag vlees voor een Zuid-Afrikaanse braai.

Decorative torn edge

Dag 11 – Aankomst Oribi Gorge / Kokstad

reistijd circa 4 uur, 300 km

Tank je auto vol en ga ‘op die pad’ zoals de Zuid-Afrikanen zeggen. Op naar Kokstad, waar je accommodatie ligt, maar als je een uurtje verder doorrijdt, kom je bij het Oribi Gorge Nature Reserve. Hier beginnen wandelroutes en zijn er mogelijkheden om te ziplinen, mountainbiken, raften (november tot april), klimmen en abseilen. Ook vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen met maar liefst 250 vogelsoorten in en om het reservaat.

Onze tip: het uitzicht bij Leopard Rock. De Drie Rondavels op de Panoramaroute zijn er niets bij. Wij begrijpen wel waarom de locals zeggen dat dit een must-see is op je route langs de Wild Coast. Bij helder weer kijk je kilometers ver de vallei in. Strijk neer op het terras met een hapje en een drankje en geniet. Misschien spot je wel een luipaard, want de naam Leopard Rock is er niet voor niets…

Overigens hoef je je accommodatie niet uit, want een middagje ontspannen kan hier ook prima!

Decorative torn edge

Dag 12 – Verder naar Port St. Johns

reistijd circa 5 uur, 260 km

Vanuit Kokstad vertrek je naar het zuidelijker gelegen Port St. Johns. Deze vakantieplaats ligt aan de Mzimvubu-rivier, een thuishaven van nijlpaarden, die uitkomt in zee. Port St. Johns heeft een goed klimaat om het hele jaar door te bezoeken en daardoor is het ook een van de grotere vakantieplaatsen langs de Wild Coast. Bezoek de natuurlijke zwavelbronnen en moddergrotten van Isinuka. Of ga vissen, golfen, leer surfen, relax op het strand en ontmoet de lokale Xhosa. Ze zijn een nogal bescheiden volk, maar maak gerust een praatje met ze of speel een potje voetbal met de kinderen. Je zult zien dat contact snel gemaakt is.

Decorative torn edge

Dag 13 – Van Port St. Johns naar Coffee Bay

reistijd circa 3-4 uur, 185 km

Coffee Bay, genoemd naar een schip volgeladen met koffiebonen dat hier in 1893 strandde, is vooral bekend vanwege de ‘Hole in the wall’. Deze spectaculaire rotsformatie is ontstaan door de golven die jarenlang het zandsteen hebben weggesleten.

De route gaat landinwaarts via Umtata, een typisch Afrikaans stadje. Gelijk een goede stop om te tanken als dat nodig is. Dan weer zeewaarts, ongeveer tachtig kilometer tot aan Coffee Bay. De laatste veertig kilometer naar Coffee Bay zijn een uitdaging, de weg bevat namelijk veel potholes. Een goede, hoge auto is dan ook aan te raden. Al slalommend kom je in een rustig tempo aan bij Coffee Bay, gelegen tussen de groene heuvels en azuurblauwe zee. Je overnacht in een hotel aan het strand en met zwembad.

Decorative torn edge

Dag 14 – Van Coffee Bay naar Cintsa

reistijd circa 4-5 uur, 265 km

Werp, voordat je de auto weer instapt, nog eens een blik op de zee. Dolfijnen zwemmen hier het hele jaar door langs, wie weet vang je een glimp van ze op. In het seizoen (juli-oktober) zwemmen hier ook migrerende walvissen langs!

Je rijdt dwars door de Transkei, het geboorteland van Nelson Mandela, bekend om de grappige ‘klik’-taal van de Xhosa-bevolking. Vanavond slaap je in een lodge op slechts een paar minuten lopen van het strand in Cintsa. Omgeven door palmbomen en een zwembad in de tuin is het heerlijk bijkomen van een paar dagen toeren. Struin over het zeventien kilometer lange strand bij zonsondergang of bezoek de bierbrouwerij op tien minuten rijden. Geniet van een massage of doe een van de (watersport)activiteiten in de omgeving. Er is genoeg te beleven, maar het is ook een goede plek om dat ene boek uit te lezen.

Decorative torn edge

Dag 15 & 16 – Addo Elephant National Park

reistijd circa 4 uur, 320 km

Komende dagen heb je voldoende de tijd om het Addo Elephant National Park te ontdekken. Dit park ligt in het dichte bushveld van de Sundays River-vallei, in de Oostkaap. Het park werd in 1931 tot nationaal park uitgeroepen, er waren toen nog maar twaalf olifanten over. Nu is het ecosysteem weer helemaal in balans. Je treft er (niet allemaal tegelijk, gelukkig) meer dan 350 olifanten, driehonderd buffels, zwarte neushoorns en eigenlijk al het wild wat je maar wilt spotten. Het park heeft redelijke zandpaden, waardoor je prima met je eigen auto uit de voeten kan.

Wij kiezen voor een sfeervolle rondavel buiten de poorten, in tegenstelling tot het grote restcamp in het park. 

Decorative torn edge

Dag 17 – Tuinroute, Knysna

reistijd circa 4 uur, 314 km

Wanneer je vanuit Addo vertrekt, verandert het landschap om je heen al snel. Je reis gaat naar de Tuinroute, onderweg begrijp je waar deze naam vandaan komt. Je rijdt werkelijk door de tuinen van Afrika: groene bossen, diepe bergkloven, slingerwegen pal langs de bergwand en gekleurde bloemen langs de weg. Je kunt een stop maken bij het Tsitsikamma National Park, hier zijn diverse routes uitgezet en kun je verschillende wandelingen maken. Zoals de één uur durende wandeling naar de wiebelende Suspension Bridge. Aan het einde van de dag bereik je je uitvalsbasis voor de komende dagen: Knysna. Je slaapt in een kleinschalig, sfeervolle b&b met zwembad net buiten de stad. Je rijdt in ongeveer vijftien minuten naar Knysna toe. In het centrum ligt het Waterfront met uitzicht over de lagune van Knysna. Bij de Oyster Company bereiden ze verse oesters uit de lagune (aanrader!). Voor de Zuid-Afrikaanse keuken aten we bij JJ’s. Geweldig lekker eten en het voltallige personeel zingt zelfs een aantal typisch Afrikaanse nummers.

Decorative torn edge

Dag 18 – Ontdek Knysna

Vandaag heb je de dag vrij te besteden. Loop naar het Waterfront voor een bootcruise bij zonsondergang over de Knysna-lagune of, voor de sportievelingen onder ons, huur een kajak. Onder begeleiding peddel je over de lagune richting de ‘Heads’. “Twee enorme kliffen die de lagune bewaken,” zo vertelt onze gids. We voelden ons opeens nietig en klein met twee van die reuzen aan weerszijden. Je kunt je wel voorstellen dat het een hotspot voor kunstenaars is. In de galeries bij het Waterfront zie je de ‘Heads’ dan ook veelvuldig terugkomen.
Zoek je nog een souvenir voor het thuisfront, dan is het Waterfront de plek om even rond te struinen. Bij Molo Africa kwamen we met een volle tas weer naar buiten.
Decorative torn edge

Dag 19 – Onderweg naar Oudtshoorn

reistijd circa 2 uur, 124 km

Vandaag rijd je een afwisselende route richting Oudtshoorn, een ideaal startpunt van de Route 62 vonden wij. Via de lagune van Knysna, over een bergpas naar de Kleine Karoo: een droge halfwoestijn. Hier ligt Oudtshoorn, het centrum van de struisvogelteelt. Veel struisvogelboerderijen zijn open voor publiek; bekijk de broedkasten en sta op een ei van 1,3 kilo (!). Je kunt hier ook alleen lunchen: een reuzenomelet of een lichtroze struisvogelbiefstuk. Heb je tijd over, dan kun je circa dertig kilometer verder doorrijden, naar de Cango-grotten. Dit zijn vrij toeristische, maar in onze ogen nog steeds spectaculaire kalkdruipsteengrotten. Er zijn elk uur rondleidingen van anderhalf uur. Je slaapt in een goed verzorgd hotel in Oudtshoorn of erbuiten op weg naar het Swartbergreservaat. 

Decorative torn edge

Dag 20 – Route 62, nachtje bij de boer

reistijd circa 3,5 uur, 251 km

Na het ontbijt ligt de Route 62 aan je voeten. Een korte stop bij de supermarkt voor je eigen picknickpakket en je bent klaar om te gaan. Doorkruis droog woestijngebied en trotseer de bergpassen. Tussen de rotsen of bij een waterval haal je je picknicklunch tevoorschijn. Je kunt ook kiezen voor een van de leuke barretjes in de knusse valleidorpen die je onderweg tegenkomt. Wij vonden Diesel & Cream, een omgebouwd tankstation in Barrydale, de moeite waard.

Halverwege de Route 62 vonden wij een boerderij waar gastvrijheid lijkt te zijn uitgevonden, tussen glooiende heuvels met meer dan 1500 dieren (koeien, schapen, struisvogels). Een verzorgde kamer, zwembad, wijntje erbij en de benen omhoog. ‘s Avonds werd bij ons de braai aangestoken terwijl de familie enthousiast vertelde over het leven op die plaas. Wij oefenden meteen ons Afrikaans en stonden versteld van hoe goed je elkaar begrijpt. Na nog even genieten van de prachtige sterrenhemel gaan we bijtijds onder de wol. De haan kraait immers weer vroeg.

Decorative torn edge

Dag 21 – Van Heidelberg naar West-Kaap-wijngebied

reistijd circa 3-4 uur, 260 km

Het is ongeveer drie tot vier uur rijden naar hét wijngebied van Zuid-Afrika. Je slaapt in Stellenbosch, Paarl of Franschhoek. Allemaal gelegen in het hart van de wijnstreek. In deze omgeving zijn meer dan tweehonderd wijnhuizen gebouwd. Wijnen van druiven als Cabernet Sauvignon worden hier gemaakt bij wijnhuizen als Spier of Blauwklippen. Dit ga je zien én proeven. Op weg naar je b&b heb je alle tijd om Stellenbosch te bekijken, de op een na oudste stad van Zuid-Afrika. Wandelend door het centrum zie je veel Kaap-Hollandse stijl, herkenbaar voor ons Nederlanders. Aan de Braak (het marktplein) ligt het Burgerhuis en het VOC-Kruithuis. Bezoek in Dorpsstreet de beroemde (en toeristische) Oom Samie se Winkel. Dit winkeltje uit grootmoederstijd is al tweehonderd jaar hetzelfde. Je slaapt vanavond op ongeveer tien minuten rijden van het centrum. Het verblijf ligt te midden van de wijnhuizen en je kijkt uit op de heuvels vol druivenranken. Je komt hierdoor al goed in de sfeer voor de volgende dag. Kun je echt niet wachten, bezoek dan alvast het wijnhuis om de hoek.

Decorative torn edge

Dag 22 – Verblijf wijngebied

Vandaag hebben we niets voor je ingepland zodat je alle tijd hebt om te genieten van de rust in de wijnvelden. Mocht je op zoek zijn naar wat avontuur, dan kunnen we een fietstocht voor je regelen. Samen met een gids fiets je tussen de wijngaarden door naar verschillende wijnhuizen. De gids stopt verschillende keren en legt je met de druiventrossen in de hand het productieproces uit. Je fietst naar twee wijnhuizen en een brandystokerij om de specialiteiten van het huis te proeven. Aan het eind van de fietstocht van ongeveer twee uur staat onze chauffeur weer voor je klaar om je naar je accommodatie te brengen. We horen het graag als je interesse hebt in deze excursie.

Decorative torn edge

Dag 23 – Wijngebied – Kaapstad

reistijd circa 1 uur, 60 km (direct)

Vandaag kun je direct naar Kaapstad rijden, maar je kunt natuurlijk ook een omweg nemen via Cape Point: het meest zuidwestelijke punt van het continent. Volg de mooie route langs de kust van Falsebaai en breng zeker een bezoek aan de pinguïns van Boulders Beach. Bij Kaap de Goede Hoop kun je de benen strekken of picknicken op de verborgen strandjes. Ga zeker naar boven om te genieten van het uitzicht vanaf de vuurtoren  Na de lunch rijd je via Chapmans Peak naar Kaapstad. Deze bochtige weg wordt vaak gebruikt voor internationale autoreclames vanwege het spectaculaire uitzicht. Via het vissersplaatsje Houtbaai is het dan nog een half uurtje naar je b&b.

Je logeert in een sfeervol hotel, gerund door enthousiaste eigenaren en centraal gelegen, op loopafstand van verschillende restaurantjes. Je kamer is ruim met alle faciliteiten. Het hotel verzorgt een uitgebreid ontbijt en heeft een zitkamer om te relaxen en een tuin met zwembad(je).

Decorative torn edge

 Dag 24 t/m 26 – Vrije besteding in Kaapstad en vertrek

De overige dagen in Kaapstad heb je vrij te besteden. Zoals je inmiddels zelf ervaren hebt, heeft de stad een bruisende sfeer van ‘alles kan en niets moet’. Ga zeker per kabelbaan naar de top van de Tafelberg en beklim de Lion’s Head. Leg je picknick-kleed uit in de botanische tuinen en maak een wandeling over het strand van het hippe Camps Bay.

Bezoek ook Robbeneiland waar Nelson Mandela ruim 27 jaar gevangen heeft gezeten. De tour raakt snel volgeboekt, dus reserveer tijdig. Wij kunnen dit in je reisplan opnemen. Ga tegen de avond naar het Waterfront voor wat laatste souvenirs. Geniet hier van een hapje en een drankje op een van de vele terrasjes, terwijl je de zon onder ziet gaan. Een perfecte afsluiting van onze reis, vonden wij.

Op dag 26 ga je in de loop van de middag/avond naar de luchthaven, waar je de auto inlevert en terug naar huis vliegt. Je landt in de loop van de volgende dag op Europese bodem.

Decorative torn edge
torn-edge

Compleet Zuid-Afrika mét Lesotho

Onze slaapplekken

background-pattern