Ga naar inhoud

Riksja Travel
Vietnam
Actief Vietnam van Hanoi tot Hoi An

Actief Vietnam: van Hanoi tot Hoi An

Rondreis
 • Reisschema:
  Hanoi - Pan Hou - Mai Chau - Ninh Binh - Bai Tu Long - Phong Nha - DMZ - Hue - Hoi An
 • Reisduur:
  20 dagen / 19 nachten
 • Reissom:
  Vanaf € 2.195,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  O.a. hiken en homestay Hoang Su Phi, fietsen Mai Chau, boottocht Ninh Binh, kajakken Bai Tu Long, grotten verkennen bij Phong Nha en fietsen Hue
 • Vluchten:
  Internationaal optioneel bij te boeken vanaf € 900,- p.p.
✔ Onze meest actieve rondreis in 3 weken: actief Vietnam van Hanoi tot Hoi An
✔ Verblijf kleinschalig in ecolodges, stadshotels en homestays
✔ Inclusief o.a. fietsen, kajakken, boottochten en grotten verkennen in Phong Nha

Wil je Vietnam ontdekken en ben je niet vies van veel bewegen? Kies dan voor onze Vietnam actief rondreis. Op elke locatie in deze rondreis zorgen wij ervoor dat je je stappenteller niet meer bij kan benen en net wat meer klimt en klautert dan in de andere bouwstenen. Ontdek het hoge noorden te voet, terwijl je fietst, roeit en kajakt in valleien, rivieren en tussen de torenhoge kastbergen. De beroemde Phong Nha grotten vragen erom ontdekt te worden, terwijl je de reis afsluit aan het strand bij Hoi An.
Ninh Binh Vietnam actief

Dag 1 & 2 – Begin van je actieve rondreis in Vietnam; Aankomst in Hanoi

Vandaag is de dag dat je aan boord van het vliegtuig stapt naar Vietnam. Wanneer je morgen aankomt in het warme en vaak vochtige Hanoi, hoef je na de lange vlucht niet veel meer te regelen. Wij hebben alles voor je geregeld, inclusief een taxi die klaar staat met een bordje waar jouw naam op staat. Deze chauffeur brengt je naar jouw comfortabele hotel.

Het hotel bevindt zich in het “oude kwartier” van de stad. Gelegen aan de oever van de rivier is deze wijk ooit het centrum van handel geweest. Smalle straatjes kruisen elkaar in alle richtingen, en op de trottoirs liggen allerlei goederen uitgestald. Neem rustig de tijd om te dwalen door de doolhofachtige straten en jezelf onder te dompelen in de Vietnamese sfeer. In de 13e eeuw werden de 36 straten van deze wijk opgedeeld. Elke straat (Hang) heeft zijn eigen specialiteit, zoals zilververkoop op Hang Bac en zijde op Hang Gai.

Dag 3 – Vrije dag, streetfood safari of Hanoi vanuit de ogen van een local?

Deze dag is vrij gelaten omdat je in Hanoi gemakkelijk zelf kunt ronddwalen en de hoogtepunten van de stad kan zien. Wil je Hanoi wat meer vanuit het perspectief van een lokale bewoner ervaren? Dan raden we je, zeker aan het begin van de reis, een streetfood safari of een Hanoi met een local excursie aan. Bij de streetfood safari ga je door de straten op zoek naar de lekkerste delicatessen: van dimsums, tot aan springrolls en banh mi. Je zit gezellig op plastic stoeltjes te proeven en thee te drinken met de verkopers. Een vegetarisch alternatief is ook mogelijk.

Een tweede optie is om met een lokale bewoner op pad te gaan. Je dag begint in een klein koffiezaakje waar je onder het genot van een ‘egg coffee’ de basis van de Vietnamese taal leert. Daar heb je de hele rondreis profijt van. Hij vertelt je daarna alles over de 36 winkelstraten en verborgen tempels van Hanoi, de info ligt eraan wat je tegenkomt. Wij kregen bijvoorbeeld een leuke uitleg over de vogelkooitjes bij cafés. De (meestal mannelijke) eigenaren nemen deze altijd met zich mee omdat ze het gefluit zo fijn vinden.

Geef bij je reisspecialist aan wat je voorkeur heeft.

Dag 4 – Hiken bij de Hoang Si Phu vallei

’s Ochtends vertrek je vanuit Hanoi met een gedeelde transfer en rijd je ongeveer 6 uur lang naar je ecolodge in de noordelijke provincie Ha Giang. In de schilderachtige Hoang Su Phi vallei, bewoond door diverse bevolkingsgroepen zoals de Red Dao, ontdek je een serene en het onontdekte alternatief van het bekende Sapa. De ecolodge is opgebouwd als een charmant dorp met bungalows in traditionele stijl, waarin elementen van de lokale etnische groepen zijn verwerkt. Deze oase van rust ligt te midden van weelderige groene natuur en nodigt uit om te relaxen, zoals een kruidenbad en natuurlijke hot spring.

Je hebt vandaag voldoende tijd om te genieten van de omgeving, en misschien maak je zelfs een korte wandeling op de eerste dag om de omgeving te verkennen. Na een dag vol avonturen kun je ’s avonds dineren in het smaakvolle restaurant.

Dag 5 – Langs de rijstterrassen naar je homestay

Voor deze actieve rondreis door Vietnam kiezen we ervoor om een dag stevig te wandelen langs rijstterrassen en dorpen van verschillende etnische groeperingen. Onderweg rust je uit bij mensen thuis, spontaan wanneer er iemand toevallig thuis is. Zo drink je samen met je lokale gids een theetje en geniet je van een lokale lunch bij een andere familie. Van tevoren stem je de afstand af, wij liepen zelf 15 kilometer naar het dorpje Giang Ha, wat met stijgen en dalen toch best een uitdaging is. Afhankelijk van het seizoen veranderen de rijstterrassen in groen of staan ze vol met waterplassen die de lucht weerspiegelen. Kom je in juni, dan heb je kans dat je er op de eerste dag bent van het planten van de rijst. De dagen worden afgesloten met een gezamenlijk diner en heel wat rijstwijn. Alle dorpsbewoners helpen elkaar met het planten en als je wil kun je ook meehelpen. ’s Avonds eet je samen met de familie en is het vooral met handen en voeten communiceren. Een leuke uitdaging!

Je verblijf in de homestay is enorm simpel, je hebt een matrasje op de grond met een klamboe, maar de familie doet hun uiterste best om het zo comfortabel mogelijk te maken.

Optioneel: wil je met de locals in gesprek gaan? Vraag dan bij je reisspecialist om een Engelstalige gids. De lokale gids brengt je namelijk langs de juiste route en regelt alles ter plekke, maar spreekt geen Engels.

Dag 6 & 7 – Uitrusten bij de ecolodge & terug naar Hanoi

Vandaag loop je weer terug naar de ecolodge, maar nu via een andere route. Waarschijnlijk ben je na de wandeling klaar om te ontspannen, dus neem vandaag een kruidenbad of stap de hot springs in omringd met de groene tuin.

De volgende dag vertrek je na de lunch naar Hanoi. Je komt aan het begin van de avond aan bij je centrale hotel, dus waarschijnlijk is de avond vooral gevuld met wat struinen en een goed diner.

Dag 8 – Te fiets in de Mai Chau vallei

De volgende drie bestemmingen doe je in deze rondreis in groepsverband, maar wil je privé rondreizen, dan kun je dit aangeven bij je reisspecialist. Na je ontbijt in Hanoi rijd je in 3,5 uur naar de groene vallei van de Mai Chau. Hier wonen de etnische Witte Thai. De houten paaldorpen en groene rijstvelden zijn vandaag het toneel waar je gaat wandelen en gaat fietsen. Je gids leert je alles over de leefwijze van de hardwerkende Thai die je bezig ziet op het land. Hoewel de lokale bevolking niet langer traditionele kleding draagt, kun je bij veel vrouwen nog steeds zwarte tanden zien, wat het schoonheidsideaal was van eerdere generaties. Je overnacht in een homestay. Bij het avonddiner wordt een klamboe over je matrasje en deken geplaatst. Als je je eigen lakenzak of sarong hebt meegebracht, komt dat goed van pas. De sanitaire voorzieningen worden gedeeld met je medereizigers en zijn keurig onderhouden, inclusief warm water.

Dag 9 – Varen door Ninh Binh

Na een ochtendwandeling en een lokaal ontbijt reis je in 3,5 uur naar je volgende bestemming: Ninh Binh. Hier vind je naast de rivieren tussen karstbergen ook tempels uit de 11e eeuw van koning Hoa Lu. In de namiddag ga je in een traditionele sampan het water op, meestal worden deze voortgeduwd door een vrouwelijke roeier die de peddels met haar voeten voortbeweegt. Volg de nauwe waterwegen en kijk naar de vissers die op traditionele wijze hun vangst binnenhalen.

Je verblijft in een ecolodge in het plaatsje Tam Coc.

Dag 10 & 11 – Boottocht en kajakken bij Bai Tu Long; nachttrein naar Dong Hoi

Hoewel Halong Bay in Vietnam ongetwijfeld prachtig is, is het ook een plek die het meest door toeristen wordt bezocht. Als je op zoek bent naar een vergelijkbare uitzichten, maar weg van de drukte, dan is Bai Tu Long Bay een betere keuze. Hier kun je overnachten op een eenvoudige, traditionele Chinese jonk. Terwijl je rustig vaart, kun je genieten van de indrukwekkende kalksteenformaties die aan je voorbijtrekken.

Tijdens de stops heb je de vrijheid om te zwemmen, krabbetjes te zoeken, te kajakken of simpelweg te ontspannen op de zandstrandjes die op verschillende eilanden te vinden zijn. Je hebt de kans om een verborgen grot te verkennen, rijk aan stalactieten, ontmoet lokale vissers en maakt onderweg terug naar Hanoi een tussenstop in een typisch boerendorp.

Op de volgende dag vervolg je je vaartocht door een rustig gedeelte van de baai, en uiteindelijk leg je aan in de haven na een heerlijke uitgebreide brunch. Vandaaruit word je teruggebracht naar Hanoi. ’s Avonds neem je de nachttrein naar Dong Hoi, hier word je op dag 12 opgewacht voor een transfer naar Phong Nha.

Dag 12 – Phong Nha Nationaal Park

Na een overnachting in de nachttrein, arriveer je in Dong Hoi, gelegen in de centrale hooglanden van Vietnam. Bij aankomst wordt je naar je milieuvriendelijke resort gebracht, waar een boot op je wacht voor een ontspannende verkenningstocht over het water. Terwijl de boot rustig langs imposante kalkstenen pieken en grazende buffels glijdt, kun je twee van Vietnam’s meest bekende grotten, Phong Nha en Tien Son, bezoeken. Hoewel de felle tl-verlichting enigszins afbreuk doet aan de ervaring, maken de omvang van de grot en de indrukwekkende stalactieten het de moeite waard. Je verblijft in de nabijheid van het Phong Nha-Ke Bang Nationaal Park, midden in het platteland, in een klein milieuvriendelijk resort met een weelderige tuin en een verfrissend zwembad om in af te koelen.

Dag 13 – Wandeling langs de watervallen

De kans is groot dat je ’s ochtends gewekt wordt door het gekraai van hanen op de nabijgelegen boerderijen. Schuif aan voor het ontbijt, een veelbelovend begin van een actieve dag in het Phong Nha National Park. Je maakt een wandeling door botanische tuinen en het weelderige tropische regenwoud. Tijdens de wandeling zal je gids je informeren over de diverse bloemen en planten in het Phong Nha National Park. Je wandelt ongeveer twee uur, afwisselend over junglepaden en langs watervallen.

De lunch is op eigen gelegenheid en de middag staat vrij om in te vullen. Je kunt ervoor kiezen om te gaan kajakken op de rivier of te zwemmen met de majestueuze karstbergen op de achtergrond.

Avontuurlijk alternatief

Voor een unieke jungle-ervaring nodigen we je uit om deel te nemen aan onze jungle-expeditie. Tijdens deze tweedaagse tocht ga je met een klein groepje diep het regenwoud in, verken verschillende grotten en kampeer midden in de jungle op een idyllisch plekje aan het water. In een busje rijd je over de eens zo beruchte Ho Chi Minh Trail. Dit is voor iedereen die Phong Nha meer vanuit de natuur wil ontdekken en benieuwd is naar weinig bezochte grottenstelsels. Meer informatie hierover kunt je vinden bij onze bouwsteen ‘Expeditie-jungle Vietnam‘.

Dag 14 – Fietsen, DMZ en Hue

Na het ontbijt, maak je een ontspannen fietstocht met je gids door de omliggende dorpen en velden om nog even te genieten van de rust. Na ongeveer anderhalf uur verruil je de fiets voor een minibus en verlaat je de Phong Nha-grotten in Vietnam om naar Hué te reizen. Onderweg doorkruis je de voormalige gedemilitariseerde zone (DMZ), die tijdens de oorlog Noord- en Zuid-Vietnam scheidde. Hier breng je een bezoek aan het lokale tunnelcomplex Vinh Moc, waar je je kunt voorstellen hoe mensen tijdens de Vietnamoorlog schuilden voor de bombardementen boven de provincie Vinh Linh. Bij aankomst in Hué word je naar je hotel gebracht.

Als je de voorkeur geeft aan een reis naar Hoi An, kun je de DMZ overslaan en in plaats daarvan per trein naar Danang reizen.

Dag 15 – Op de fiets langs de hoogtepunten van keizerlijk Hue

Breng vandaag een bezoek aan de Verboden Paarse Stad, waar de historische schatten van de Nguyen-keizers, waaronder de koninklijke bibliotheek en de koperen urnen, goed bewaard zijn gebleven. Als je zin hebt in een fietsavontuur, kun je een tocht langs de oever van de Song Huong, ook wel bekend als de Perfume Rivier, overwegen. Een bezoek aan de Thien Mu Pagode mag hierbij niet ontbreken. Deze achthoekige tempeltoren met zeven verdiepingen is één van de meest iconische pagodes van Vietnam, die de verschillende incarnaties van Boeddha symboliseert.

Optioneel: we bieden hier ook een excursie aan waarbij je met een lokale gids het platteland per fiets verkent. Afhankelijk van het seizoen kun je verschillende activiteiten ondernemen, zoals helpen met landbouwwerkzaamheden, rijstverbouwing, ploegen met ossen, of fruit plukken. Vraag je reisspecialist naar de mogelijkheden.

Dag 16 & 17 – Uitrusten aan het strand van Hoi An

Met de bus reis je vandaag van Hue naar Hoi An. Deze plek staat niet meteen bekend om het strandleven, maar wij vinden het een ideale afsluiter van deze actieve rondreis. Het strand is niet de mooiste van het land, maar wel van alle gemakken voorzien en heeft een ontspannen vibe. Je kunt het perfect combineren met een bezoek aan de historische lampionnenstad Hoi An. Blijf vandaag vooral bij het strand om even bij te komen van de actieve, goed gevulde dagen hiervoor. Je verblijft in een comfortabel strandresort en in de omgeving vind je veel leuke restaurants en cafés.

Optioneel: zit rust niet in je vocabulaire? Geen probleem, we kunnen een fietstocht door de rijstvelden van Hoi An voor je regelen. De gids vertelt je graag over de verschillende ambachten die je tijdens de rit tegenkomt.

Optioneel: Snorkelen bij de Cham-eilanden

In de vroege ochtend wordt je opgepikt bij je accommodatie in Hoi An en naar de pier gebracht om de boot naar Cham Eiland te nemen. Dit eiland biedt de beste mogelijkheden voor snorkelen in Centraal-Vietnam. Hoewel het koraalrif zelf misschien niet overweldigend is, kun je hier volop genieten van de prachtige tropische vissen. Op Chong Beach staat een eenvoudige, maar smakelijke seafoodlunch voor je klaar (drankjes niet inbegrepen), gevolgd door vers fruit. Naast het onderwateravontuur is het strand hier ook zeer de moeite waard. Je kunt heerlijk ontspannen onder een palmboom of een potje voetballen met de lokale jeugd.

Altijd al een Expeditie Robinson ervaring willen beleven? Dan is het ook mogelijk om op de Cham eilanden een nachtje in een tent op het strand te slapen. Samen met een lokale gids ga je op een tweedaagse mini-expeditie, vang je je eigen vis en ga je barbecueën op een kampvuur. Bekijk voor meer informatie onze bouwstween: Robinson avontuur op Cham eiland

Belangrijk: Een bezoek aan de Cham eilanden is alleen mogelijk van april t/m augustus. Wil je dit toevoegen aan je rondreis? Laat het dan aan je bestemmingsexpert weten.

Dag 18, 19 & 20 – Laatste dag actief Vietnam en terugvlucht naar huis

Het is alweer tijd voor je laatste volle dagen van deze rondreis. De historische binnenstad van Hoi An mag je zeker niet overslaan, dit is voor veel reizigers één van de hoogtepunten van heel Vietnam. Zeker aan het eind van de middag en begin van de avond zijn de straten gezellig met kleurrijke lampions. In de historische stad kun je een toegangsticket kopen dat je toegang verleent tot bezienswaardigheden zoals de Japanse Brug, oude handelshuizen en kleine musea. Terwijl je door de straten wandelt, zul je merken dat het authentieke karakter van dit historische handelsstadje nog steeds intact is gebleven.

De volgende dag heb je nog tijd om wat te ontspannen, voordat je wordt gebracht naar het vliegveld van Danang. De lange terugvlucht brengt je vervolgens weer naar huis, waar je een dag later aankomt.

Onze slaapplekken

pan hou village ha giang vietnam
ha giang ecolodge kamer
Halong bay zeilschip Vietnam
Vietnam hotel hotel met zwembad