Naar boven

Klimaat en beste reistijd Spanje

Algemene informatie

klimaat-spanje
Klimaat en beste reistijd Spanje

Beste reistijd en klimaat in Spanje

Ieder jaargetijde z’n charme. Zoek je rust? Ga dan lekker nazomeren buiten het hoogseizoen. Maar geniet juist hartje zomer van de bedrijvigheid en zwoele lange avonden. In de herfst zijn plukkers en fijnproevers meer dan welkom. Terwijl er in het voorjaar veel lokale festivals plaats vinden. Alle ingrediënten om de batterij weer eens lekker op te laden.

Het voorjaar

In Spanje is het op sommige plekken in het vroege voorjaar nog wat fris, maar voor een cultureel rondje in Andalusië is het voorjaar de beste reisperiode. Granada, Córdoba en Sevilla kun je het hele jaar door goed bezoeken. Al maakt het eerste voorjaarszonnetje op het terras, het wel erg goed vertoeven.

Mei en juni zijn heel geschikte maanden om naar Spanje te gaan. De temperaturen zijn aangenaam, je hebt te maken met gunstige tarieven en het is overal nog niet zo druk.

Klimaat en beste reistijd Spanje olijfroute
Spanje klimaat en beste reistijd

Hartje zomer

Hartje zomer ben je haast van de zon verzekerd tijdens je Spanje-rondreis. Je hebt in juli en augustus de meeste kans op hoge temperaturen. Traditioneel gezien is dit nog steeds de periode waarin de meeste mensen op vakantie gaan en vaak ook de lokale bevolking zelf. Hou je van die bedrijvigheid en ben je echte zonaanbidder, dan zit je in deze periode goed.

Het heeft ook z’n charme. Zo kan het in Sevilla wel 40 graden worden in de zomer en houden de mensen niet voor niets siësta. Tegen het vallen van de avond komt de stad tot leven en is het heerlijk genieten van die zwoele lange zomeravonden. Kies voor een hotel met zwembad buiten de stad of pas je dagritme een beetje aan en do like the locals do. Wees er wel op tijd bij, een aantal kleinschalige accommodaties zijn al snel volgeboekt.

Nazomeren in het najaar

De beste reisperiode om het zomergevoel vast te houden en aan het herfstweer in Nederland te ontsnappen. Ook in september en oktober zijn de tarieven gunstig, is het minder druk en zijn de temperaturen aangenaam.

Het is de periode waarin veel foodfestivals en wijnfeesten worden georganiseerd. Ook is het de tijd van de oogst. Olijven, sinaasappels en druiven moeten geplukt worden en alle handjes zijn welkom.

Klimaat Spanje Andalusië
Fly drive Andalusie - Cortijo Granada

Winter in Spanje

In de wintermaanden kun je in Andalusië de meeste plekken uit onze bouwstenen nog prima bezoeken. Zeker de steden, zoals Sevilla en Málaga, hebben vaak nog aangename temperaturen tot wel 18 (of soms zelfs 20) graden. ’s Avonds moet je misschien een jas aan, maar dat is alsnog een stuk lekker dan de -5 graden die we in Nederland in deze tijd hebben.

Op de Canarische eilanden liggen de temperaturen hoger in de winter, tot wel 25 graden. Heerlijk! We hebben een tweetal rondreizen op de Canarische eilanden waarbij je optimaal kunt genieten van het zachte weer in de wintermaanden. In januari in je t-shirt en korte broek op het terras, hoe fijn is dat?

Regio Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Noord
Spanje
11 °C 11 °C 13 °C 14 °C 16 °C 20 °C 22 °C 23 °C 22 °C 19 °C 15 °C 12 °C
Oost
Spanje
15 °C 15 °C 18 °C 20 °C 23 °C 28 °C 30 °C 30 °C 28 °C 24 °C 19 °C 16 °C
Zuid
Spanje
14°C 14 °C 16 °C 18 °C 21 °C 25 °C 28 °C 28 °C 25 °C 23 °C 18 °C 16 °C
Centraal
Spanje
10 °C 11 °C 15 °C 18 °C 23 °C 28 °C 32 °C 32 °C 27 °C 21 °C 14 °C 11 °C
Reiziger op caminito-del-rey
bouwsteen

Malaga: ’n Spaans beginnetje

 • Malaga
 • 3 dagen / 2 nachten
 • Vanaf € 195,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
El Teide op Tenerife
rondreis

Canarische eilanden: Tenerife & La Palma

 • Tenerife & La Palma
 • 8 dagen / 7 nachten
 • vanaf € 849,- p.p. bij twee personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
bouwsteen

El Hierro: het kleinste Canarische eiland

 • El Hierro
 • 5 dagen / 4 nachten
 • vanaf € 360,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Rondreis Andalusië Sevilla
rondreis

Rondreis Andalusië: Spaanse levenslust

 • Malaga -Granada – Olijvenroute - Sevilla – Montejaque – Costa del Sol
 • 16 dagen / 15 nachten
 • vanaf € 1.675,- p.p. bij twee personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
background-pattern