Menu background

Naar boven

Machu Picchu

Persoonlijke hoogtepunten van Peru!

blog

Geschreven op
donderdag 5 september
Geschreven door
Corina van Dijk
Delen op social media

Marjolein heeft tijdens haar carierre bij Riksja Travel twee prachtige reizen door Peru gemaakt. Hier lees je haar 6 hoogtepunten en inspireert ze je hopelijk ook om naar Peru te gaan!

ceviche-peru-lokaal-culinair-eten-1. Culinair Lima

Lima ligt aan de kust en heeft een strand. In de zomer (onze wintermaanden) kun je er lekker zwemmen, surfen en picknicken op het strand. Dat klinkt best goed toch? Ware het niet dat in deze tijd van het jaar in de binnenlanden veel regen valt. Juni t/m september is de beste tijd om door Peru te reizen, ik ging in september. Hoewel het dan af en toe fris is, schijnt in de binnenlanden het zonnetje aan de strakblauwe lucht. Over de industriestad Lima hangt dan echter een grauwe mist, de stad stond dan ook niet persé op mijn verlanglijstje. Maar wanneer je naar Peru reist, dan kun je vrijwel niet om Lima heen. Om het een leuke invulling te geven boekte ik de culinaire tour en werd ik uiteindelijk blij verrast. De gids wist ons te voet en met openbaar vervoer naar bijzondere plekjes te brengen. Ze vertelde vol passie over de ontwikkelingen van de stad, we liepen over de markt en proefden van céviche en andere lekkernijen. In eettentjes met eenvoudige uitstraling likte ik mijn vingers af! Zonder haar had ik dit zelf niet herkend of gevonden. Peru staat culinair aan de top. Lima wordt met recht als culinaire hoofdstad van Zuid-Amerika gezien. Twee restaurants staan zelfs in de ‘Top 50 beste restaurants ter wereld’!

2. Even acclimatiseren in Arequipa

Arequipa ligt op 2300 meter hoogte en omdat je hier alvast kunt wennen aan de hoogte kom je hier vrijwel altijd tijdens een rondreis door Peru. En dat is geen straf hoor! De setting aan de voet van de El Misti Vulkaan, het Plaza de Armas, de koloniale gebouwen, gezellige terrassen en opnieuw heel veel goede restaurants maken dit een ontspannen en mooie stad. Bovendien heeft Arequipa vrijwel het gehele jaar een aangenaam klimaat. Het hotel ligt vlakbij het Santa Catalina klooster, de belangrijkste bezienswaardigheid van Arequipa. Hier werden de dochters van de meest vooraanstaande families beschermd en het was afgesloten voor de buitenwereld. Tegenwoordig mag je een kijkje nemen in het kleurrijke klooster en dat is een aanrader, het was mijn persoonlijke hoogtepunt in Arequipa. Ook ben ik naar Museo Santuarios Andinos gegaan, de Inca vondsten en het mummie meisje Juanita geven je een blik in de geschiedenis, ik vond het heel interessant. Wil je de stad even uit dan is er in de omgeving overigens ook veel te doen, zoals bijvoorbeeld raften over de Chili rivier. Heb je wat meer tijd te besteden? Dan kun je deze gerust in Arequipa spenderen. Daarmee geef je je lichaam bovendien de tijd om te wennen aan de hoogte voordat je verder reist naar nog hoger gelegen gebieden.

3. Zie ze vliegen in de Colca Canyon

De Colca Canyon wordt weleens overgeslagen maar hier maak je kennis met Peru op net even een andere manier. Ik ben achteraf gezien blij dat ik dit in mijn rondreis heb opgenomen. Onderweg zag ik lama’s en alpaca’s grazen en passeerden we een bergpas van 4910 meter. Het hotel is mooi gelegen net buiten het plattelandsdorp. In mijn hangmat las ik mijn boek en af en toe tuurde ik de vallei met landbouw terrassen in. Vroeg in de ochtend vertrokken we naar Mirador Cruz del Condor, het uitzichtpunt waar ik natuurlijk hoopte om de condors te zien vliegen. Hoewel je natuurlijk ook wat geluk moet hebben heb je hier een goede kans om ze te zien. Wanneer de zon de lucht onderin de canyon op begint te warmen zweven ze heerlijk over de warme lucht naar boven. En wauw! Ja, ik zag meerder condors vliegen, en 2 keer zelfs van heel dichtbij! Groots en indrukwekkend, dat vond ik het. Wil je graag een dieper contact met de lokale bevolking en meemaken hoe het boerenleven eraan toe gaat? Dan kun je je verblijf hier verlengen. Houd je van wandelen en wil je juist dieper de Colca Canyon intrekken? Dan kun je onder begeleiding van een lokale gids langs akkers en over bergpaden hiken.

Peru Bolivia Chili rondreis - Titicaca4. Titicacameer, het hoogst bevaarbare meer

Ik had in eerste instantie mijn vraagtekens bij deze plek, zou dit niet te toeristisch zijn? En is dit nog wel authentiek en uniek? Maar omdat je hier nou eenmaal niet elke dag langs komt, besloot ik toch een stop bij het Titicacameer te maken. Ik heb in Puno overnacht en maakte een dagexcursie naar de eilanden. De boot nam net even een andere route waardoor het minder massaal voelde. De gids vertelde over legendes, de Inca beschaving en de verschillende leefgemeenschappen die op de eilanden wonen met elk hun eigen tradities en klederdracht. We kregen verschillende technieken in handwerken te zien, maakten een offerceremonie mee en aten van een traditioneel bereidde maaltijd. Ja, het is een toeristische plek maar ik heb er veel van geleerd en vond het van meerwaarde in mijn route. Omdat ook deze gemeenschappen zich ontwikkelen en eilandbewoners voor werk wegtrekken naar het vaste land, kwam ik uiteindelijk tot de conclusie dat het toerisme een manier is om de cultuur levend te houden.

5. Inca stad Cusco

We komen steeds dichterbij Machu Picchu… Of je nou door de Inca Trail te lopen, met collectivos via de Heilige vallei of direct met de trein wereldwonder Machu Picchu bereikt. De Inca stad Cusco ligt altijd op je route. En dat is leuk! Want hier vind je een mengelmoes van koloniale gebouwen en de oude Inca cultuur. Mijn hotel lag in de wijk San Blas, en dat vond ik meteen de leukste wijk om rond te dwalen. Rondom Plaza de Armas en de straatjes in San Blas vind je allemaal restaurantjes en winkeltjes, het brengt de stad veel gezelligheid. Ik liep vanaf het hotel in ongeveer een half uurtje omhoog naar de San Cristobal kerk, de kerk ben ik niet in geweest maar het uitzicht over de stad Cusco vond ik vanaf hier fenomenaal. Loop je nog een stukje verder omhoog dan kom je uit bij Sacsayhuaman. Dit is een Incavesting met loeizware steenblokken. In Cusco vind je overigens veel van die oude Inca-muren terug. Je blijft je afvragen hoe dit allemaal gebouwd is, de mysterie is overal voelbaar. De tempel van de zon, de Coricancha tempel, is naar zeggen de belangrijkste plek van het Inca rijk geweest om de zon te aanbidden. Daarom ben ik hier een kijkje gaan nemen en het is wat mij betreft een aanrader.

Machu Picchu trek6. Wereldwonder Machu Picchu

Ik reisde via Ollantaytambo in de Heilige vallei verder met de trein naar Aguas Calientes. Aguas Calientes is niet bijzonder maar het ligt aan de voet van de Machu Picchu en is daarmee een logische plek om te verblijven. Om je heen zie je de bergen stijl de lucht in stijgen. Bovenop zo’n top is Machu Picchu te vinden. Ik had er veel over gelezen en gehoord, maar eenmaal bovenaan stond ik met kippenvel vanaf de Zonnepoort naar het uitzicht over Machu Picchu te kijken. Wauw! Dit is mijn absolute nummer 1 van Peru! Voor velen de voornaamste reden om naar Peru te reizen, en dat is terecht! Wanneer je over alle paadjes loopt, de grote stenen van dichtbij bekijkt en vanuit verschillende hoeken het uitzicht bewonderd dan ben je gewoonweg sprakeloos. Ik fantaseerde over de voetstappen die hier lang geleden zijn gezet, hier kwam de geschiedenis voor mij echt tot leven. En aan de andere kant blijf je met ontzettend veel vragen zitten omdat het niet te begrijpen is hoe dit alles tot stand is gekomen.

Wil je jezelf ook laten verrassen door de veelzijdigheid van Peru? Puzzel dan je eigen reis een elkaar met de Peru-bouwstenen of bekijk onze voorbeeld Peru-rondreizen en reis op jouw manier door het land. We helpen je met het samenstellen van je ideale reisroute.

Machu-Picchu-met-gids
bouwsteen

Op en top Machu Picchu

  • Cusco – heilige vallei - Aguas Calientes – Machu Picchu
  • 4 dagen / 3 nachten
  • € 590,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Kom je bij mij eten?

  • Arequipa of Cusco
  • ongeveer drie uur
  • € 15,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge