Menu background

Naar boven

Negen vragen aan Chiara over haar Incatrail-ervaringen

blog

Geschreven op
vrijdag 26 februari
Geschreven door
Michelle Roelofs
Delen op social media

Vorig jaar heeft reizigster Chiara de bekende Incatrail gewandeld. Een wandeling van vier dagen met als eindpunt wereldwonder Machu Picchu. Wij stelden haar 9 vragen over haar ervaringen, aanraders en afraders (als die er al waren).. Ook benieuwd? Lees dan meer:

 1. Hoe heb jij je voorbereid op de Incatrail?

Voordat ik naar Peru vertrok heb ik mezelf voorbereid door over de Incatrail te lezen, maar heb ik niet extra gewandInca-trail-eindpunt-Machu-Picchueld of me op een andere manier lichamelijk voorbereid. Ik beschikte al over enige wandelervaring aangezien ik een aantal jaren geleden de Nijmeegse 4-daagse heb gelopen. Aangekomen in Cusco had ik drie weken voordat ik aan de Inca Trail zou beginnen. Dit gaf me ruimschoots de tijd om te acclimatiseren. Tijdens mijn voorbereiding in Nederland had ik al gehoord dat acclimatiseren erg belangrijk is in verband met mogelijke hoogteziekte. Ik had dit in eerste instantie niet al te serieus genomen en met name gedacht: ‘hoeveel anders kan het zijn?’. Maar nou, ik kan je zeggen je merkt het wel degelijk. Ook al reageert iedereen anders op de hoogte, een aantal dagen wennen aan de hoogte is erg van belang ter voorbereiding van de Inca Trail. Ik had de mogelijkheid om tijdens mijn eerste weken in Cusco in de omgeving al een aantal wandelingen te maken, wat me al wat voorbereidde op het wandelen op hoogte. Tot slot ben ik de avond voor de start van de trail vroeg naar bed gegaan om de volgende dag optimaal fit te zijn.

 1. Wat zijn de ingrediënten die volgens jou nodig zijn voor het tot een succes maken van de Inca trail?

Als basis staat het lichamelijk geacclimatiseerd zijn aan het succes van de Inca trail. De trail niet uit Inca-trail-mistig-Machu-Picchukunnen lopen omdat je niet de tijd hebt genomen om te acclimatiseren is zonde. Natuurlijk is het bereiken van Machu Picchu het grote einddoel en hetgene waarvoor je de Inca Trail gaat starten. Maar je Inca trail wordt onvergetelijk als je van ieder moment dat je op de trail loopt geniet en je los kunt maken van de luxe die je gewend bent en je overgeeft aan alles wat er op je pad komt. Je loopt namelijk vier dagen lang op (soms letterlijk) adembenemende mooie plekken. Daarbij mag je jezelf best een beetje uitverkoren voelen, aangezien er per dag maar een beperkt aantal mensen aan de trail mogen starten en dat jij er daar dus een van bent. Daarnaast maakte voor mij de groep waarin ik de trail liep, de wandeling nog specialer. Mijn groep bestond in totaal uit 4 personen, normaal bestaat een groep uit ongeveer 10 tot 16 personen. Aan het begin van de trail waren we allen nog onbekenden voor elkaar maar door het lopen van de trail bloeiden we uit tot een hechte groep. Ik ben me er van bewust dat ik hiermee veel geluk heb gehad!

 1. Wat viel je het meest mee aan de Inca trail?

Uiteindelijk viel het me mee hoe zwaar de Inca trail zelf was. Natuurlijk is het absoluut geen eenvoudige wandeltocht. Maar ik had verwacht dat het zwaarder zou zijn dan dat ik het ervaren heb. Daarnaast had ik in mijn hoofd dat we echt van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zouden wandelen, maar we stopten iedere dag op tijd zodat we genoeg tijd hadden om ons lichaam te laten herstellen.

 1. Wat viel je het meest tegen aan de Inca trail?

Ik moet eerlijk zeggen dat aan de Trail zelf mij niets is tegen gevallen. Het enige wat me is tegengevallen waren de dagtoeristen bij de aankomst bij Machu Picchu. Je moet je voorstellen dat je vier dagen lang Inca-trail-tent-etengewandeld hebt door de meest prachtige natuur die je kunt voorstellen. Je hebt nauwelijks andere mensen gezien dan de personen die samen met jou de Trail lopen. Dan bereik je het doel: Machu Pichu! Je bent ontzettend blij, maar van het een op het andere moment beland je weer in de bewoonde wereld. Om een foto van Machu Pichu vanaf een bepaalde steen te maken moet je in de rij staan en je moet je best doen om Machu Picchu op de foto te krijgen zonder dat er een andere toerist op staat. Vervolgens kom je een groep Amerikanen tegen waarbij de lippenstift is afgestemd op het shirt dat gedragen wordt. Op dat moment word je je akelig bewust van het feit dat jij je shirt al 2 dagen aanhebt, het doorweekt is met zweet en echt niet meer al te best ruikt. Ik had graag bij Machu Pichu even een moment voor mezelf gehad om stil te staan bij de prestatie die we geleverd hebben. Dit heb ik ondanks de dag toeristen, toch wel gedaan hoor!

 1. uitzicht-tijdens-Inca-trailWelke kleding/ spullen heb jij tijdens de Inca Trail meegenomen?

Qua spullen heb ik geprobeerd zo min mogelijk mee te nemen en alleen het hoogst nodige mee te nemen. Ik moest ten slotte alles zelf dragen. Als je de ruimte hebt zou ik voor ieder dag een schoon shirt meenemen. Probeer zoveel mogelijk laagjes te dragen. Het kan ’s ochtends namelijk koud zijn, maar als later op de dag de zon gaat schijnen ben je blij als je alleen in een shirt loopt. Neem een schoon setje kleding mee voor bij aankomst van Machu Pichu. Neem regenkleding mee, een hoofdlampje en vergeet geen slippers mee te nemen. Na het wandelen ben je maar al te blij dat je wandelschoenen uitmogen.

 1. Wat was het hoogtepunt tijdens deze vierdaagse Trail?

De gehele Trail was voor mij een hoogtepunt. Het wandelen door en een zijn met de oogverblindende natuur, het verleggen van mijn grenzen, het verkennen van prachtige ruïnes, volk en cultuur, het lopen met onwijs lieve en interessante mensen en niet te vergeten de goede zorgen van de dragers!

 1. Heb jij gebruik gemaakt van een drager tijdens de Trail of niet? en waarom?

Ik heb tijdens de Trail geen gebruik gemaakt van een drager of ook wel een porter genoemd. Hier heb ikreiziger-chiara-inca- trail bewust voor gekozen. De porters dragen in grote rugzakken van ong. 20 kilo de tenten, het eten en de kookbenodigdheden gedurende de Trail. Dus eigenlijk alle spullen om onze Trail zo comfortabel mogelijk te maken. Voor mij voelde het niet goed om een van hen ook nog eens mijn spullen te laten dragen. Daarnaast maakte het dragen van mijn eigen spullen de uitdaging van de Inca Trail voor mij nog groter.

 1. Als je een reiziger die de Inca Trail gaat lopen, 3 tips mag geven, welke zouden dat zijn?

* Acclimatiseer! Een goede voorbereiding is het halve werk.

* Geniet van ieder moment op de Trail

* Neem alleen de hoognodige spullen mee, laat alle luxe voor deze dagen los.

 1. Mocht je nog een keer voor de keuze staan, zou je dan wederom kiezen voor de Inca Trail?

Deze vraag kan ik met een woord beantwoorden: Absoluut!

Ook de Inca trail wandelen? Bekijk hier de bouwsteen, wil je meer inspiratie op doen ga dan terug naar onze reisblog.
bouwsteen

Condors in de Canyon

 • Arequipa-Chivay-Cruz del Condor
 • 2 dagen/ 1 nacht
 • € 174,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
inca-jungle-trail-wandelen
bouwsteen

Hiken en biken naar Machu Picchu

 • Cusco – Inca jungle trail – Machu Picchu - Cusco
 • 4 dagen/ 3 nachten
 • € 563,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge