Runde | Riksja Noorwegen

Papegaaiduikers op Runde eiland

bouwsteen

 • Reisschema:
  Fosnavåg - Runde
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Reissom:
  € 230,- per persoon (bij 2 personen)
 • Inclusief:
  Pagegaaiduikers spotten (19 juni t/m 31 juli)
✓ Vogeleiland Runde: papegaaiduikers, maar ook zee-arenden en andere unieke vogels
✓ De beste reisperiode voor de pagegaaiduikers is van half mei tot en met half augustus
✓ De puffin excursie met gids is alleen van 19 juni t/m 31 juli dagelijk mogelijk
✓ Ook zonder de pagegaaiduikers is het zeker de moeite waard om het eiland te bezoeken
✓ Je overnacht in een hotel met een 'groen' certificaat
Runde | Riksja Noorwegen
Decorative torn edge

Dag 1 – Naar Fosnavåg en Runde

Van Geiranger of de Norangsfjord naar Fosnavåg en Runde is niet zo ver meer; vaak ben je 2 tot 2,5 uur onderweg. Runde is een klein eiland, voor de kust van Noorwegen, en via bruggen verbonden aan het vasteland. Je hotel ligt op een eiland of twee ervoor; het is een fijn hotel, dat ook nog eens maatschappelijk verantwoord onderneemt: van duurzame keuzes in het restaurant tot minder afval en minder energieverbruik. Runde’s trekpleister is een enorme vogelrots. In het broedseizoen broeden hier wel 600.000 vogels. Of ze vliegen af en aan met eten, wanneer de eitjes eenmaal zijn uitgekomen. Het is een kabaal van jewelste, maar wat een prachtig mooie ervaring om te zien. Al wandelend over het eiland zie je water rondom en hier en daar houten gekleurde huizen, verspreid aan de kust.

Decorative torn edge

Dag 2 – Puffins spotten op Runde

De weg naar Runde is al een belevenis op zich. De brug die de verschillende eilanden met elkaar verbindt rijst hoog op uit de diepblauwe zee. Je kijkt links en rechts kilometers ver terwijl voor je het groene Runde op je wacht. Je ‘safari’ begint met een lokaal gerecht, gemaakt van vers gevangen vis. Hierna wandel je naar de westkant van het eiland, waar de puffins nestelen. De puffins zijn bijna de hele dag op zee en komen pas rond zonsondergang naar hun nest. Deze excursie vindt van 19 juni t/m 31 juli dagelijks aan het einde van de middag plaats. Reis je buiten deze periode, dan halen we deze excursie uit het programma. Overigens, je ziet hier meer dan alleen puffins. Zee-arenden komen af op alle piepkleine vogels en zweven boven de rots. Meeuwen vliegen al krijsend door de lucht en ook de Jan van Gent laat zich vaak zien.

Decorative torn edge

VOC-schip Akerendam

De Nederlandse Akerendam was een VOC-schip, gebouwd in 1724. Het schip was wel 44 meter lang en had 40 kanonnen aan boord. In januari 1725 voer de Akerendam uit, met als bestemming Batavia. Aan boord kisten met gouden en zilveren munten, voor de inkoop van specerijen en andere oosterse handelswaar. Tijdens een sneeuwstorm raakte de Akerendam uit koers en sloeg het voor de kust van Runde te pletter. De bemanning ging samen met het schip ten onder. In 1972 pas ontdekten sportduikers het wrak van de Akerendam; het ligt zo’n 100 meter voor de kust op 12 meter diepte. Bergers hebben toen onder andere 650 kilo munten geborgen – een deel van de Runde-schat kun je in het Runde Miljøsenter bewonderen.

Decorative torn edge

Dag 3 – Vertrek uit Runde

Vanuit Runde kun je richting Sognefjord; dit is ongeveer 2 uur rijden. Zin in een omweg? Pak dan vissersstadje Ålesund mee onderweg. Bergen en fjorden ontmoeten de oceaan hier. Art Nouveau architectuur, met op de achtergrond besneeuwde bergtoppen. De stad ligt verspreid over meerdere eilanden in de Atlantische oceaan en is omringd door blauwe fjorden. Ze noemen het ook wel eens het Venetië van Noorwegen, vanwege de kanalen in het centrum. Breng een bezoek aan het Ålesund Aquarium, waar je dieren ziet die langs de Noorse kust leven of geniet van de houten kleurrijke jugendstil-style huizen in de binnenstad. De beste vissoep van de stad vind je bij Fisketorget.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

Deze bouwsteen is goed te combineren met

wildkamperen Noorwegen | Riksja Noorwegen
bouwsteen

Kajak- en kampeeravontuur geheime fjord

 • Norangsfjord
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 535,- p.p. bij min. 3 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Geiranger-fjord | Riksja Noorwegen
bouwsteen

Cruisen door Geirangerfjord

 • Geirangerfjord
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 295,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Sognefjord: gletsjerwandeling Jostedalsbreen

 • Sognefjord
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 340,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge