Naar boven

Vervoer in Myanmar

blog

Geschreven op
donderdag 22 juni
Geschreven door
Nienke van der Maar

Voor mij is het reizen met het openbaar vervoer in Azië op zich al een hele belevenis. Je staat ervan te kijken hoeveel mensen er passen in een bus of personenauto en je zit zo met gemak uren te babbelen met een local zonder ook maar één woord te kunnen verstaan. Het reizen door Myanmar is een waar avontuur, omdat de infrastructuur en wegen nog niet zo goed ontwikkeld zijn. Hou je van afwisseling en avontuur dan is het vervoer in Myanmar zeker een aanrader!

Bussen

De bus is het meest gebruikte vervoersmiddel in Myanmar, grotendeels omdat er vaak ook geen andere mogelijkheid is. Er bestaat een grote variatie, zo kun je knus met de lokale bevolking in een hobbelig lokaal busje of langere afstanden afleggen in een bus met airco. Heb je grote afstanden in één keer af te leggen, dan zijn de nachtbussen een optie. Het is niet de meest comfortabele manier van reizen maar heeft wel als groot voordeel dat het tijdbesparend werkt.

Met de trein

Wie denkt dat de trein een comfortabelere manier van reizen is in Myanmar heeft het mis. De afstanden duren een stuk langer door de eeuwenoude sporen. Daarnaast zitten de houten bankjes na een paar uur, zeker niet meer zo lekker als de eerste vijf minuten. Echter is de trein in Myanmar een ware beleving, door de schitterende omgeving die aan je voorbij trekt vooral tussen Mandalay en Hsipaw. Daarbij is het een mooie kans om met de lokale bevolking in contact te komen.

Tip! Reis je met de trein van Kyaukme naar Pyin Oo Lwin met de trein neem een klein kussentje mee om op te zitten. Maak je treinreis net wat prettiger.

Van A naar B in de stad

Voor kleine afstanden in de steden kun je natuurlijk de benenwagen nemen, maar de Tuktuks en Trikshaw maken je Azië ervaring helemaal compleet. Wanneer je toch wat comfortabeler wilt dan kun je altijd een taxi nemen.

Tip! Spreek altijd van te voren goed de prijs af want meters daar doen ze niet aan.

Dobberen over de Ayeyarwady rivier

Je kunt met de boot in 12 uur van Mandalay naar Bagan varen. Het is een hele lange en relaxte tocht, maar ook vrij saai. Mocht je toch graag te water het mooie Myanmar willen ontdekken zou je kunnen kiezen voor een luxe riviercruise, maar deze zijn prijzig. Heb je geen behoefte aan hele lange boottochten dan kun je het beste in de buurt van Bagan of Mandalay de omgeving gaan verkennen vanaf de rivier. Daarbij kun je op Inle lake rondvaren met een houten kano vorm boot en ook hier het unieke leven bewonderen.

Wil je iets meer actie tijdens je reis pak dan hier en daar de fiets. Uitstekende plekken om fietsend te ontdekken  zijn Mandalay, Bagan en Inle Lake. Het verkeer is nog lang niet zo druk als in omliggende Aziatische landen en de afstanden zijn kort.

Vliegen

Wil je graag snel grote afstanden afleggen, is er altijd nog de mogelijkheid om te vliegen tussen de grote steden. Dit is zeker niet de goedkoopste vervoersoptie maar werkt wel tijdsbesparend.

Dan is er nog maar één mogelijkheid: spring snel in het vliegtuig op weg Authentiek Myanmar en ga op zoek naar jouw favoriete manier van vervoer door dit land.

background-pattern