Naar boven

myanmar

Eten en drinken in Myanmar

blog

Geschreven op
vrijdag 25 november
Geschreven door
Vincent de Kolf

Eten en drinken in Myanmar

Het eten in Myanmar is niet zo bekend als hoogstaande gerechten uit de buurlanden Thailand, China en India, maar ook in dit land besteden de mensen er veel aandacht aan. Ondanks de naamsverandering van Birma naar Myanmar, wordt er nog steeds verwezen naar de Birmese keuken. Tijdens een reis door Myanmar merk je dat de Birmese keuken kenmerken van andere keukens heeft overgenomen. De kruiden van India vind je veel terug en ook het gebruik van vis, wat kenmerkend is voor de Thaise keuken. De wijze hoe gerechten worden bereidt in Myanmar is weer typisch Chinees. Benieuwd of de Birmese keuken wat voor jou is? Hieronder noemen we de bekendste gerechten en Birmese tradities omtrent eten en drinken.

vakantie myanmar

Met vissoep wakker worden

In de vroege ochtend duiken de Birmezen de keuken in om een voedzaam ontbijt te bereiden. Vaak zie je dat ze mohinga maken, een dikke vissoep bereid met onder andere knoflook, pepers, gember, en vissaus, waarna het gegeten wordt met dunne noedels. Je komt allerlei eetstalletjes tegen aan de kant van de weg tijdens je bezoek aan Myanmar, waar ze ook vaak mohinga verkopen als tussendoortje.

Thee zoals de Britten het drinken

In Myanmar kom je tal van theehuizen tegen. In elk dorpje, hoe klein ook, vind je er vaak tenminste eentje. Binnen zit je aan lage tafeltjes op kleine plastic krukken. Je drinkt thee uit kopjes die al op tafel voor je klaarstaan in kokend water. Birmezen doen dit voor de veiligheid, want kraanwater is namelijk niet drinkbaar in Myanmar. Je betaalt de thee bijna nooit, omdat de attente Birmezen vinden dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om veilig water te drinken. Tevens krijg je bij je maaltijd vaak gratis thee. Door de invloed van het Britse koloniale tijdperk, drinken de Birmezen thee op de Engelse manier: slappe, zwarte of groene thee met een grote scheut melk.

Theehuizen: samosa’s en ander lekkers

Halverwege je kop thee komt er iemand allerlei lekkers op je tafel zetten. Vaak wordt elk hapje in meervoud uitgedeeld zodat je genoeg te proeven hebt. Typische gerechten voor een theehuis zijn onder andere samosa’s: driehoekige gefrituurde hapjes gevuld met groentes en vlees naar keuze. Je proeft hier ook gestoomde broodjes met groentes en vlees, genaamd poksi. Verder kun je nog andere hapjes proberen zoals gefrituurd beslag met een oliebollensmaak.

Rijst als basis

Je werkt veel rijst naar binnen als je in Myanmar vertoeft. Dit is namelijk de basis van elke maaltijd. Hierbij eet je een wat mildere groentecurry dan in India met kip, rund, eend of vis naar eigen smaak. Soep krijg je hier dan ook bij. Je vervangt de rijst door noedels, als je daar meer trek in hebt. Een typisch gerecht met noedels is ohn-no-khaukswe, aangevuld met kipcurry en kokosmelk. Je maaltijd is trouwens niet compleet zonder een frisse lephet (salade) met ingrediënten als sesamzaad, kokosnoot en theebladeren. Na de maaltijd geniet je van een van de vele fruitsoorten te krijgen in Myanmar, zoals mango’s, doerians, papaja’s, lychees of aardbeien.

Handige weetjes Myanmar

Heb jij nu veel reishonger gekregen? Proef dan eens van onze Myanmar-reizen en stel je eigen reis samen. Of lees eerst hoe je door Myanmar reist.

background-pattern