Menu background

Naar boven

uitzicht vanaf de maya tempel calakmul

Deze Maya tempels wil je zien in Mexico

blog

Met meer dan duizend Maya tempels kun je je helemaal onderdompelen in de geschiedenis van de Maya's tijdens een rondreis door Mexico. Maar welke tempels verdienen absoluut een bezoek? Wij hebben er heel wat gezien én beklommen en delen onze favorieten van heel bekend tot de verborgen parels.
Decorative torn edge

1. Beklim de drie ruïnes in Calakmul

calakmul tempel in mexico

Calakmul ligt vlak bij de grens met Guatemalamidden in het regenwoud. Als je er een Mayastad verborgen ligt is het wel Calakmul! Om bij de drie hoge tempels te komen rijd je namelijk vanaf de snelweg anderhalf uur over kronkelwegen door de jungle waar je al heel wat wilde dieren kunt spotten. Wij zagen er grote vogels, herten en kleine vossen zo voor de auto oversteken. Let dus goed op, houd je aan de lage snelheid en zorg dat je als bijrijder je camera gereed hebt om al deze dieren vast te leggen. Als je aankomt bij de parkeerplekken loop je onder hoge bomen door naar de tempels terwijl je overal om je heen brulapen en vogels hoort. Het leukste aan Calakmul vinden wij dat je deze drie tempels mag beklimmen! Via de hoge traptreden vind je een weg naar boven om daar vervolgens uit te kijken over de enorme jungle. Hoe ver je ook kijkt, je ziet niks anders dan bomen en de toppen van de twee andere tempels!

Tip: valt het klimmen toch wat tegen? Loop dan diagonaal de tempel op. Dit gaat namelijk een stuk makkelijker!

2. Ontdek de Mayastad Palenque

Palenque tempels in mexico

Palenque ligt wat verder van de gebruikelijke rondreis, maar is zeker de moeite waard om mee te nemen in je rondreis als je van natuur houdt. Deze grote Mayastad is namelijk maar voor 10% opgegraven terwijl de rest overwoekerd is door de jungle. Een lokale gids kan je alles vertellen over het ontstaan van de stad, de verschillende tempels en rituelen die hier vroeger plaatsvonden, maar je kunt er ook voor kiezen om de ruïnes zelf te ontdekken. Wat voel je je klein wanneer je tussen de immense tempels loopt. Pas wanneer je een van de tempels beklimt, zie je hoe een deel van de stad er vroeger uit moet hebben gezien. Je kijkt zo uit over het paleis en de tempel van de zon terwijl je de geluiden van de jungle hoort. Gesproken over de jungle, deze kun je samen met een gids in om op zoek te gaan naar overwoekerde tempels en heilige bomen. Echt een aanrader!

Tip: zorg dat je een aantal dingen bij je hebt bij een bezoek aan Palenque. Daar gaan we: muggenspray, water, een hoed tegen de zon en een luchtige lange broek wanneer je ook de jungle in wilt.

3. Loop tussen de Maya ruïnes aan de kust van Tulum

maya tempels in Tulum

De Maya tempels in Tulum zijn de enige tempels die direct aan de kust gebouwd zijn. Vanaf Tulum Beach en Tulum Pueblo is het goed te bereiken met de fiets, maar je kunt ook de auto of een taxi nemen. Vanaf de ingang loop je via kronkelpaden en trappen naar de opgravingen op de klif. De tempels liggen hier vrij verspreid en op verschillende hoogteniveaus. Loop vooral door naar een van de tempels achteraan. Vanaf hier heb je namelijk uitzicht langs de klif op de andere tempels. De grijze stenen steken af tegen de blauwe lucht en de tropische planten die tussen de ruïnes bloeien. Er is zelfs beneden aan de klif een klein strand waar je heen kunt voor wat afkoeling.

Tip: bezoek deze Maya tempels echt vroeg! Zo ben je niet alleen de warmte voor, maar ook de grote groepen toeristen. Omdat veel mensen in Tulum verblijven is dit een van de populairste opgravingen om te bezoeken, vooral onder Amerikanen. Wanneer je vroeg gaat kun je ze nog voor zijn.

4. Bezoek Uxmal midden in het regenwoud

uxmal tempel in mexico

Waar de ruïnes van Palenque midden in de jungle staan, vind je de Mayastad Uxmal middel in het regenwoud zo’n 60 kilometer onder Merida. Wanneer je de Uxmal binnenkomt loop je eigenlijk direct tegen de Piramide van de tovenaar aan. Dit is de bekendste en hoogste ruïne van Uxmal. Google maar Uxmal en je zult meteen deze piramide zien bij de resultaten. Wat vooral opvalt aan deze ruïne zijn de ovale vormen terwijl ze in het Mayatijdperk toch vooral werkten met vierkante- en rechthoekige lijnen. Helaas mag je deze ruïne niet beklimmen, maar veel anderen wel! Doe dat dan ook vooral om uitzicht te hebben op wat ooit een grote Mayastad was.

Tip: zoals we al vaker benoemen kun je Maya tempels het beste in de ochtend bezoeken vanwege de warmte en de drukte. Maar ’s avonds is hier ook een lichtshow te zien! Informeer bij je hotel in de buurt wanneer en hoe laat deze is om deze ruïnes in de avond te bewonderen.

5. Neem Chichen Itza mee in je reisroute

Chichen Itza Maya tempel in Mexico

Zeg je Maya tempels, dan zeg je Chichen Itza. Het is één van zeven wereldwonderen en daardoor druk bezocht door toeristen. Bereid je dus voor op drukte als je deze tempel wilt bezoeken.

Ga vroeg in de ochtend, rond een uur of acht, wanneer ze net opengaan. De zon is dan nog niet op volle sterkte en het is er nog rustig. Zo kun je op je gemak de hoofdtempel bewonderen en foto’s maken zonder dat er iemand door je shot loopt. Wanneer het iets drukker begint te worden kun jij de omringende ruïnes ontdekken. En doe dit vooral! Je vindt hier hele gedetailleerde stenen en je loopt zo door het speelveld van een eeuwenoud Maya-balspel.

Tip: we hebben op maar enkele minuten van de ingang van Chitchen Itza een hele fijne kleinschalige lodge gevonden. Je bent hierdoor in de ochtend écht vroeg bij de ingang en na je bezoek kun je een verkoelende duik nemen in het zwembad.

Wil je meer inspiratie opdoen? Lees dan onze andere blogs

Bekijk de bouwstenen waar je deze Maya tempels kunt bewonderen

background-pattern