Naar boven

5 manieren om de cultuur in Mexico echt te leren kennen

blog

Er zijn mensen die op vakantie in Mexico twee weken lang in Playa del Carmen aan het strand gaan liggen. Maar jij niet. Jij gaat eropuit. Je wilt de cultuur in Mexico ontdekken, ervaren, proeven en beleven. Eten in restaurants waar je met handen-en-voeten-Spaans de lekkerste enchiladas bestelt die je ooit hebt gegeten. Salsa-les volgen in een Mexicaanse dansstudio. Midden in de jungle eeuwenoude Maya-ruïnes bewonderen. Hoe je dat doet? Nou, met deze tips! Dit zijn 5 manieren om het échte Mexico te ervaren.
Decorative torn edge
Geschreven op
woensdag 11 maart
Geschreven door
Mara van der Hoek
mexico koloniale stad

#1 Wandelen door koloniale steden en inheemse dorpen

Leven als een local doe je natuurlijk gewoon … op ‘lokale plekken’. En dan bedoelen we natuurlijk níét op de toeristische plekken waar je Kroket van Fred kunt bestellen, maar in koloniale steden en inheemse dorpen. Daarom reis je via de ‘Route Puuc’ naar het koloniale stadje Campeche én maak je vanuit San Cristobal een excursie naar de Tzotzil-indianen in het bergdorpje San Juan Chamula, waar je samen met een lokale gids door het dorp wandelt.

#2 Genieten van het échte Mexicaanse eten

Tortilla’s, taco’s, burrito’s, enchiladas, quesadillas … zomaar wat Mexicaanse gerechten die je vast en zeker wel kent. De basis van de Mexicaanse keuken is maïs, bonen, tomaat, ui en avocado, waar vervolgens van alles aan toe wordt gevoegd. Denk bijvoorbeeld aan kaas, gehakt of kip. En het liefst bestel je dat natuurlijk in een Mexicaans restaurant waar je, als je geen woord Spaans spreekt, met handen en voeten communiceert met de bediening. Of je maakt het zelf! Je kunt bijvoorbeeld in het ‘gele’ stadje Izamal een kookworkshop volgen bij onze Mexicaanse kokkin Lupita.

koken in Mexico
salsa dansen

#3 Een praatje maken met de Mexicanen

We schreven het hierboven ook al: in kleine dorpen en stadjes kan het maar zo voorkomen dat niemand er Engels spreekt. Dat betekent ook dat als jij geen Spaans kunt, je inderdaad al fladderend probeert te vragen of er kip in dit gerecht zit. Gelukkig is het Mexicaanse volk ontzettend vriendelijk en gastvrij en zullen ze op zo’n moment hoogstwaarschijnlijk gewoon meegaan in jouw kip-imitatie. ¿No hablo Español? No hay problema! … Of was het nou problemo?
Het allerleukste is natuurlijk om voordat je naar Mexico gaat wat Spaanse zinnen te leren, zoals ‘Buenos días’ (goedendag), ‘Hola, mucho gusto’ (hallo, leuk je te ontmoeten) en ‘Hasta la próxima vez’ (tot de volgende keer). Je kunt natuurlijk ook altijd Google Translate of een ouderwets woordenboekje bij de hand houden, dat werkt altijd. Of je volgt een salsales in een Mexicaanse dansstudio: de taal van muziek en dans is universeel!

#4 Ontdek de cultuur in Mexico door eeuwenoude steden en tempels

Mexico is het land van de Azteken, Zapoteken, Tolteken en de Maya’s: indianenvolkeren met een hoogontwikkelde beschaving die veel aandacht besteedden aan astronomie, astrologie en wiskunde. De Maya’s bouwden al vroeg grote onafhankelijke steden en hadden als een van de eerste volken hun eigen schrift. Vooral het eiland Yucatán staat vol met schitterende Mayaruïnes, waaronder de eeuwenoude stad Chichèn Itzá. Volgens de legendes werd de stad in 987 gesticht, maar vermoedelijk is de stad al ouder en werd hij in 987 veroverd. Terwijl je hier rondloopt is het bijna alsof je de Maya’s nog op de Juego de Pelota (het balveld) hoort spelen en de sterren ziet bestuderen in El Caracol.

Mexico cultuur Chichen Itza
Mexico cultuur Dia de Muertos

#5 Día de los Muertos vieren

Op Día de los Muertos (oftewel: de Dag van de Doden) vieren de Mexicanen de dood. Volgens de legende is dit de dag waarop de doden terug op aarde komen om hun familie te bezoeken. Men gelooft dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde, en die van volwassenen op 2 november. Mensen verkleden zich op Día de los Muertos als skelet (of iets anders ‘engs’) en trekken door de straten, offeren eten en drinken aan de doden en bouwen in huis een altaar voor overleden familieleden. Dat klinkt misschien een beetje eng, maar het is een vrolijke bedoeling en bijzonder om een keer mee te maken.

Ben je niet op 1 november in Mexico (of wil je gewoon een beetje extra ‘voorpret’), kijk dan Disney Pixar’s Coco! Deze animatiefilm speelt zich af tijdens Día de los Muertos en vertelt het verhaal van Miguel, een jongetje dat ervan droomt een groot muzikant te worden. Hij gaat op reis om de geheimen van de verhalen en tradities van zijn voorouders te ontdekken.

Boek jouw individuele rondreis naar Mexico

Mexico, het land van al mijn droo-o-mèèèn … Is Mexico ook inmiddels een beetje de plek van jouw dromen geworden? Bekijk dan eens onze kant-en-klare Mexico-rondreizen en laat je inspireren. Of ga zelf lekker puzzelen en stel je eigen Mexico-reis samen met onze bouwstenen! Maak je geen zorgen of alles wel bij elkaar past; daar zijn wij voor. Jij hoeft alleen maar ‘even’ te kiezen wat je leuk lijkt, dan puzzelen we samen jouw ideale Mexico-reis in elkaar.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern