Naar boven

Guatemala-Tikal

Tikal tempel trail

bouwsteen

 • Reisschema:
  Flores - Tikal - Flores
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Reissom:
  € 160,- p.p. bij 2 personen
 • Vervoer:
  transfer
✓ Tikal: de grootste Maya ruïne van Latijns Amerika

✓ Regenwoud met toekans en brulapen

✓ Flores: een dorpje op een eiland, midden in het meer van Peten
Decorative torn edge

Dag 1 – Aankomst in Flores

De meeste reizigers komen naar Flores met een bus vanuit Antigua, ongeveer 12 uur bussen of vanuit Belize. Maar je kunt vanuit Guatamala City er ook in anderhalf uur heen vliegen.

In dit kleurrijke eilanddorp is niet veel leven, reizigers houden zich opvallend rustig. Dit komt omdat iedereen de volgende morgen al vroeg vertrekt, hetzij naar Tikal, hetzij richting Antigua, Belize of Palenque.

Je ontbijt is om deze reden niet inclusief. Koop bij de supermarkt, net voor de brug, alvast een ontbijt en genoeg water voor de volgende dag. Rond 17:00 uur zaten wij op het balkon van ons hotel. De zonsondergang over het meer is gratis en een hoogtepunt van je verblijf in Flores.

Decorative torn edge

Dag 2 – Guatemala Tikal tempel trail

Qua opstaan wordt dit de zwaarste dag van je reis… Rond kwart over vier wordt je bij een ‘meeting point’ op 6 minuten lopen van je hotel verwacht. We boeken zo vroeg je transfer naar Tikal, zodat je er ruim tijd hebt voor de junglehitte de overhand krijgt. Je betaalt entree en rijdt verder naar de daadwerkelijke ingang. Koop hier een plattegrond, zodat verdwalen in deze uitgestrekte tempelstad een stuk moeilijker wordt.

Tikal was het centrum van het rijk van de Maya’s en concurreerde met de tempelsteden Caracol in Belize en Calakmul in Mexico. Het werd omstreeks 300 voor Christus gebouwd en pas in 1848 weer ontdekt door Guatemalteekse ontdekkingsreizigers. Onder de tempels en gebouwen bevinden zich de Piramide van de Grote Jaguar en het Paleis van de Edelen.

Decorative torn edge

Terwijl de nevel nog deels tussen de ruïnes hangt betreed je het park. Waarschijnlijk zie je al snel een neusbeertje, die komt kijken of je wat te eten hebt. Dan loop je verder; de wat kleinere paden gaan dieper de jungle in en hier zagen wij veel wildlife, waaronder families spinapen en brulapen (wat een herrie!) en verschillende soorten toekans. De goed onderhouden, brede paden leiden naar de imposante ruïnes.

Via een steile houtentrap naast de ruïne, klim je vervolgens wat bibberend de op één na hoogste tempel op. Afhankelijk van het tijdstip zie je in de mist wegtrekken en kijk je over de boomtoppen heen. Terwijl je toekans weg ziet vliegen, zie je nu pas echt hoe uitgestrekt het tempelcomplex is.

Rond twee uur ’s middags, na zo’n zes uur lopen en klimmen ben je meestal wel aardig ‘op’. Bij de ingang staat de shuttle klaar om je terug te brengen naar Flores.

Decorative torn edge

Dag 3 – Vertrek Flores

Wordt Tikal het einde van je reis, vlieg dan van Flores naar Guatemala City voor een aansluitende vlucht naar Europa. Nog niet klaar om naar huis te gaan en zin om je reis af te sluiten in Belize. Reis naar San Ignacio of kies voor een hangmat op het strand, kies dan voor een combinatie met Belize. Nog 1 keer vroeg op en dan ga je met de shuttletransfer naar Belize City. Vanaf hier neem je één van de bootjes naar Caye Caulker. Een paradijs voor duikers en snorkelaars. In de hangmat op een steiger kom je helemaal bij van de afgelopen dagen.

Belize is een eigenaardig klein landje, totaal anders dan Mexico of Guatemala. Latijns-Amerikaanse invloeden gecombineerd met de Caribische way-of-life. Zo hebben de Belizanen kroeshaar, spreken ze Creools en Engels in plaats van Spaans, draaien ze reggae in plaats van salsa en dansen ze er de ‘punta’, die je zeker moet proberen.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Tikal tempel trail

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Guatemala Tikal
Guatemala Tikal
Variant
1

Tikal tempel trail - Tikal jungle lodge

 • Reissom:
  € 310,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Overnachting(en) in jungle lodge met zwembad en ontbijt

Bij de bovenstaande bouwsteen slaap je in Flores, een bijzonder plekje aan het meer. Je kunt er ook voor kiezen om in onze jungle lodge te overnachten bij de ingang van het Tikal tempelcomplex. Je slaapt dan op ongeveer 15 minuten lopen van de mysterieuze tempels en kunt je dag zelf invullen. Je bent dan niet afhankelijk van de transfer vanuit Flores naar de tempel. Maar het grootste voordeel is dat je de zonsopkomst en zonsondergang kunt zien bij Tikal. Onze jungle lodge is een lekker plekje met zwembad.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Guatemala Antigua Mexico
bouwsteen

El Mundo Maya

 • Panajachel (Atitlan) - Chichi - Antigua of v.v.
 • 5 dagen / 4 nachten
 • € 305,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
waterval-semucchampey
bouwsteen

Groen en blauw bij Semuc Champey

 • Antigua-Lanquin/Semuc Champey-Flores
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 255,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Mountains en rivers

 • San Ignacio - Mountain Pine Forest Reserve
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 375,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
pelikaan mexico bay
bouwsteen

Pelikanen op de Rio Dulce

 • Rio Dulce - Livingston - Rio Dulce
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 615,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern