Naar boven

Typische tradities en bergdorpen

bouwsteen

 • Reisschema:
  San Cristobal de las Casas
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Reissom:
  p.p. bij 2 personen
 • € 156,- in een kleurrijke posada
 • Vervoer:
  per auto of lijnbus
✓ Verblijf in een kleurrijke posada in San Cristobal

✓ Bezoek met een lokale gids bijzondere bergvolkeren

✓ Een totaal andere beleving dan op het schiereiland

✓ Verblijf optioneel in een bijzonder hotel in het centrum
San Cristobal de las Casas
Decorative torn edge

Dag 1 – Aankomst San Cristobal Mexico

Vandaag is het circa zes uur rijden. De laatste 45 minuten slinger je tijdens je door de bergen omhoog. Rustig rijden, niet te snel stijgen, rustig door de bochten en genieten van het uitzicht. In San Cristobal aangekomen, rijd je door de kleurrijke straten omhoog, naar je posada. Er is een parkeerterrein om de hoek en je zit zo in de leukste straatjes van de stad. Het hotel heeft een groene binnenplaats met je eigen zitje voor de deur.

Omdat je hoger in de bergen zit, is het hier koeler dan de andere plaatsen die je tot nu toe hebt bezocht. Overdag loop je hier in een t-shirt en korte broek zoals in de rest van Mexico. Soms kijkt de lokale bevoking je een beetje raar aan omdat zij zich al snel warmer kleden. Zodra de zon verdwijnt, krijgen zij ook wel gelijk. Het wordt frisser en een fleece trui of jas is geen overbodige luxe. Of een stevige margarita natuurlijk.

Decorative torn edge

Dag 2 – excursie Tzotzil indianen

Een van de hoogtepunten uit je reis; de excursie naar de Tzotzil indianen in een bergdorp San Juan Chamula. Sinds de komst van de Spanjaarden zijn hun oude gewoonten vermengd met katholieke gebruiken. Samen met een lokale gids wandel je door het dorp. De gids vertelt over de rituelen en de bewoners en neemt je o.a. mee de kerk in. Hier maak je pas echt kennis met de rituelen van de Tzotzil indianen. De gids gaat met veel respect om met de bewoners en legt de rituelen goed uit waardoor je de cultuur beter begrijpt.

De omgeving van San Cristobal staat ook bekend om de ‘Zapatistas’ rebellen. Zij willen van Chiapas een onafhankelijke staat maken met meer rechten voor de Maya’s. Als reiziger merk je niets meer van onrust of wegblokkades. De gids kan je meer vertellen over deze groep wanneer je dit interessant vindt.

Decorative torn edge

Het kerkje van Chamula lijkt van buiten niks bijzonders. Maar binnen is alles anders: er staan geen banken en de grond is bedekt met dennennaalden. Samen met de wierook zorgen ze voor een indringende geur. Hier en daar zitten er mensen op de grond met een sjamaan (priester). Deze hoort de klacht aan, treedt in contact met hogere machten en adviseert een offer zoals een kip (of een flesje Coca-Cola; want van cola ga je boeren, dat wordt hier als reinigend gezien…)

De Tzotzil zijn erg verlegen en ontoegankelijk, dat is anders in het dorp Zinacantan waar je vervolgens heen gaat. Het is er rustiger, de families verdienen hun geld met het maken van handwerk, textiel of tortilla’s. Ze laten je graag zien hoe ze leven. Rond 14.30 uur ben je terug in San Cristobal en heb je nog tijd om te snuffelen op de lokale markt.

Decorative torn edge

Dag 3 – vertrek San Cristobal

Wij vinden San Cristobal een erg leuke plek om langer te verblijven, als je de tijd hebt tijdens je Mexico reis. Vanwege het klimaat, de sfeer en veel wandelmogelijkheden of andere activiteiten. Verleng je met een dag, dan kun je bijvoorbeeld naar de Sumidero Canyon, paardrijden of wandelen in de bergen.

Na San Cristobal de las Casas is de logische Mexico route nu richting Palenque te rijden: in één dag van de bergen naar de jungle. Wil je richting Oaxaca en dan naar Mexico City, kijk dan op Colonial cultures overland. Wil je vanaf hier naar Guatemala, dan raden we je aan met de bus te reizen om hoge drop off kosten van de huurauto te voorkomen.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Typische tradities en bergdorpen

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Kloof van Sumidero
Variant
1

Verlenging: dagtrip naar de Sumidero Canyon

 • Reissom:
  € 112,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Overnachting San Christobal, boottocht door het ravijn (incl vervoer)

Heb je tijd om je reis te verlengen, dan raden een extra nacht in San Cristobal aan om de Sumidero Canyon te verkennen. Vaar met een boot in het ravijn van de canyon en kijk uit naar de 1000 meter hoge rotswanden. Als bonus zagen wij ook krokodillen, aapjes en watervogels aan de oever. Je wordt opgehaald bij je hotel en rijdt in anderhalf uur over een slechte bochtige weg naar het dorpje Chiapa de Corzo, vanwaar de boten vertrekken. De excursie ligt niet bepaald van het gebaande pad; elke dag bezoeken veel toeristen de kloof. Toch vonden wij een bezoek absoluut de moeite waard. Wij vinden de canyon een leuke afwisseling op de Maya cultuur en koloniale stadjes.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Palenque piramide
bouwsteen

Jungletempels en watervallen

 • Palenque – Calakmul - Chicanna
 • 4 dagen / 3 nachten
 • p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Mexico
bouwsteen

Downhill Oaxaca

 • Oaxaca - Monte Albán
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 188,- p.p. bij 2 personen in koloniaal stadshotel
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern