Menu background

Naar boven

El Mundo Maya

bouwsteen

 • Reisschema:
  Panajachel (Atitlan) - Chichi - Antigua of v.v.
 • Reisduur:
  5 dagen / 4 nachten
 • Reissom:
  € 208,- p.p. bij 2 personen
 • Vervoer:
  per shuttlebus
✓ Het meer van Atitlan: 'the most beautiful lake in the world'
✓ Kleine, traditionele dorpen, waar de Maya nog hun klederdracht dragen
✓ Koloniale stad Antigua
✓ Op zondag of donderdag een bezoek aan de kleurrijke stad Chichicastenango
Decorative torn edge

Dag 1 – Panajachel, aankomst

Vandaag vertrek je naar Panajachel. De weg en de bus zijn minder comfortabel dan je waarschijnlijk zou verwachten, maar na een paar uur hobbelen kom je volgens ons op een wel erg bijzondere plek.

Het meer van Atitlan staat bekend als ’the most beautiful lake in the world’. Het dankt deze naam aan de vulkanen rondom het meer, in combinatie met de akkers en dorpen waar Maya’s in klederdracht wonen en werken. Een wandeling langs het meer zet al je zintuigen open: de geur van bloemen en fris water, de geluiden van de dorpsmarkt of het uitzicht op de eenzame man die over het water naar z’n akker vaart.

De posada met bungalows ligt op een paar minuten lopen van de steiger en vlakbij de hoofdstraat van Panajachel met winkels, restaurants en veel souvenirkramen. Wij zijn na het inchecken naar de zonsondergang bij het meer gaan kijken.

Decorative torn edge

Dag 2 – Panajachel: Lake Atitlan

De dag na aankomst maak je een dag tour met waarbij een (Spaanstalige) local je op verschillende interessante plekken afzet. Houdt er rekening mee dat hij geen gids is en er alleen voor zorgt dat je op interessante plekken komt. Wil je wel met een (Engelstalige) gids mee, laat het ons dan weten.  Er zijn verschillende mogelijkheden en je kunt ter plaatse afspreken wat je graag wilt gaan doen. Bezoek bijvoorbeeld Santiago de Atitlan. Deze heeft een grote markt waar je je hart op kunt halen, op zoek naar leuke souvenirtjes. Je kunt ook naar een van de uitzichtpunten wandelen, zodat je het meer met de vulkanen er omheen nog beter kunt bewonderen. In de ochtend is het water van het meer kalm, maar in de loop van de middag wordt het water door de stand van de wind wat ruiger. We plannen de tour dan ook in de morgen, zodat je op tijd weer in Panajachel bent.

Rond 16:00 uur begint de zon te zakken en krijgt de lucht boven het meer vaak allerlei kleuren. Zorg dat je tegen 17:00 uur ergens zit met een drankje in je hand en uitzicht op het meer. Je weet dan precies waarom ze dit meer het mooiste van de wereld noemen.

Decorative torn edge

Dag 3 – Panajachel – Chichicastenango – Antigua

Plan je de reis zo, dat deze dag op donderdag of zondag valt. Dan vertrek je deze ochtend vroeg naar de kleurrijke markt van Chichicastenango. Het is een mix van een gewone markt met een toeristische markt en het is dé plek om souvenirs te kopen.

‘Chichi’ heeft maar ca.1000 inwoners, maar op de marktdagen komen ca. 20.000 Maya’s uit de bergdorpen naar Chichi om hun waren te verkopen. De kerk van het dorp lijkt een beetje op die van Chamula bij San Cristobal, en op de trappen is de bloemenmarkt, een vrolijk gezicht. De markt is ’s morgens het drukst met lokale bevolking.

Decorative torn edge

Tegen 13:00 ’s middags ga je met de shuttlebus verder naar Antigua Guatamala, de oude hoofdstad en nog steeds het culturele centrum van dit authentieke land. Om ca. 16:00 ben je er.

Je verblijft twee nachten in een posada aan de rand van het historisch centrum. In Antigua volgen veel studenten een taalcursus Spaans of een salsacursus. Er zijn altijd wel culturele activiteiten of spontane dansfeestjes in een bar. Omdat veel mensen alleen reizen maak je makkelijk contact met anderen en is de sfeer erg open en gemoedelijk.

Decorative torn edge

Dag 4 – Antigua, verblijf

Houd minimaal een halve dag vrij om door de kinderkop-straten te wandelen. Tussen de kleurig geschilderde huizen staan kerken, kloosters en abdijen die een bezoek waard zijn. Uitrusten doe je in de schaduw van de Jacaranda-boom op het centrale plein. Hier zie je kleurig verklede verkoopsters die fruit en handgemaakte stoffen verkopen. Wil je één van de omliggende vulkanen Pacaya, Agua of Fuego beklimmen, dan raden we aan een dag te verlengen.

Overigens raden we de vulkaanbeklimming zonder hike-schoenen af. Je moet nogal wat trotseren voor het panorama uitzicht: wij hadden drie lekke banden op de heenweg en eenmaal klimmend gleden we iedere stap half terug in het vulkanische as. Eenmaal bovenop wandel je over een desolaat kraterlandschap met gaten waar hete lucht uit komt. Wil je het proberen, boek dan bij je posada.

Decorative torn edge

Dag 5 – Antigua, vertrek

Je vervolgt je reis naar Flores, bij het meer van Peten, de Tikal tempel trail. Je kunt ook eerst naar Rio Dulce voor een riviertocht naar het Caribische plaatsje aan zee Livingston.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

El Mundo Maya

Deze bouwsteen is goed te combineren met

guatemala reis tikal tempels
bouwsteen

Tikal tempel trail

 • Flores - Tikal - Flores
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 85,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
rio dulce guatemala reis
bouwsteen

Pelikanen op de Rio Dulce

 • Rio Dulce - Livingston - Rio Dulce
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 446,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge