Naar boven

Remote Flores

bouwsteen

 • Reisschema:
  Kelimutu vulkaan, Bajawa, Ruteng, Labuan Bajo
 • Reisduur:
  6 dagen / 5 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 532,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  o.a. bezoek dorpen en rijstvelden
Het katholieke eiland Flores is het grootste eiland van het oostelijke deel van Nusa Tenggara en werd vroeger door de Portugezen 'Kaap der Bloemen' genoemd. De toeristenstroom naar Flores is nog vrij klein en het eiland is nog erg oorspronkelijk en authentiek.Maar liefst 13 vulkanen domineren het landschap en hebben het eiland in verschillende etnische groepen verdeeld. Veel van deze groepen leven nog op de traditionele manier. Tijdens deze Flores bouwsteen reis je per privé auto met chauffeur (geen gids) van oost naar west over de kronkelende Trans Flores highway. Je ziet rijstvelden, stranden, plantages en bergdorpjes. Vrouwen weven kleurrijke doeken op de veranda's.
Decorative torn edge

Dag 1 – Warm welkom bij de homestay

Jouw Indonesië Flores reis begint wanneer je landt op de luchthaven van Maumere of Ende. Daar word je opgewacht door je chauffeur. Wij hebben ervoor gekozen om zonder gids over Flores te reizen, zo bespaar je op de kosten. Met handen-en-voeten-gesprekken met de chauffeur en een reisgids op zak kwamen wij een heel eind. Over een kronkelweg rijd je door kleine dorpjes, waar de kinderen enthousiast naar je zwaaien, richting Moni aan de voet van de Kelimutu vulkaan. Moni telt een aantal guesthouses en een restaurant (Jopi’s Place). Hier hebben we een lekkere pompoensoep gegeten en even gebruik gemaakt van de wifi.

Je verblijft in een van de gastverblijven van de familie. Je kamer in je guesthouse is uiteraard geen oase van luxe, toch is het wel prima verzorgd en landelijk gelegen.

Decorative torn edge

Dag 2 – Gekleurde meren van de Kelimutu vulkaan

Voor dag en dauw vertrek je naar de Kelimutu vulkaan om te genieten van een zeer indrukwekkend panorama en zonsopkomst. Op een heldere dag is de Kelimutu één van de meest spectaculaire bezienswaardigheden ter wereld. De kleuren van de drie meren veranderen met enige regelmaat door het variërende mineraalgehalte van het water. Op dit moment zijn de kleuren turkoois, zwart en groen, maar in het verleden waren ze ook te zien als donkerrood, lichtblauw en lichtgroen. Het is dus geen wonder dat de meren met edelstenen worden vergeleken en dat deze plek vroeger een belangrijke plek voor rituelen was. Men geloofde (en gelooft nog steeds) dat de zielen van de overledenen hun laatste rustplaats in deze meren vinden; die van de oude mensen in het ene meer, die van de jonge mensen in het andere meer en die van de heksen in het laatste meer.

Decorative torn edge

De beklimming van deze vulkaan is niet zwaar, doordat je een heel stuk met de auto kunt rijden. Een redelijk steile trap brengt je vervolgens tot aan de top van de vulkaan waar je zicht hebt over de drie kratermeren.

Op weg naar Bajawa kom je langs een klein dorpje waar de mensen leven in houten huisjes met hoge rieten daken. Je kunt een kijkje nemen in de traditionele huizen en wellicht dat er iemand een doek aan het weven is of de oogst aan het sorteren is. In Bajawa slaap je in een eenvoudig hotel in koloniale stijl.

Decorative torn edge

Dag 3 – Traditionele dorpen en warmwaterbron

Op dag drie van je Flores reis bezoek je verschillende authentieke dorpen aan de voet van de Inerie vulkaan. Een van de meest traditionele Ngada dorpen is het dorpje Bena. De huisjes met daken van stro staan in twee lijnen met daartussen megalithische stenen. Deze stenen worden nog steeds gebruikt om offers aan geesten te brengen. In deze omgeving zijn de traditionele gebruiken beter bewaard gebleven dan in enig ander deel van Flores.

In de middag breng je een bezoek aan de warmwaterbron van Malanage. Het water uit de bron is ongeveer 40 graden en komt na de waterval samen met een stromend koud beekje. Op dat punt is het heerlijk toeven. Om je heen zijn mensen aan het badderen. Je rijdt vervolgens terug naar Bajawa.

Decorative torn edge

Dag 4 – Dwars door Flores op weg naar Ruteng

De rit gaat vandaag van Bajawa naar Ruteng. Onderweg kom je langs afgelegen gebieden en is het leuk om af en toe een stukje te voet af te leggen. Lopend kun je alles wat beter op je in laten werken en genieten van de afwisselende uitzichten. De chauffeur kan je een stukje verder weer oppikken. Je rijdt bijvoorbeeld een stukje langs de zuidkust, waar je uit kunt waaien over het donkere vulkanische zand. Onderweg stop je bij een uitzichtpunt op de rijstvelden in de vorm van spinnewebben. Wij hadden zoiets nog nooit gezien. Je betaalt een paar euro entree.

In de middag kom je aan in de koele stad Ruteng. Verken het plaatsje te voet en ontdek de levendige markt waar kleurig geborduurde sarongs te koop zijn. Je slaapt in een van de beste hotels in Ruteng, wel weer eenvoudig.

Decorative torn edge

Dag 5 – Langs rijstvelden naar de kust

Vandaag loopt de weg voornamelijk naar beneden naar het havenplaatsje Labuhan Bajo. Dit vissersplaatsje ligt in een prachtige baai. Hier kun je genieten van een adembenemende zonsondergang met uitzicht over de kleine eilandjes tussen Flores en Komodo.

Deze nacht slaap je in leuke bungalowtjes met uitzicht over zee en met zwembad.

Decorative torn edge

Dag 6 – Labuhan Bajo, einde Indonesië Flores reis

De Flores reis eindigt vandaag in Labuhan Bajo. Dit is het vertrekpunt voor een bezoek aan het Komodo Nationale Park met de beroemde Komodovaranen. We bieden een avontuurlijke dagtocht door het varanengebied aan. Je maakt kennis met het eiland Komodo, maar ook met het eiland Rinca waar de kans een Komodovaraan te zien zelfs groter is dan op Komodo.
Je kunt er ook voor kiezen om de varanen-eilanden over te slaan en direct te vliegen vanaf Labuhan Bajo naar bijvoorbeeld Denpasar op Bali.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Remote Flores

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Variant
1

Mountainbiken door rijstterrassen

 • Reissom:
  € 55,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  2 uur durende mountainbike-tocht met gids

.

Decorative torn edge
Flores traditioneel dorp
Variant
2

Remote Flores - logeer een nacht in een traditioneel dorp

 • Reissom:
  € 592,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  zoals bij Remote Flores, maar je slaapt de 2e nacht in Bajawa in een traditioneel dorp (trekking en excursie met gids en lokale maaltijden)

.

Decorative torn edge
Variant
3

Remote Flores - bijzonder en comfortabel slapen

 • Reissom:
  € 684,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  zoals bij Remote Flores hierboven, maar je slaapt in comfortabelere hotels

.

Decorative torn edge
Variant
4

Massage & lunch bij de locals - en draag een steentje bij

 • Reissom:
  € {20993},- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  1,5 uur massage, lokale lunch en transport van hotel en naar luchthaven

Voordat je in namiddag in het vliegtuig stapt, maak je er nog een bijzondere dag van in Labuan Bajo. Na het ontbijt word je met gepakte bagage naar een massagecentrum gebracht. Het bijzondere van dit centrum is dat deze stichting is gespecialiseerd in de opleiding van mensen met een handicap om professionele massagetherapeuten te worden. Ze hebben een baan en een doel in het leven. Enkele masseurs zijn zelfs gekwalificeerd om anderen te trainen.
De massage die je krijgt is een 1,5 uur durende ontspannende lichaamsmassage. Daarna kun je lekker een warme douche nemen, wel zo fijn als je straks gaat vliegen. Ook voor de lunch wordt gezorgd, bij één van de medewerkers thuis. Zo krijg je niet alleen een kijkje in het leven van de lokale bevolking, maar ook in het leven van Martin die slechtziend is, werkzaam is als assistent-manager bij de stichting en een aardig woordje Engels spreekt. Zijn vrouw Ina bereidt de lunch.
Na de lunch wordt je naar het vliegveld gebracht. Met deze excursie draag je een steentje bij aan deze stichting.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

komodo flores indonesie
bouwsteen

Op zoek naar de Dragon

 • Labuan Bajo - Komodo Varaan Flores
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 426,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Flipperen op Flores

 • Maumere
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 210,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern