Naar boven

Vulkaanuitbarsting IJsland

Dé vulkaanuitbarsting die je real life mee kunt maken

blog

Eind maart 2021 is de Fagradalsfjall-vulkaan op het schiereiland Reykjanes uitgebarsten, na zo'n 50.000 aardschokken in de weken ervoor. Heel IJsland loopt uit om dit van dichtbij mee te maken. Hier lees je alles over deze vulkaanuitbarsting, wat het voor effect heeft op IJsland én hoe jij zelf deze uitbarsting van dichtbij mee kunt maken.
Decorative torn edge
Geschreven op
zaterdag 24 april
Geschreven door
Birgit Theijssen
Vulkaanuitbarsting IJsland

Vulkaanuitbarsting IJsland: de feiten op een rij

Deze vulkaanuitbarsting is de eerste in 800 jaar op het schiereiland Reykjanes. De afgelopen 15 maanden is (minimale) seismologische activiteit gemeten, met een forse toename (tot wel 50.000 bevingen) de laatste paar weken voor de uitbarsting. Vrijdagavond 19 maart is uiteindelijk de lava door het aardoppervlak van de berg Fagradalsfjall heen gebarsten. Omdat de hoeveelheid lava relatief gering, is er weinig gevaar voor de omgeving. Bovendien stroomt de lava niet weg in water of ijs, en zodoende is er weinig explosiegevaar, geen risico op het ontstaan van een langdurige rookpluim of weggeslingerde rotsblokken.

Kun je de vulkaanuitbarsting met eigen ogen zien?

Tot nu toe is al een kwart van de IJslanders naar de vulkaan gegaan. Vanaf een parkeerplaats naast de weg is het ongeveer drie kwartier tot een uur lopen naar de warme lava. Het is een dusdanig uniek fenomeen dat iedereen dit met eigen ogen wil aanschouwen. Omdat geologen niet precies weten hoelang deze uitbarsting duurt is de kans aanwezig dat je, tijdens je rondreis IJsland in aankomende zomervakantie, naar de uitbarsting kunt gaan. Liever niet op eigen gelegenheid, dan regelen we een gids voor je. Of kies voor een helikoptervlucht vanaf Reykjavik: je vliegt over het gebied heen en maakt een stop (op een veilige pek), zodat je daar de lava kunt zien.

Vulkaan Reykjavik

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern