Naar boven

Griekenland Meteora

Cultuurreis Griekenland

rondreis

 • Reisschema:
  Athene - Delphi - Meteora - Thessaloniki
 • Reisduur:
  10 dagen / 9 nachten
 • Reissom:
  in jul/aug: vanaf € 1.056,- p.p. (bij 2 personen)
 • in voor- en naseizoen: vanaf € 986,- p.p. (bij 2 personen)
 • Inclusief:
  Transfer bij aankomst, trein- en bustickets, wandeling met een localin Athene, sunset tour Meteora, fietstour highlights Thessaloniki
 • Vervoer:
  Bus en trein
 • Reisperiode:
  Begin april t/m medio november
 • Vluchten:
  apart bij te boeken
✓ Een reis bomvol cultuur
✓Je reist met het ov - duurzaam, ontspannen én goed geregeld
✓ Verken de Griekse keuken én Athene, met een local
✓ Ga op zoek naar het orakel van Delphi
✓ Bewonder de kloosters op rotsen, bij Meteora, tijdens zonsondergang
✓ Sluit je reis af in hip Thessaloniki, aan zee
✓ Geschikt voor jong én oud
✓ Makkelijk in te korten óf te verlengen
cultuur | Riksja Griekenland
Decorative torn edge

Dag 1 – Je reis naar Athene

Vandaag vlieg je naar Athene, een vlucht van ongeveer 3,5 uur. Zit je bij het raampje, dan zie je wit Athene onder je liggen. Eenmaal buiten staat onze chauffeur op je te wachten; hij brengt je naar je hotel in de binnenstad van Athene. Ben je lekker op tijd in de stad? Ga dan direct op ontdekking. Wandel naar de hippe wijk Spiri en bekijk street art of geniet van een (late) lunch in één van de vele restaurants mét binnentuin of dakterras. Ga daarna naar de beroemde wijk Plaka en struin door de smalle straten met witte afgesleten straatstenen. Kleine winkels vol souvenirs en lokale producten, een terras in de schaduw en live muziek zijn de ingrediënten. In de app van onze lokale partner staan goede tips om te eten; wij genoten van het Griekse eten in een lokale taverne.

Decorative torn edge

Dag 2 – Verken Athene met een local

Je ontbijt is heerlijk: verse Griekse producten, zoals de beroemde yoghurt, vijgen en dadels, zoete cakejes, Spanakopita (feta en spinazie in bladerdeeg) en vers sap. Smullen maar! Daarna ga je met een local op stap. Letterlijk, want je wandelt met je gids langs de hoogtepunten van Athene. Én langs verborgen toppertjes. Dat is namelijk het leuke wanneer je met een local op pad gaat; je gids kan je alles vertellen of ‘zijn’ stad en kent de leukste adresjes, de meest bijzondere tempels en de fijnste terrasjes. Wat dacht je van de kleine wijk Anafiotika, aan de voet van de Akropolis? Hier waan je je op een Grieks eiland met de kleine witten huizen en smalle stegen. Alles is er gebouwd in de stijl van de Cycladen. Natuurlijk worden er rustpauzes ingepland om te genieten van een heuse Griekse koffie met een lokale lekkernij. De wandeling duurt ongeveer drie uur; aan het begin van de middag ben je weer ‘terug bij af’.

Decorative torn edge

Athene verkennen

Zeg je Athene dan zeg je Akropolis. Koop van tevoren online toegangskaarten (eventueel betaal je wat extra voor skip the line) zodat je in één keer door kunt lopen. Het is een aardige klim omhoog, maar zeker de moeite waard. Wat wij Akropolis noemen is eigenlijk het Parthenon, de beroemde tempel die gebouwd is voor de godin Athene. Het Parthenon staat, samen met andere tempels, en een oud theater op de Akropolis, wat ‘het hoogste punt van de stad’ betekent. Dit betekent ook dat er geen enkel gebouw in Athene hoger mag zijn dan de Akropolis. In het museum zijn ongeveer 4.000 voorwerpen tentoon gesteld die gevonden zijn in de omgeving, denk daarbij aan beelden en delen van de architectuur. Ga voor het mooiste uitzicht naar de hoogste verdieping.

Decorative torn edge

Kookworkshop in Athene – optioneel bij te boeken

Vind je het leuk om te koken óf wil je de geheimen van de Griekse keuken leren kennen? Ga dan koken! De Griekse keuken ken je na vandaag door en door; je leert zelf Griekse (vegan) gerechten maken. Natuurlijk maak je eerst kennis met elkaar en de chef, waarna je aan de slag gaat. Van een traditionele tzatziki en een heuse moussaka tot de (beroemde) Spanakopita (feta en spinazie in bladerdeeg) en dolmas (gevulde druivenblad). En daarna? Smullen maar! Wil je de Griekse keuken leren kennen maar niet per sé zelf koken? Dan plannen we onze bike & bite-fietstocht voor je in. Je fietst in een kleine groep, met gids, door Athene. De gids vertelt onderweg de geschiedenis van Athene en neemt je mee naar zijn favoriete lokale restaurants. Van heerlijk voorgerecht tot smaakvol hoofdgerecht en een zoet toetje. Met een lokaal drankje natuurlijk. Laat ons weten welke excursie (of beide?) je het meest aanspreekt, dan plannen we die voor je in.

Decorative torn edge

Dag 3 – Met het ov naar Delphi

Op eigen gelegenheid reis je naar het busstation in Athene, waar je op de bus stapt naar Delphi. De bus is comfortabel, met goede ruime stoelen. En in ongeveer drie uur sta je midden in het kleine centrum van Delphi. Je hotel ligt aan de rand van de stad; je kijkt uit over de groene valleien en in de verte schittert de blauwe zee (ver in de verte). Delphi is toeristisch; voldoende tavernes en restaurants om ’s middags en ’s avonds een hapje te eten. Terwijl je hier eigenlijk voor maar één ding komt: de archeologische site. Omdat je twee nachten in Delphi slaapt heb je daar morgen de hele dag de tijd voor.

Decorative torn edge

Dag 4 – Delphi

Je wandelt in ongeveer tien minuten naar de archeologische site van Delphi, aan het einde van het dorp. Delphi was vroeger het grootste religieuze centrum van het oude Griekenland. En volgens de overlevering ook letterlijk ‘centrum’. De god Zeus had twee arenden vanuit de verste uithoeken van het universum op pad gestuurd om het centrum van de wereld te bepalen. Op grond van deze mythe geloofden de Grieken destijds dat de navelsteen van Delphi het geografische middelpunt van de aarde was. Vanuit alle hoeken van de wereld kwamen officiële delegaties naar Delphi, voor de wijze voorspellingen van de priesteres van de god Apollo. Tijdens de opkomst van het Christendom raakte het heiligdom echter in verval. Toch is er nog veel te zien: de Tempel van Apollo, het theater en Oude Stadium, waar iedere vier jaar de ‘Pythia’ plaatsvond: een wedstrijd ter ere van Apollon. De ruïnes zijn tegen een berg aangebouwd, dus houd rekening met enig klimwerk. En zorg daarom ook (zeker in de zomer) voor voldoende water. Ga daarna naar het museum; daar is airco, dus het is fijn afkoelen, terwijl je opgravingen en gerestaureerde kunstwerken bewondert.

Decorative torn edge

Dag 5 – Naar Meteora

Vroeg op vandaag; de rit met de bus naar Meteora duurt ongeveer zes uur. Je stapt weer op bij het busstation in Delphi en reist op je gemak door het Griekse landschap richting Kalambaka. Vanuit Kalambaka reis je op eigen gelegenheid verder naar Kastraki, aan de voet van de rotsen. Dit kan met het ov; je regelt ook makkelijk zelf een taxi voor deze laatst paar kilometers. Net voor Kastraki zie je de eerste kloosters al liggen, hoog op de rotsen. Je staat aan de voet, letterlijk, van dit wereldwonder. Sommige kloosters tikken een hoogte van wel vierhonderd meter aan en lijken wel te zweven in de lucht. Meteora betekent in het Grieks dan ook ‘zwevend in de lucht’. Je overnacht hier niet ver vandaan, in een karakteristiek hotel met houten balkons. In de tuin geniet je volop van de mooie omgeving.

Decorative torn edge

Dag 6 – Kloosterbezoek tijdens zonsondergang.

De vlakte van Meteora was vroeger een binnenzee. Door eeuwenlange wind- en watererosie is deze indrukwekkende natuur ontstaan. In hoogtijdagen ontstonden er vaak gemeenschappen van monniken in kloosters die compleet afgezonderd waren. Nog steeds worden een aantal van de kloosters bewoond. Bezoekers uit de hele wereld komen samen om te bidden en mediteren. Vandaag ga je de kloosters van dichtbij bekijken. En niet overdag, maar juist aan het einde van de dag, wanneer de meeste (dagjes)toeristen alweer weg zijn. Je ontsnapt zo aan de drukte én ontdek de verborgen juweeltjes van dit UNESCO Werelderfgoed. Je reist in een kleine groep, met gids. De gids kent de geschiedenis van de kloosters en de legendes van het gebied en neemt je dan ook mee op kronkelende smalle wegen dor het gebied. Natuurlijk bezoek je een ‘actief’ klooster, maar je gaat ook naar onbekende grotten, en ziet de zes meest bekende (en nog overgebleven) kloosters. Het moment dat de zon ondergaat is adembenemend.

Decorative torn edge

Dag 7 – Naar Thessaloniki

Met de bus reis je in ongeveer vier uur van Kalambaka naar Thessaloniki. De bus rijdt (vanaf het einde van de ochtend) meerdere keren per dag. Thessaloniki ligt in Noord-Griekenland en is hip en trendy. De tweede stad van Griekenland is misschien ook wel de hipste stad van Griekenland. Authentieke gebouwen en monumenten, levendige pleinen, culturele musea, hippe winkels én aan zee…wat wil je nog meer? Bewonder Ottomaanse monumenten, ga eten bij een lokale taverne of drink een cocktail aan het water. Je overnacht in het centrum; waar we met meerdere hotels samenwerken. Allemaal op een toplocatie en kleinschalig. En dus een goede keuze om van daaruit Thessaloniki optimaal te verkennen.

Decorative torn edge

Dag 8 – De highlights van Thessaloniki, op de fiets

Je verkent vandaag Thessaloniki op de fiets. De stad heeft een fascinerende geschiedenis, prachtige pleinen, boulevards, authentieke markten en heerlijk eten. Op de fiets rijd je langs de parels van de op één na grootste stad van Griekenland. In ongeveer drie uur fiets je langs plekken waar je normaal gesproken als toerist niet snel komt. Zo fiets je van Valaoritou en Kamara naar Ladadika (wijken in Thessaloniki). Via de Witte Toren en het standbeeld van Alexander de Grote over het Aristotelesplein naar lokale kleine markten.

Decorative torn edge

Dag 9 – Thessaloniki

Neem vandaag de tijd om de stad op eigen houtje te verkennen. Zo is Ano Poli (de oude stad van Thessaloniki) bijzonder geschikt om te voet te verkennen. Ano Poli is gebouwd op de helling van de Chortiatis-berg; reis met de taxi naar boven en wandel daarna via sfeervolle straten naar beneden. De lokale Grieken noemen Ano Poli ook wel ‘het balkon van Thessaloniki’: het uitzicht is fenomenaal. Of bezoek één van de vele authentieke markten, zoals Kapani of Modiano. Wandel tussen de kramen, ruik heerlijke geuren, proef kruiden en koop wat vers fruit. Maak een stop bij taverne Paradosiako en laat je verrassen door de eigenaren, koop je Turks/Grieks fruit bij Karpos en haal je kruiden bij Balsamo. Voor de beste olijven en olijfolie ga je naar de olijfkraam van Manoli.

Decorative torn edge

Dag 10 – Terugvlucht naar huis

Je laatste dag van deze rondreis door Griekenland is aangebroken. Je reist op eigen gelegenheid terug naar de luchthaven en pakt het vliegtuig terug naar huis. Heb je een vlucht terug vanaf Athene? Dan reis je makkelijk terug met het ov; mocht het nodig zijn om daar een extra nacht te blijven, dan regelen we dat natuurlijk graag voor je.

Decorative torn edge

Bus of trein?

Voorlopig plannen we de bus voor je in tijdens deze cultuurreis. Tijdens najaarsstorm Daniel is een deel van het spoor in Oost-Griekenland weggeslagen. Je kunt nog steeds met de trein reizen, maar halverwege de reis moet je overstappen op de bus. Met wachttijd. Daarom kiezen we nu voor bus. Daar waar het kan regelen we de trein voor je; onze lokale partner in Griekenland heeft hierbij de meeste kennis en adviseert ons daarin.

Decorative torn edge
torn-edge

Cultuurreis Griekenland

Onze sfeervolle adresjes

background-pattern