Naar boven

Handige weetjes over Griekenland

Algemene informatie

Griekenland rondreis
Griekenland - Athene

Beste reistijd

Van april t/m oktober, dit is het droge seizoen en de temperatuur is aangenaam tussen de 15 en 28 °C. In het voorjaar zijn de dagen kristalhelder, de temperaturen aangenaam en het landschap staat volop in bloei. Het zeewater kan nog wel wat koud zijn, ideaal voor een echte frisse duik. In het najaar is de zon minder fel, maar de temperatuur blijft aangenaam. De kleuren van het landschap zijn subtieler en het is rustiger bij de toeristische sites. Breng wel een paar lange broeken en truien mee op vakantie, zodat je ’s avonds lekker buiten kunt zitten.

Tijdsverschil en voltage

In Griekenland is het 1 uur later dan bij ons. Het soort stekker is hetzelfde, net als het voltage; 220 volt.

Taal en cultuur

Het Griekse alfabet vormt de basis van ons alfabet met de Griekse Y als exponent. Ondanks die overeenkomst is de Griekse taal vrij ingewikkeld om te volgen, maar klinkt zeker exotisch voor ons Nederlanders. Het alfabet is bijna 3 millennia oud en wordt nog steeds gebruikt. Op de meeste plekken, vooral in hotels en restaurants, kun je Engelssprekende locals tegenkomen. Met handen en voeten kom je ook een heel eind en een zakwoordenboekje Grieks is altijd handig. Hier alvast een voorproefje:

hérete = hallo
kali méra = goedemorgen
kali spéra = goedenavond
ti kánis = het gaat het?
kalá ime = het gaat goed
adio = doei
efharistó = bedankt
né = ja
óhi = nee
sigá sigá = rustig aan

Eten en drinken

De Grieken eten zelf vrijwel nooit ’s ochtends en een ontbijtje in een taverna is vrij karig. In de hotels bieden ze een meer westers ontbijt aan, maar denk hier ook aan een kopje koffie en toast met jam met zo nu en dan een eitje. Wel kun je gemakkelijk bij de bakkerijtjes en winkeltjes een picknick samenstellen voor overdag met vers fruit. Het water uit de kraan is in principe veilig, maar voor de zekerheid en de smaak raden we aan om mineraal water uit flessen te drinken. Het zou zonde zijn om een paar dagen last van je maag te hebben tijdens je reis. Op de terrasjes kun je lekkere dikke olijven eten met wijn uit houten vaten. Vraag ook naar de lokale specialiteiten, er zit altijd wel iets verrassends bij.

Staat bij ons de tafel in een Grieks restaurant vol vlees, de échte Griekse keuken is veel afwisselender. Tijdens jouw rondreis door Griekenland vind je naast heerlijk gegrilde lams souvlaki ook smaakvolle ovenschotels eten als moussaka. Langs de kust kun je verse vis en inktvis eten en een Griekse salade met feta is lekker fris vooraf.

Griekse geschiedenis in een notendop

Het Griekse verleden vormt de bakermat voor onze westerse beschaving. Met een geografische ligging tussen Afrika, Azie en Europa heeft het door de gehele wereldgeschiedenis een belangrijke rol gespeeld. Millennia geleden vormde zich al een eenheid tussen de Grieken met de strijd tegen de Trojanen. Alexander de Grote breidde het grondgebied uit en stichtte het groot wereldrijk.

Later zwaaiden de Romeinen en de Byzantijnen de scepter in het rijk. De laatste machthebbers waren de Ottomanen. In 1829 werd Griekenland onafhankelijk en vormde een constitutionele monarchie. Halverwege de jaren Zeventig werd Griekenland een democratische Republiek. De laatste grote triomf van de Grieken was het Europese Kampioenschap in 2004.

rondreis griekenland athene wachters
background-pattern