Naar boven

Klimaat en beste reistijd Georgië

Algemene informatie

Georgië uitzicht
Klimaat Georgie afwisselend

Beste reistijd Georgië

De landschappen van Georgië zijn heel afwisselend, van hoge bergpieken tot subtropisch laagland. Dat betekent dat je in één reis verschillende klimaten mee kan maken. Het is dan ook zaak om je reis naar Georgië goed te plannen, zodat je het meest optimale weer hebt in al deze verschillende landschappen.

De beste reistijd in Georgië ligt tussen april en eind september, maar een rondreis Georgië is het hele jaar door te maken. In de zomerperiode liggen de temperaturen gemiddeld tussen de 25 en 30 graden en schijnt de zon meestal lekker. De maanden hier net voor en na, dus april en oktober, zijn ook nog fijn om te reizen, maar houd dan wel rekening met wat wisselvalliger weer en af en toe een regenbui. Paraplu en regenpak mee dus, zeker in de bergen.

Klimaat rondom Tbilisi

In de hoofdstad Tbilisi heerst een warm zeeklimaat met warme zomers en redelijk milde winters. De hoogste gemiddelde temperatuur in Tbilisi is 30 graden in juli en de laagste is 4 graden in januari. Er valt in Tbilisi gemiddeld minder neerslag dan in Nederland en België. Het is er, vooral in de zomer, warm en droog.

Klimaat in wijnstreek Kakhetië

De wijnstreek Kakhetië staat bekend om haar warme en droge klimaat. Dit maakt Kakhetië de perfecte regio voor wijngaarden en andere landbouw. Ga je naar het uiterste zuidoosten van Kaketië? Hier vind je een droog woestijnlandschap. De temperaturen in Kakhetië liggen in de zomermaanden tussen de 20 en 25 graden en in de winter rond het vriespunt.

Natuur Georgie - wijngebied Kakheti
Klimaat Georgie winter

Klimaat in de bergen van de Kaukasus

In de bergen van Georgië is het een stuk kouder dan in het lager gelegen centrale deel van het land. Hier heerst, niet geheel verrassend, een hooggebergteklimaat. Hier kan het in de winter zeer koud zijn, namelijk -30 graden. In de zomer is het er aangenaam en rond de 20 graden.

De wintermaanden zijn koud met veel sneeuw. De gemiddelde temperaturen variëren in deze periode van -30 graden ‘s nachts tot temperaturen net onder het vriespunt overdag. In Svanetië duurt de winter maar liefst negen maanden per jaar en op de hoogste bergen ligt eeuwige sneeuw. Dit maakt deze gebieden perfect voor de wintersport.

Klimaat aan de Zwarte Zee

Georgië heeft langs de kustgebieden van de Zwarte Zee een warm zeeklimaat. In de badplaatsen aan de Zwarte Zee voelt het daarom mediterraans en subtropisch aan. Door het subtropische klimaat heb je het hele jaar door hoge temperaturen, maar valt er ook redelijk veel regen. In de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur in Batumi rond de 24 graden. De temperatuur in zee ligt rond de 28 graden.

Wanneer naar Georgië reizen?

Reizen in de zomermaanden

Wil je in de zomermaanden naar Georgië? Houd dan rekening met relatief warme temperaturen in de steden. Aan de Zwarte Zee is het met de wind van zee goed vertoeven. Wil je het koeler opzoeken? Ga dan de bergen in, hier ligt de temperatuur snel 5 tot 10 graden lager dan in de lagere delen van Georgië.

Natuur Georgie - badplaats Batumi

Reizen in het voor- en najaar

Reizen in het voor- en najaar door Georgië is ideaal. De piekmaanden zijn voorbij en zeker in het vroege voor- of late najaar is het er rustig. De maanden april en oktober worden gezien als tussenseizoen. Houd er wel rekening mee dat het in deze periodes kouder is en er wat buien kunnen vallen. Pak je tas dus verstandig in en denk hierbij aan: waterdichte schoenen, een regenjack en een warme trui.

Reizen in de winter

De winter is over het algemeen de meest rustige periode om door Georgië te reizen. Deze periode loopt van november tot en met maart. De wintersportliefhebber kan in de berggebieden zijn hart ophalen. Een rondreis door Georgië is in deze maanden ook goed mogelijk, kijk alleen wel goed naar welk gebied je afreist. Niet alles is even toegankelijk, maar we adviseren je hier graag in.

Beste reistijd Georgië
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde
temperatuur
4 °C 6 °C 10 °C 16 °C 21 °C 27 °C 30 °C 29 °C 24 °C 17 °C 10 °C 6 °C
Dagen
regen
5 7 13 16 19 12 12 11 11 12 8 7
background-pattern