Naar boven

Waarom je nog steeds veilig naar Cuba kan na orkaan Irma

blog

Geschreven op
woensdag 27 september
Geschreven door
Juliette Driel

Als je bij een reisorganisatie werkt heb je te maken met alle aspecten van een reis. Naast het plannen van de juiste route, het kiezen van de leukste casas particulares en het boeken van de vluchten zijn we ook 24/7 bereikbaar voor onze reizigers die al ter plekke zijn. We werken met een goed lokaal team in Cuba die ons constant op de hoogte houdt van de ontwikkelingen daar. Dat is niet alleen handig voor ons om onze reizigers zo goed mogelijk te informeren, maar zelfs van groot belang om te zorgen dat onze reizigers veilig zijn. Anderhalve week geleden is orkaan Irma langs de noordkust van Cuba getrokken en heeft veel schade aangericht. De Nederlandse media is niet bepaald positief geweest over Cuba en het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft twee dagen een negatief advies afgegeven. Deze is op 15 september aangepast naar bepaalde regio’s, zoals de noordkust. In dit artikel geven we je graag meer informatie over de gevolgen van orkaan Irma en waarom je nog steeds veilig naar Cuba kunt gaan!

Vlot herstelHavana Malecon

In onze update kon je al lezen welke plekken weer begaanbaar zijn en welke wegen en luchthavens weer heropend zijn. Al een paar dagen nadat orkaan Irma aan land kwam bij Cuba is de wederopbouw snel gestart. Die eerste dagen kregen we dagelijks updates van onze lokale team over de situatie in Cuba en onze meeste reizigers konden hun reis in redelijke vorm voortzetten, met hier en daar een omboeking. De Cubaanse overheid heeft de stroom langzaamaan weer herstelt en de meeste toeristische plekken waren weer klaar om reizigers te ontvangen. Een week na de orkaan leek alles weer terug bij het oude. Het feit dat de communicatiesystemen plat lag, is een voorzorgsmaatregel die de Cubanen treffen, Zo voorkomen ze dat er geen kortsluiting ontstaat bij overstromingen en hevige regenval. Berichten van MinBuZa luidden dat het internet niet werkte en dat er niet gebeld kon worden, ook wanneer er geen orkaan over Cuba raast werkt het internet nog niet altijd optimaal. Je moet geluk hebben dat er niet teveel Cubanen én toeristen gebruik willen maken van de wifi spots. Natuurlijk willen we de schade niet bagatelliseren, maar het is goed om te weten dat behalve de noordkust van Cuba en Santa Lucía, de meerderheid van Cuba  vrijwel gespaard gebleven. Bij ongeveer 90 % van Cuba is de schade van orkaan Irma een week later niet meer zichtbaar. De winkels en restaurants openden na een week weer hun deuren, de omgevallen bomen waren toen voor een groot deel weer opgeruimd en de elektriciteit is in het hele land na zeven dagen weer operationeel.

Trinidad-casa-particular5Ondersteuning ter plaatse

De Cubanen zijn erg goed ingesteld en voorbereid op dreiging van orkanen en hoe ze in dat soort situaties moeten handelen. Ze zijn niet anders gewend dan hiermee om te gaan en doen er alles aan om onze reizigers te allen tijde veilig te stellen. De overheid van Cuba heeft evacuatieplannen die door ons team in Cuba worden opgevolgd en daarvan worden wij ook op de hoogte gesteld. We zijn 24/7 bereikbaar op ons noodnummer en ons lokale team is altijd, maar zeker in deze situaties, ook dag en nacht bereikbaar. Mocht je tijdens het orkaanseizoen in Cuba zijn, zorgen wij er altijd voor dat je de reis veilig kan vervolgen.

Cuba ontvangt toeristen met open armen!

Sinds de orkaan Irma krijgen we vaak de vraag van reizigers of het nu nog wel leuk is om naar Cuba te reizen. Veel mensen willen niet de ramptoerist uithangen en de Cubanen tot last zijn. Want na zo een natuurramp zit toch niemand te wachten op toeristen die aapjes komen kijken? Juist wel! Haast geen enkele Cubaan denkt er zo over. Reizigers worden net als altijd met open armen ontvangen en het zou zonde zijn als hierdoor Cuba geen lievelingsbestemming meer is. Toerisme is de belangrijksten bron van inkomsten voor Cuba en zonder de CUC wordt het leven voor de meeste Cubanen een stuk moeizamer. Dat betekent ook dat de getroffen families er langer over zullen doen om hun huis weer op te knappen en er weer bovenop te komen. We raden het voorlopig nog niet aan om naar de noordkust van Cuba te reizen, de schade is hier zo erg dat het nog wel  maanden duurt voordat het weer begaanbaar is. Maar je kunt zeker naar de rest van Cuba afreizen: Havana, Varadero, Vinales, Trinidad, Cienfuegos, Camaguey, Baracoa, Santiago de Cuba en de Sierra Maestra zijn (weer) volledig operationeel.

Ons advies

Na het lezen van dit artikel is ons advies: je kunt nog steeds veilig naar Cuba reizen na orkaan Irma! We raden het niet af om Cuba meteen uit je plannen te schrappen, zolang je niet naar de noordkust gaat heb je genoeg andere plekken om te bezoeken. Cuba is een groot eiland en er is overal wel een mooi strand waar je de reis ontspannen kunt afsluiten.  Een week na orkaan Irma waren alle toeristische gebieden weer herstelt en open voor publiek, alle wegen, luchthavens en restaurants, hotels en winkels waren snel weer geopend. Je kunt dit jaar nog steeds naar Cuba gaan, omdat je nog steeds kunt genieten van al het mooie dat Cuba te bieden heeft.

Ben jij enthousiast geworden over een reis door Cuba? Bekijk dan onze samengestelde rondreizen per bus of met een huurauto. Of stel je eigen reis samen middels onze Cuba-bouwstenen.

background-pattern