Naar boven

Tips Santa Clara: er is meer dan Ché’s mausoleum

blog

Geschreven op
vrijdag 23 december
Geschreven door
Juliette Driel

Heb jij je Cuba-reis al uitgestippeld? Midden op het eiland, ter hoogte van Trinidad, ligt de stad Santa Clara. Hier won Che Guevara in 1958 de slag tegen Batista door een trein vol met wapens te laten ontsporen. Vrijwel geen reiziger slaat Santa Clara over in zijn Cuba-reis. Waarom niet? Nou, omdat je het mausoleum van Che niet wilt missen! Ze zeggen dat resten van Che hier liggen begraven. Als je dichtbij komt, hoor je de zachte marsmuziek door de luidsprekers en komt de revolutie wel even tot leven, vonden we zelf. Aangrenzend ligt het museum met door Che gebruikte kleding, geweren en andere persoonlijke eigendommen. Het mausoleum van Che wil je ook zeker zien, maar wist je dat Santa Clara veel meer biedt dan alleen deze plek? Dit zijn onze top vijf tips voor Santa Clara!

#1 Cathedral de Santa Clara de Asis

Ga op pad en bewonder de Spaanse kathedraal Santa Clara de Asís van binnen. Door de mooie collectie van glas-in-loodramen is deze kerk ook voor niet-gelovigen zeker de moeite waard! De kathedraal staat vlakbij Parque Leoncio Vidal: een park omringd met hotels en een theater.

#2 Parque Leoncio Vidal

Je vindt het Parque Leoncio Vidal in het centrum van Santa Clara. Wandel overdag het park rustig door, je zult zeker veel Cubanen tegenkomen die hetzelfde doen. Of ga ’s avonds, nadat je een voorstelling hebt gezien in het theater (zie tip 3 hieronder) in het park nog even nagenieten.

#3 Teatro la Caridad

Op het plein Leoncio Vidal, vlakblij het gelijknamige park, staat het theater La Caridad. Hier zie je originele schilderingen en authentiek houtwerk. En goedkoop is het hier zeker: je wordt al voor één dollar per persoon door het theater geleid. De gids spreekt niet altijd Engels, dus wees enigszins voorbereid. Ook is de akoestiek hier goed en kun je tijdens je bezoek in Santa Clara naar een voorstelling gaan.

#4 Openluchtmuseum

In het Monumento a la Toma del Tren Blindado beleef je de geschiedenis van Cuba. Een Engelssprekende gids leidt je rond door het openluchtmuseum. Je bekijkt hier de oude treinen uit de tijd dat Che de Revolutie won. De trein die zorgde voor het eind van de revolutie staat hier tot op de dag van vandaag.

#5 Club Mejunje

Na een dag wandelen door de stad, kom je tot rust in Club Mejunje. Mejunje staat voor ‘mix’, wat terugslaat op het feit dat dit oorspronkelijk een club was voor lokale transgenders en homoseksuele mensen. Tegenwoordig komen hier allerlei soorten mensen om te socializen.  Je wandelt hier door de kunstgallerijen of neemt een drankje in een van de barretjes. Of woon een een concert bij als je geluk hebt. Je kunt ook je ontspanning vinden door lekker de dansvloer op te gaan.

Zin gekregen om de geschiedenis van Santa Clara te ontdekken? Bekijk onze

background-pattern