Naar boven

Dierbare reisbelevenissen op Cuba

blog

Geschreven op
donderdag 30 januari
Geschreven door
Juliette Driel

Cuba reiservaring - Ineke hangmatHet is soms lastig om uit te leggen waarom Cuba zo bijzonder is. Het heeft immers geen bekende highlights zoals de piramides in Egypte of de Machu Picchu in Peru. Je gaat voornamelijk naar Cuba voor de sfeer. Dat ‘terug-in-de-tijd gevoel’ met gebouwen waar de verf vanaf bladdert, oldtimers en merkloze producten. Maar ook groene tabaksvelden, hagelwitte stranden en koloniale steden trekken al vele jaren reizigers aan uit alle hoeken van de wereld. Tijdens mijn vele reizen door Cuba heb ik veel mooie momenten beleefd waarin ik die bijzondere sfeer ervaren heb. Hieronder deel ik er twee met de hoop je daardoor een beter beeld te geven van wat je in Cuba kunt beleven.

reiservaring Cuba regenSinging in de rain

Het was juli, regenseizoen in Cuba, dus een regenbui kon ik verwachten. Ik wandelde door het centrum van Havana en zag de lucht betrekken. Nadat de eerste regendruppels uit de lucht vielen, volgde al snel een plensbui. Samen met een Cubaanse vrouw vond ik een schuilplaats in het portaal van een huis. Zonder goede regenwaterafvoer stroomde het water al snel door de straat en gutste het langs de huizen naar beneden. Terwijl wij probeerden droog te blijven, dacht een groepje kinderen daar blijkbaar heel anders over. Wij keken toe en zagen hoe zij een van papier gemaakt bootje door de het regenwater lieten meevoeren. Ook vonden ze het geweldig om onder het stromende water uit een gebroken regenpijp te gaan staan om zo lekker af te koelen. Nadat het gestopt was met regenen liep ik met een lach op mijn gezicht de straat uit. Ik keek alweer uit naar de volgende regenbui.

Oldtimer tour HavanaHotel Nacional

Oldtimers worden in Cuba vaak gebruikt als taxi. Tot voor kort mochten alleen Cubanen van deze oldtimertaxi’s gebruik maken. Tegenwoordig mogen ook toeristen gebruik maken van hun service. In een buitenwijk van Havana was ik op zoek naar een taxi. Niet zo gemakkelijk, want er zijn niet zoveel auto’s, laat staan taxi’s in Cuba. Gelukkig vond ik een rode oldtimer die mij wel mee wilden nemen naar het centrum. Natuurlijk had ik eerst een prijs afgesproken, want meters hebben deze taxi’s niet. Dat was achteraf maar goed ook, want het duurde even voordat wij in het centrum waren. Omdat vervoer zeldzaam is in Cuba, worden alle vervoersmiddelen zo effectief mogelijk ingezet. We stopten dan ook vele malen onderweg om Cubanen mee te laten rijden. Ze betaalden dan een relatief klein bedrag om een stukje mee te kunnen rijden. Krakende deuren, kapotte stoelen en een raam wat waarschijnlijk nooit meer dichtgedraaid kon worden, het maakte allemaal niet uit; de auto reed en bracht ons naar onze bestemming. Toen ik langs mijn voeten naar beneden schrok ik even en vroeg de chauffeur of het kon kloppen dat er een gat in de grond zat en ik de weg kon zien. Hij lachte en zei dat deze airconditioning bij de prijs was inbegrepen.

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen
background-pattern