Naar boven

Waarom je nu naar Cuba moet gaan

blog

Geschreven op
vrijdag 13 februari
Geschreven door
Juliette Driel

Cuba is al jaren een populaire bestemming onder reizigers. Koloniale steden, salsa muziek, witte stranden en oldtimers cubaanse tabaksboer met sigaaris een combinatie die gemiddeld zo’n 3 miljoen reizigers per jaar naar Cuba trekt.

Een reis naar Cuba is als een reis terug in de tijd. Terwijl je rond slentert in Havana langs afgebladderde koloniale huizen en gepasseerd wordt door oude oldtimers, krijg je het gevoel 60 jaar terug geslingerd te zijn. Wanneer je een blik werpt op je moderne smartphone en beseft dat er geen WiFi – of wat voor vorm van internetverbinding dan ook – op te herkennen is, wordt dit gevoel bevestigd.

Reden van dit alles is dat de communistische Castro regering, die al sinds 1959 aan de macht is, elke vorm van modernisering angstvallig heeft tegengehouden. Maar voor hoe lang nog?

 

straatbeeld met oldtimer havanna cubaRaul Castro, die in 2008 zijn zieke broer Fidel heeft opgevolgd, is bezig met zijn laatste termijn als president van Cuba. Deze termijn loopt af in 2018 en alles wijst erop dat Raul Cuba aan het voorbereiden is naar de volgende stap. De stap van vrijheid en modernisering.

Cubanen mogen nu een computer en mobiele telefoon kopen, ze hebben geen reisvergunning meer nodig en huizen en auto’s mogen gekocht en verkocht worden. Omdat de voor de staat werkende Cubaan niet de financiële middelen heeft bovenstaande zaken ook daadwerkelijk aan te schaffen, hebben deze veranderingen niet direct een effect. Maar, het zijn wel de eerste tekenen geweest dat Raul Castro het huidige systeem wil veranderen.

Recentelijk kwam het nieuws naar buiten dat Cuba en Amerika langzaam de banden weer willen aanhalen. In 1962 heeft Amerika een handelsembargo ingesteld tegen Cuba vanwege de toenmalige Cubaanse betrekkingen met het communistische Rusland. Dit embargo is tot op de dag van vandaag nog steeds van kracht, maar gezien de recente toenadering zou dit in de toekomst zomaar opgeheven kunnen worden. Goed nieuws voor de Cubanen, maar dit betekent wel dat Cuba snel zal gaan veranderen.

 

havana straat cubaReizigers die nog niet in Cuba zijn geweest beseffen dit ook en als reisorganisatie zien wij dat Cuba nu populairder is dan ooit. Het AD heeft hier op dinsdag 10 februari 2015 een artikel aan gewijd. Lees hier het Cuba artikel van het AD.

Dat Cuba nu zo populair is zien we ook terug in de beschikbaarheid ter plaatse. Autoverhuurmaatschappijen en hotels raken snel volgeboekt dus ons advies is om een eventuele Cuba reis snel te boeken.

 

Wil je ook op reis naar Cuba? Kijk dan eens bij onze bouwstenen of rondreizen. Onze reisspecialisten adviseren je graag!
Lees ook de artikelen:
Havana tips van onze Facebook volgersHavana top 5 must see’s
of ga terug naar het overzicht-artikelen.
background-pattern