Naar boven

Tien feitjes over Cuba

blog

Geschreven op
donderdag 20 februari
Geschreven door
Juliette Driel

1. Er zijn twee munten zijn op Cuba, de Cubaanse Convertible en Cubaanse Peso. De officiële munteenheid in Cuba is de Cubaanse peso (CUP), ook wel de moneda nacional genoemd. Dat is de munt waarmee Cubanen in hun dagelijks leven betalen. Speciaal voor het toerisme en de westerse en luxeproducten die via import het land bereiken is er de peso convertible (CUC). De koers van de CUC is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Voor 1 peso convertibele krijg je ongeveer 24 Cubaanse pesos.

2. Che Guevara heet eigenlijk Ernesto Guevara. De bijnaam Che kreeg hij gedurende zijn verblijf in Guatemala. In Latijns-Amerika wordt de kreet “Che” gebruikt om iemands aandacht te trekken. Het kan vrij vertaald worden als ‘vriend’ of ‘maat’. “Che” wordt ook gebruikt als bijnaam voor iemand uit Argentinië.

3. Er rijden veel Nederlandse bussen rond op Cuba. De bijnaam die Cubanen hebben geven aan deze bus is sauna, omdat de ramen niet open kunnen.

4. De band Buena Vista Social Club is opgericht in 1996 en bestond destijds enkel uit muzikanten op leeftijd. De band is genoemd naar een gelijknamige club uit de jaren veertig wat een trefpunt was voor muzikaal Havana. De band werd wereldberoemd en reisde de hele wereld over. Hun grootste hit is het liedje Chan Chan.

4. Cuba libre, een mix van rum en cola, is ontstaan in 1900, toen de Amerikanen de Cubanen van de Spaanse overheersing hadden bevrijd. Een officier vroeg een barman om rum en cola te mixen. Vervolgens proosten de Amerikaanse soldaten op een vrij Cuba: Cuba libre!

5. Er wordt veel geflirt in Cuba. Om een vrouw te laten blijken dat hij haar mooi vindt, noemt een Cubaanse man haar graag mangita, genoemd naar een populaire vrucht in Cuba, de mango.

6. Het gemiddelde salaris op Cuba 22 euro is per maand.

7. Er zijn een Mac Donalds, Pizza Hut, Starbucks en KFC op Cuba. Deze zijn echter op de Amerikaanse legerbases van Guantanamo Bay gevestigd.

8. Cubanen mogen sinds kort auto’s kopen van de staat, zonder dat ze daar een moeilijk verkrijgbare vergunning voor nodig hebben.

9. Er worden jaarlijks ongeveer 350 miljoen sigaren gemaakt; deels met de hand, maar grotendeels machinaal. Enkele bekende merken zijn Cohiba, Montecristo, Partagas en Romeo y Julieta. Een goede sigaar moet een beetje meeveren als je hem indrukt.

10. Cuba’s belangrijkste nationale feestdag is op 26 juli. Dit is de dag van de eerste opstand in 1953 van Fidel Castro tegen het bewind van dictator Bastista. Deze poging mislukte echter en Fidel Castro belande in de gevangenis. Op deze dag wordt vaak door de president een speech gehouden op het plein van de revolutie in Havana.

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen.

background-pattern