Naar boven

8 vragen aan Cuba reisspecialist Lineke

blog

Geschreven op
woensdag 25 februari
Geschreven door
Juliette Driel

lineke cuba reisspecialist

Lineke, hoe lang werk je al bij Riksja Travel en hoe ben je hier terecht gekomen?

Ik werk inmiddels vier jaar met veel plezier bij Riksja Travel. Daarvoor had ik een leuke baan bij een evenementenorganisatie. Ik wilde graag voor een langere periode op reis, maar onbetaald verlof was hier geen optie. Ik heb er toen voor gekozen om mijn baan op te zeggen en ben ruim een half jaar de wereld over getrokken. Bij terugkomst wist ik één ding zeker: dit wil ik vaker gaan doen! Zoekend naar een baan waar dit mee te combineren is, kwam ik al vrij snel uit bij een reisorganisatie en ik ben blij voor Riksja Travel te hebben gekozen. Ik kan dagelijks praten over mijn grote passie reizen en ik heb de mogelijkheid vaker op reis te gaan: win-win dus!

cuba havana cadillacsWaarom ben je juist Cuba-reisspecialist en wat vind je zo bijzonder aan het land?

Je kunt nog zoveel gereisd hebben en voor je gevoel alles al een keer hebben gezien, maar toch weet ik zeker dat Cuba je zal verrassen. Omdat het land communistisch is en modernisering al jaren wordt tegengehouden, gaan dingen in Cuba nooit zoals je verwacht. Wat ik met name leuk vind in mijn werk als Cuba-reisspecialist, is om reizigers hierop voor te bereiden en uit te leggen hoe het land is en waarom Cubanen doen wat ze doen.

Wat is voor jou typisch Cubaans?

De mensen. Ondanks dat ze een onderdrukt bestaan leven en weinig vrijheden hebben, gaan ze met een glimlach door het leven. Cubanen zijn trotse mensen: ze zijn trots op hun land én op het feit dat ze Cubaan zijn. Ze gaan niet bij de pakken neer zitten en verzinnen altijd wel een manier om wat extra geld te verdienen.

eten met cubanen cubaWat vond je het hoogtepunt van Cuba?

Het hoogtepunt van Cuba vind ik juist de afwisseling tijdens de reis. Een Cuba-reis is bijzonder vanwege de combinatie van cultuur, natuur en strand, op relatief korte afstand van elkaar.

Wat is het meest bijzondere dat je zelf hebt meegemaakt in Cuba?

Dat is denk ik in Las Terrazas geweest. Na de excursie die we hier gedaan hadden, werden we door de gids uitgenodigd om zijn huis te komen bekijken. Hij woont hier samen met zijn moeder, zijn broer en de vrouw van zijn broer. We werden hartelijk ontvangen en kregen een typisch Cubaanse middag voorgeschoteld. Moeder ging naar de keuken om bonensoep voor ons te maken. Zijn broer ging ook meteen aan de slag en maakte mojitos. Er kwam een gitaar tevoorschijn en midden in de woonkamer kregen we een privé salsa-les. Het werd een hele bijzondere middag en erg leuk om op deze manier een kijkje bij de Cubanen thuis te krijgen.

trinidad kerk cubaWat is je favoriete stad in Cuba?

Zonder twijfel Trinidad! Het is een stad die heel dorps aandoet. Het oude centrum staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en ik vind het heerlijk om hier over de kinderkopstraatjes tussen de gekleurde huizen te slenteren. ’s Avonds komt het oude centrum tot leven. Op de trappen van Plaza Mayor speelt een live band en toeristen en locals beginnen spontaan te dansen.

Daarnaast is Trinidad een ideale uitvalsbasis om de omgeving te ontdekken. Je kunt het beschermde natuurgebied ‘Topes de Collantes’ ontdekken of ga naar de ‘Valle de los Ingenios’ voor een bezoek aan een haciënda waar vroeger suikerriet werd verbouwd. Ik vond het zelf heerlijk om na een drukke dag even neer te strijken op het witte strand van Playa Ancon, op slechts tien minuten rijden van Trinidad.

Wat is jouw persoonlijke advies voor reizigers die naar Cuba willen gaan?

Lees je goed in voordat je naar Cuba gaat, in de historie en de grondslag van het huidige systeem. Het maakt je Cuba-reis leuker en ook interessanter ter plaatse. Mij heeft het meer begrip gegeven tijdens mijn reis: waarom doen ze de dingen die ze doen en juist waarom lopen dingen in Cuba vaak net even anders dan je verwacht.

Tot slot: waarom zou iedereen Cuba moeten bezoeken?

Cuba heeft zoveel meer te bieden dan stranden, rum en salsa. Ik wil ook niet zeggen dat iedereen Cuba moet bezoeken. Sommige mensen zijn in hun reis op zoek naar luxe en een bestemming waar alles tot in de puntjes is geregeld, maar dat ga je op deze bestemming niet vinden. Een reis naar Cuba is een reis terug in de tijd en dat maakt het zo uniek. De reiziger die dit wil meemaken en Cuba nog wil zien zoals het nu is, raad ik aan om niet te lang meer te wachten.

Wil je ook Cuba bezoeken? Kijk dan eens bij onze Cuba-bouwstenen. De reisspecialisten adviseren je graag!
Lees ook de artikelen:
Top 5 must sees Trinidad 5 redenen om naar Cuba te gaan
of ga terug naar het overzicht-artikelen.
background-pattern