Naar boven

Ga nu naar Cuba

blog

Geschreven op
zaterdag 7 mei
Geschreven door
Juliette Driel

voor het land, voor de natuur maar vooral voor de Cubanen

Bandje HavanaOok wij wilden Cuba nog zien voordat het “oude Cuba” is veranderd.  Het was een mooie reis, om het begin van ons pensioen te vieren. Lekker klimaat, Toeren van pleintjes naar palmenstrand leek ons een prachtige start en dus hadden wij deze reis geboekt.

De bouwstenen hebben wij nog wat aangepast naar onze wensen en 4 januari  ging  onze langgewenste vakantie in vervulling. De reis was uitstekend georganiseerd en voldeed aan onze stoutste verwachtingen, ondanks het weer, dat voor de tijd van het jaar nat was. Wat wij na terugkomst ons realiseerden was, dat Cuba op alle fronten aan onze verwachtingen voldeed er was echter iets dat er met kop en schouders boven uit stak: de Cubanen zelf. Wij raken er niet over uitgepraat.

BuurtenJe bereid je voor op Cuba via de reisblogs en je weet, dat de tijd er nagenoeg stil heeft gestaan. De realiteit is, dat Cubanen in staatsdienst moeten leven van CUC 25,– tot CUC 30,– per maand, een bedrag dat je met 2 personen op een avond in een restaurant kan uitgeven! Natuurlijk krijgen ze etensbonnen en gratis gezondheidszorg maar als je de staatswinkels hebt gezien realiseer je snel, dat je hier geen 3 gangen diner kan samenstellen.

Het is dan ook opmerkelijk hoe vrolijk de Cubanen zijn. Muziek maken zit in hun genen en zij zijn zonder uitzondering behulpzaam en vriendelijk, inventief en eerlijk. Wij hebben door de oude, niet toeristische, woonwijken van Havana gelopen en realiseerden ons dat wij ons volkomen veilig voelden. Geen enkele keer voelden wij ons onveilig of zelfs maar ongemakkelijk. Voor de Cubanen met zo`n laag inkomen is het noodzakelijk iets bij te verdienen. Natuurlijk kom je wel eens bedelaars tegen, het aantal is gering en zij zijn ook niet agressief.  Veel meer proberen de Cubanen een CUC en als het kan wel 2 CUC`s te verdienen door hun diensten aan te bieden en daarna hopen op een beloning en inventief zijn zij, petje af want zij doen het op een leuke vriendelijke en niet opdringende manier. Wij hebben veel landen gezien maar voor ons zijn de Cubanen de kampioen inventiviteit, behulpzaamheid en vriendelijkheid.

EzelrijderWat ons werkelijk heeft verbaasd is het muntstelsel. De 2 muntsystemen CUP en CUC komen naast elkaar voor en het waardeverschil van 40x is aanzienlijk en je zou verwachten, zeker bij de levensstandaard, dat je CUP`s terugkrijgt als je met CUC`s betaald. Niets is minder waar. Bij ons vertrek uit Havana hadden we zeggen en schrijven 1 CUP muntje en nog wel een gewilde met de beeltenis van Che.  De uitzondering bevestigd de regel, de pompbediende in Las Terrazas dacht ons via een truc 10 CUC`s extra te laten betalen, maar dit vergeven wij hem graag.

Een geliefde manier van bijverdienen voor mij was de typische Cubanen  te fotograferen. Ik ben niemand tegen gekomen die dit niet wilde. Een enkele keer kwam “het handje” maar vaak waren ze trots dat je ze wilde fotograferen en waren ze blij verrast als je ze een CUC toestopte.

Wil je net als Gerard ook Cuba bezoeken? Kijk dan eens bij onze Cuba bouwstenen of ga terug naar het overzicht van alle artikelen

 

background-pattern