Naar boven

Cuba drank

De Cubaanse keuken – lekkerder dan je denkt

blog

Geschreven op
maandag 4 maart
Geschreven door
Juliette Driel

Misschien heb je het wel eens gehoord: de Cubaanse keuken is niet echt ‘haute cuisine’. Maar het eten in Cuba is lekkerder dan je wellicht denkt!

Eten in ecuba-eten-garnalen-paladaren casa particular of paladar

De beste plek om een typische Cubaanse maaltijd te eten, is in een casa particular. Bij de meeste casas bestaat de mogelijkheid om ’s avonds te eten en we zouden je zeker aanraden dat minstens een keer tijdens je reis te doen. Het laat je zien hoe een Cubaanse maaltijd eruit ziet, met verschillende gerechten die op tafel worden gezet, waar iedereen van kan opscheppen.

Ook eten in een paladar is een aanrader en proef je hier de Cubaanse keuken. Dit zijn privégerunde restaurants, vaak in een omgebouwde woonkamer, in huizen met hoge plafonds en meubels in koloniale stijl. Al een hele belevenis op zich! Het eten in paladares en casas particulares is vaak veel beter dan in de staatsgerunde restaurants, omdat de mensen in deze privérestaurants werken voor hun eigen omzet en zo dus veel service- en kwaliteitsgerichter zijn. Ze kopen op de markt de beste ingrediënten en maken je eten met veel zorg klaar.

Rijst en yuca zijn onmisbaarcuba-eten-arroz-congri

Eén hoofdingrediënt is tijdens elke Cubaanse maaltijd sowieso onmisbaar: rijst. De Cubanen eten het liefst bij elke maaltijd rijst, ofwel van de gewone witte variant, ofwel een mix van rijst met zwarte bonen die ‘arroz congrí’ of ‘moros y cristianos’ wordt genoemd. Soms worden de bonen ook wel los naast de rijst geserveerd, als een soort bonensoep. Daarnaast wordt er bij bijna elke maaltijd ‘yuca’ of ‘malanga’ geserveerd, een knolsoort die lijkt op cassave. Wij vinden ‘em gekookt niet echt een succes (nogal melig), maar gefrituurd is het best lekker; het lijkt een beetje op onze patat of chips.

Liefhebber van kreeft?

Naast rijst en yuca wordt er meestal een keuze uit de volgende gerechten geserveerd: kip, varkensvlees, vis, garnalen of kreeft. Het ligt er een beetje aan wat er die dag te koop was in de winkel; meestal laat de dame des huizes je weten waar je ‘s avonds voor het diner uit kunt kiezen. Kip, varkensvlees en vis zijn meestal een paar CUC goedkoper, en garnalen en kreeft een tikje duurder. Maar een goede maaltijd met kreeft kost in een casa particular of paladar vaak alsnog maar zo’n 10 tot 12 CUC; dat zijn prijzen waar kreeftliefhebbers in Nederland van gaan watertanden!

Ropa vieja bij onze favoriete paladarcuba-eten-vers-fruit

Een ander typisch Cubaans gerecht dat je in paladares wel eens op de kaart ziet staan, is ‘ropa vieja’, wat letterlijk ‘oude kleren’ betekent. Het is gestoofd rundvlees in een sausje met paprika en (natuurlijk) rijst. Het moet uren sudderen en daardoor krijgt het vlees een hele rijke smaak. Onze lekkerste ropa vieja aten we bij Paladar Doña Eutimia in het hart van Havana Vieja, een topper.

Om het af te maken kun je kiezen uit typisch Cubaans toetjes. Zoals flan, een soort crème caramel, of ‘arroz con leche’, gekookte rijst met rietsuiker en kaneel. Vaak staat er ook een grote schaal met fruit van het seizoen, zoals papaya, ananas en guaves. Mmmmm, buen provecho!

Zelf naar Cuba?

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern