Ga naar inhoud

Riksja Travel
Costa Rica, Panama & Nicaragua
Mensen op een koffieplantage in Nicaragua

San Ramón: Thuis bij de koffieboeren

Bouwsteen
 • Reisschema:
  San Ramón
 • Reisduur:
  2 dagen/ 1 nachten
 • Activiteit:
  Koffietour met lokale gids
 • Reissom:
  € 138,- p.p. bij 2 personen
Wil je graag meer te weten komen over het dagelijks leven op het platteland van Nicaragua? Breng dan twee dagen door bij een familie in een dorp in de buurt van San Ramon, op ongeveer een uur afstand van Matagalpa, en krijg een inkijk in het dorpsleven. Deze homestay maakt deel uit van een non-profit ontwikkelingsproject dat tot doel heeft om de families in de dorpen te ondersteunen. Bezoek samen met een lokale gids de koffieplantages van de familie en leer meer over de teelt, de oogst en de verwerking van koffie. Buiten het oogstseizoen ligt de nadruk van de tour meer op de natuur in de regio in het algemeen. Help 's avonds de familie met het bakken van verse tortilla's of speel met de kinderen voordat je gezamenlijk gaat avondeten.

Koffieboon

Dag 1 – Aankomst bij je gastgezin in San Ramon bij Matagalpa

Je rijdt via de Panamericana richting het noorden naar de regio Matagalpa. Eerst kom je langs vele kleine dorpjes en langzaam wordt het steeds heuvelachtiger. Langs de weg zul je steeds meer fabrieken zien waar koffie wordt gedroogd en verpakt. Hoe hoger je komt, hoe koeler het wordt. In San Ramon ontmoet je je lokale gids, die je tijdens je verblijf bij het gastgezin zal helpen met vertalingen, omdat de meeste families geen Engels spreken. Samen rijden jullie ongeveer 45 minuten over onverharde wegen naar je gastgezin. Alle gastgezinnen maken deel uit van een non-profit toerismeproject dat tot doel heeft het inkomen en de levensomstandigheden van de families in de regio te verbeteren.

Bij aankomst word je verwelkomd door je gastheren. Als je voor de lunch al aankomt, wacht er meteen een typische lokale lunch op je, die meestal nog boven een open vuur wordt bereid. Hoewel er in de dorpen tegenwoordig ook elektriciteit is, valt deze nog steeds vaak uit. Vervolgens verken je met een lokale gids de koffieplantages in de omgeving. Van het kweken van de planten tot de afgewerkte koffie, je leert alles over de teelt, de oogst en de verwerking van koffie. Maar zelfs als je niet tijdens het oogstseizoen reist (meestal van november tot februari), is een rondleiding de moeite waard. We hebben binnen een uur maar liefst vijf luiaards gezien!

Dag 2 – Afscheid van het gastgezin

Na een nacht bij je gastgezin, waar je meestal alleen een bed en misschien een stoel vindt (ook de badkamer wordt meestal gedeeld met het gezin), word je waarschijnlijk vroeg in de ochtend gewekt door het gezang van vogels of het kraaien van de haan. Het leven op het platteland begint meestal al rond 4 tot 5 uur ’s ochtends. We hebben de tijd vóór het ontbijt benut om op zoek te gaan naar brulapen die in de buurt ook bezig waren met hun ontbijt. Na een stevig ontbijt met rijst, bonen en verse tortilla’s hebben we afscheid genomen van onze gastheren. Als je toevallig Spaans spreekt, gaat het communiceren natuurlijk gemakkelijk, maar ook met behulp van gebarentaal (en je lokale gids) verloopt de communicatie goed. Vanaf San Ramon kun je verder reizen naar León om de koloniale stad en de vulkanen in de omgeving te bezoeken.

Deze bouwsteen is goed te combineren met