ANVR logo
SGR logo
Calamiteitenfonds logo

Naar boven

Deze 5 hidden gems in New York moet je gezien hebben

blog

Ook al ben je toerist in New York, iedereen wil tijdens zijn reis bijzondere plekken ontdekken waar je nog nooit eerder van hebt gehoord. Hidden gems, verborgen parels, geven je het gevoel dat je een kant van de stad hebt gezien die daarvoor nog onontdekt was. Van geheime straatjes met de meest gave street art tot parken waar alleen de locals komen. Local Ingrid Schram houdt ook enorm van deze bijzondere plekken in haar stad en geeft je graag 5 tips.
Decorative torn edge

1. Even zen zijn op Times Square

Zonder het te weten ben je deze hidden gem waarschijnlijk al voorbij gelopen op je trip naar New York. Midden op het drukke en intense Times Square bevindt zich namelijk een plek om even tot rust te komen en in het moment te zijn. ‘Hoe dan?’, zul je denken. In 1977 installeerde kunstenaar Max Neuhaus hier een geluidsinstallatie onder een metrorooster. De meeste bezoekers lopen er nietsvermoedend overheen. Zonder het bijzondere geluid waar te nemen worden ze opgeslokt in de drukte van het plein, met de verklede Mickey’s en Mini’s die met je op de foto’s willen. Het galmende rustgevende geluid is een bijzonder contrast in een omgeving van flitsende billboards en straatartiesten. Ga even op het rooster staan en neem het geluid in je op. Je vindt de geluidsinstallatie op Broadway tussen 4th en 46th street.

2. New York heeft een boon

Na Chicago heeft New York nu ook een boon. Mocht je in Chicago geweest zijn, dan ben je vast bij het bekende kunstwerk van Anish Kapoor geweest. Cloudgate of ook wel ‘the Bean’ genoemd is een iconische trekpleister in deze stad. Kapoor heeft in New York een appartement in het bekende Jenga-gebouw in Tribeca en had 14 jaar geleden al het plan om een kleine versie van de boon onder het gebouw tevoorschijn te laten komen. Het heeft even wat jaren geduurd, maar in 2023 is hij dan eindelijk af. Alsof hij onder het gebouw is gepropt staat hij hier te shinen. Bewonder de boon en het bijzondere Jenga gebouw in de iconische wijk Tribeca.

3. Bekijk de Mona Lisa van Williamsburg

Wat begon als een deelname aan een middelbare school kunstwedstrijd, werd een van de bekendste kunstwerken in de hippe wijk Williamsburg. Steven Paul deed als tiener mee aan de wedstrijd met zijn foto ‘Lost Time’. Hij fotografeerde een van zijn klasgenoten en won hiermee de eerste prijs. Het bedrijf Colossal Media, bekend van vele muurschilderingen in de stad, ontdekte de unieke foto van het schoolmeisje en creëerde er een metershoge blikvanger van op een prachtige locatie in Williamsburg. Bekijk de Mona Lisa van een afstandje voor de mooiste foto inclusief Williamsburg Bridge op de achtergrond.

4. Street art in het deftige Upper West Side

Het vinden van een Banksy-schildering wordt altijd gezien als een kleine overwinning.
Banksy is een wereldberoemde straatartiest waarvan de identiteit nog steeds niet zeker is. Hij heeft de afgelopen jaren al voor veel ophef gezorgd in de kunstwereld. Her en der verspreid hij zijn kunst over de wereld en het is aan de oplettende kijker om er eentje te spotten. In Upper West Side vind je een originele Banksy, Hammer Boy, geplaatst door Banksy tijdens zijn verblijf in New York in 2013. Door dreigend vandalisme heeft de naastgelegen supermarkt er een transparante plaat voor gezet om het kunstwerk te beschermen.

5. Fantastisch uitzicht met je voeten in het gras

Little Island is een van de nieuwste unieke parken van New York en herkenbaar aan de mooie bolvormige pilaren waarop het eiland rust. Neem er zeker even een bezoekje. Ernaast bevindt zich een minder bekende maar zeer interessante pier. Op pier 57 kun je namelijk de perfecte foto’s maken van Little Island! Op de bovenste verdieping zit een rooftop garden, waar locals graag samen komen voor een picnic. De pier heeft zelfs de New York Preservation Award gewonnen voor de transformatie van een industriële pier naar een toeristische trekpleister. In het voorjaar van 2023 zal hier een foodmarket openen voor ‘black and women owned businesses’. Een unieke foodcourt dus met heerlijke snacks, die je lekker mee naar de rooftop kunt nemen.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer reisblogs:

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern