ANVR logo
Calamiteitenfonds logo
SGR logo

Naar boven

De mooiste safariparken van Zuid-Afrika voor jou op een rij

blog

Het hoogtepunt van elke reis naar Zuid-Afrika is een indrukwekkende safari. Hieronder hebben we de leukste safariparken voor jou op een rij gezet. We geven ook nog enkele tips, zodat jouw zoektocht naar The Big Five feilloos verloopt.
Decorative torn edge

Kruger National Park

Het meest bekende en het grootste (19485km2) safaripark van Zuid-Afrika is het Kruger National Park. Dit park ligt in het noord-oosten van Zuid-Afrika tegen de grens van Mozambique. Een prachtig park met een enorme hoeveelheid aan diersoorten. In het park zijn enkele dorpen en tentenkampen waar je kunt overnachten. Skukuza is een van de eerste dorpen die je tegenkomt en het zit er vol met toeristen. Heb je genoeg tijd? Ontsnap dan aan de massa mensen en rijd door naar het intieme Satara of naar het grotere Mopani. Heb je het liefst zo min mogelijk mensen om je heen? Dan is Bateleur een goede optie.

Addo Elephant Park

Nationaal Park Addo olifant Wild card

Een stuk kleiner, maar ook een fantastisch park ten noord-oosten van Port Elizabeth/Gqeberha. De naam zegt het al, je vindt hier grote kuddes olifanten. Natuurlijk zijn dat niet de enige dieren die in dit park wonen. Je vindt hier onder andere ook leeuwen en gevlekte hyena’s. Op zoek naar de koning van de jungle? Dan moet je in het zuidelijke deel van het park zijn.

Pilanesberg

Een bijzonder safaripark ten noord-westen van Johannesburg. In dit park vind je de Mankwe Dam waar een enorm waterreservoir is en dat betekent: een grote kans op het spotten van dieren. In het wildreservaat is ook een vulkaankrater. Deze vulkaan is ooit uitgebarsten en daar worden nu nog de vruchten van geplukt. De prachtige omgeving en het unieke landschap zijn te danken aan die uitbarsting.

iSimangaliso Wetland Park

Het moerasachtige gebied zorgt voor een totaal andere look & feel dan de andere parken. Het park ligt aan de kust in noord-oosten van Zuid-Afrika. Door de grote hoeveelheid water zijn er veel krokodillen, nijlpaarden, pelikanen en flamingo’s te vinden. De beste manier om deze dieren te spotten? Stap aan boord van een boot en ontdek het park vanaf het water.

Hluhluwe-iMfolozi

Dit heuvelachtige park ligt ook in het noord-oosten van Zuid-Afrika net onder eSwatini, het voormalige Swaziland. Het bijzondere aan dit safaripark is dat er een neushoornsoort leeft die met uitsterven bedreigd wordt. Dit komt doordat er in Zuid-Afrika nog steeds veel jacht gemaakt wordt op de hoorn van de neushoorn. Wil je dit park graag bezoeken? Ga dan samen met een ranger. Zij kennen het gebied op hun duimpje.

Private parken

Er zijn enkele prachtige private parken in Zuid-Afrika, zoals Pinda Private Game Reserve, Singita en Madikwe Game Reserve. Bijzondere parken en niet toeristisch. Dat komt door het forse prijskaartje wat aan een bezoek aan een van deze parken hangt.

Tips van de locals

• Ochtendmens of niet, begin je trip zodra de hekken worden geopend. Dit kan behoorlijk vroeg zijn. De meeste dieren zijn actief in de nacht en in de vroege ochtend. Rond deze tijd is er een grotere kans dat je ze spot. Zeker de katachtigen.
• Begin de bag bij een waterplaats. Vaak gaan de dieren in de ochtend waterdrinken.
• Bij de drinkplaatsen zijn er ook hides gebouwd. Hier kun je in een gebouw naar de dieren kijken en tegelijkertijd is het een moment om je benen strekken.
• Bereid je trip voor en neem ontbijt en koffie mee voor onderweg. Er zijn verschillende picknick plekken waar je een ontbijtje kunt maken. Verwacht geen 5-pits fornuis, maar koffie maken kan zeker. Blijf wel alert, de meeste spot hebben geen hekken, je zit echt in de bush bush.
• Let op voor olifanten in musth. Dit is een hormonale fase bij de olifantenstier en dat gaat gepaard met agressiviteit. Blijf uit de buurt en keer om. Lukt dat niet, probeer dan achteruit weg te rijden.
• Kijk af en toe eens omhoog. Zie je gieren? Grote kans dat ze rondcirkelen boven een dood dier. Gieren wachten tot ze aan de beurt zijn om hun maag te vullen. Zie je ze nog in de lucht? Grote kans dat er een groter dier zijn eten naar binnen aan het werken is.
• Wil je graag katachtigen zien? Speur dan de bomen en vlaktes af naar de staarten. In de bomen zie een luipaard niet zomaar liggen, maar vaak slingert zijn staart vanaf de tak naar beneden. Liever een leeuw of een cheeta spotten? Zij liggen vaak in het gras en dan zie je een stuk van de staart boven het gras uitkomen.
• De laatste tip ligt misschien een beetje voor de hand; neem echt een verrekijker mee. De meeste dieren ga je in de verte zien.

Houd er rekening mee dat je niet alle dieren spot. Het is geen dierentuin en de beesten lopen vrij rond in enorm grote parken. Je kunt altijd een game drive boeken en je kans vergroten op het spotten van dieren. De rangers zijn continu in contact met elkaar via walkie-talkies en zijn als eerste op de hoogte van de locatie als er een bijzonder dier gespot is. Bovendien gaan zij ook ’s nachts op avontuur en dan is het park gesloten voor bezoekers.

Met deze tips ga jij een onwijs leuke tijd hebben in jouw favoriete park. Geloof ons, een trip naar Zuid-Afrika is niet compleet zonder een safari. Het gevoel wat je krijgt als je leeuwen, olifanten en andere dier in het wild spot is toch wel heel bijzonder.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer reisblogs:

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

Drakensbergen wandelen Zuid Afrika
rondreis

Avontuurlijk Zuid-Afrika

 • Blyde River Canyon – safari in oa Kruger privéreservaat - Swaziland - Hluhluwe - iSimangaliso Wetland Park - Drakensberg
 • 17 dagen / 16 nachten
 • vanaf € 865,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
zuid-afrika-kruger gamedrive
rondreis

South African Experience

 • Johannesburg - Blyde River - safari in privéreservaat en Kruger - Koninkrijk eSwatini (voorheen Swaziland) - St. Lucia nijlpaarden - Tuinroute - wijnstreek - Kaapstad
 • 20 dagen / 19 nachten
 • vanaf € 1.595,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
bouwsteen

Ontspannen begin in Pretoria

 • Pretoria of Johannesburg
 • 2 dagen / 1 nacht
 • vanaf € 48,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Zuid-Afrika Addo olifanten vanuit auto
bouwsteen

Grijze reuzen van Addo Park

 • Addo Elephant National Park
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 125,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern