Auckland informatie

blog

Ontdek Auckland

De meest bruisende en multiculturele stad van Nieuw-Zeeland is Auckland en mag dus absoluut niet ontbreken tijdens je Nieuw-Zeeland-rondreis. De stad is met 1,2 miljoen inwoners de grootste en meest levendige stad van Nieuw-Zeeland. Deze stad wordt ook wel de ‘city of sails’ genoemd, omdat Auckland omsloten is door water en er veel gezeild wordt. ’s Zomers krioelt het van de boten in de vele havens. Je laten vervoeren door een ferry is hier net zo gewoon als een bus pakken. Ook de America’s Cup, de grootste jaarlijkse zeilwedstrijd van de wereld, werd hier twee keer gehouden. Redenen genoeg om eens naar Auckland te reizen.

Auckland
boten auckland

Auckland kent veel gezellige wijken met leuke kleine winkeltjes, sfeervolle café’s en goede restaurants waar je heerlijk kunt eten tijdens je reis. Neem bijvoorbeeld Queen Street, de belangrijkste en drukste winkelstraat met warenhuizen, sfeervolle restaurants, theaters en bioscopen. Hier vind je ook heel veel Aziatische restaurantjes waar je heerlijk kunt eten voor relatief weinig geld.

Doordat Auckland een samensmelting is van vele culturen is er voor ieder wat wils. Een heel goed voorbeeld hiervan is het restaurant Oh Calcutta aan Parnell Road gelegen in de wijk Parnell. Je kunt hier kiezen uit vele Indiase gerechten die allemaal even lekker zijn. Er wordt gezegd dat dit het beste Indiase restaurant van Auckland is.

Wil je een gokje wagen, ga dan naar Sky City, een complex met restaurants, een theater en een heel groot casino. Een onderdeel hiervan is de Sky Tower (318 m), de hoogste toren van het Zuidelijk Halfrond. Vanaf de twee uitzichtplatforms heb je een geweldig zicht over het centrum van de stad en de Waitemata Harbour.

Ook is het leuk een culturele Maori show te bezoeken in het Auckland’s War Memorial Museum. Verder is het de moeite waard een bezoek te brengen aan Mount Eden voor een geweldig uitzicht over de stad en de vele baaien. Vanaf deze berg heb je tevens zicht op de krater van deze slapende vulkaan (je kunt 50 meter diep de krater inkijken!)

haven
Auckland

Geschiedenis Nieuw-Zeeland / Auckland

In 1642 werd Nieuw-Zeeland ontdekt door de Nederlandse onderzoeker en ontdekkingsreiziger Abel Tasman, die het land vernoemde naar onze provincie Zeeland, dat eveneens door water wordt omringd. Hij verbleef hier maar kort en verloor al snel zijn interesse in dit gebied. Nieuw-Zeeland bleef wat het was, tot de Engelsman James Cook in 1769 voet aan wal zette en het land in kaart bracht. Hij zou nog twee keer terugkomen en vorderde het land al snel als kolonie van Groot-Brittannië. In 1830 zetten de eerste Europeanen voet aan wal en de eerste nederzettingen werden gebouwd.

Het plaatsje Russell werd het administratieve centrum. Maar al snel voldeed het plaatsje niet meer en was men opzoek naar een centraler gelegen plaats. Auckland werd gekozen door zijn ligging op een landtong waardoor de plaats omringd was door water. Zo had men een grote haven voor de schepen die kwamen en gingen. Ook was het gebied rond Auckland erg vruchtbaar en na 20 jaar werd er volop handel gedreven en waren er vele boerderijen.
Auckland bleef niet lang de hoofdstad van Nieuw-Zeeland: Na 25 jaar werd Wellington benoemd als nieuwe hoofdstad.

Vandaag de dag is Auckland de meest snelgroeiende stad van Nieuw-Zeeland en Wellington mag dan de politieke hoofdstad zijn van Nieuw-Zeeland, het commerciële centrum van Nieuw-Zeeland blijft Auckland.