Menu background

Naar boven

cenotes in mexico

Deze vijf cenotes wil je zien tijdens je Mexico rondreis

blog

Zeg je Mexico, dan zeg je cenotes. Deze poels of grotten gevuld met zoetwater vind je vooral in de provincie Yucatan. Er zijn er maar liefst duizenden! Maar hoe zie je tussen de lianen dan nog de cenote die je moet bezoeken. Wij zetten onze vijf favorieten op een rij.
Decorative torn edge

Cenote Ik Kil

cenote ik kil mexico

Locatie: op een paar kilometer vanaf Chichen Itza
Prijs: ongeveer 150 Peso’s per persoon (€7)

Dit is een bekendere cenote in Mexico en daardoor kan het al snel druk worden door groepen toeristen die Chichen Itza combineren met deze cenote. Wil je Ik Kil écht magisch ervaren? Ga dan vroeg in de ochtend wanneer er nog bijna niemand is. Vanaf de entree loop je via een enorme trap 45 meter naar beneden terwijl je de lianen al langs je ziet hangen. Alleen dit uitzicht naar beneden is al magisch! Eenmaal beneden kun je via trappetjes het water in, maar hoeveel leuker is het om meteen vanaf een van de platformen in het verkoelende blauwe water te springen? Wanneer je in het water ronddobbert kijk je zo de hoogte in en zwem je onder de lianen door die je net nog zag hangen. Neem ook vooral je duikbril en snorkel mee! Door de lichtval zie je onderwater lichtstralen en heel wat vissen.

Santa Barbara Cenotes

santa barbara cenotes

Locatie: vlak bij Merida
Prijs: ongeveer 150 Peso’s per persoon (€7)

Deze drie cenotes liggen op ongeveer één uur rijden van Merida en zijn nog minder bekend bij toeristen. Dit betekent dat het er een stuk rustiger is en je met een beetje geluk de cenotes soms helemaal voor jezelf hebt. Vanaf de ingang is het nog ongeveer tien minuten fietsen naar de cenotes. Je kunt er ook voor kiezen om met een paard en wagen te gaan die een stuk sneller en ruiger gaat dan je misschien nu denkt.

Cenote Cascabel is de eerste cenote die je tegenkomt en is direct een ondergrondse cenote. Via stijle trap klauter je naar beneden en zie je door de lampen het helderblauwe water. Het is een stuk kouder maar dan andere cenotes maar ook direct een van de meest heldere. Je ziet zo de visjes om je heen zwemmen zonder dat je je duikbril nodig hebt. Cenote Chacksikín is half ondergrond door een groot gat dat de zon naar binnen laat schijnen. Hierdoor lijkt het wel of deze cenote twee verschillende kleuren water heeft. De laatste cenote is Cenote Xooch waar je komt nadat je een lange trap afloopt richting een rotsachtige tunnel. Eenmaal binnen gaat je aandacht direct naar de hoge boom die bovenaan de cenote staat met wortels die bijna het water raken. Dit is de grootste cenote van de drie en helemaal open waardoor er veel gekleurde vogels voorbijvliegen.

Cenote Oxman

oxman cenote mexico

Locatie: vlak bij Valladolid
Prijs: ongeveer 80 Peso’s per persoon (€4)

Dit is dé cenote om je echt even Tarzan te voelen en via een touw het water in te slingeren! Vanuit Valladolid is het maar vijftien minuten rijden en in de omgeving zijn meerdere cenotes die je wellicht kunt combineren, zoals cenote Saamal. Cenote Oxman is onderdeel van Hacienda San Lorenzo waardoor je hier ook kunt eten en de cenote even kunt inwisselen voor een zwembad. Ook bij deze cenote geldt dat hoe vroeger je er bent, des te rustiger het is. Zo slinger je een paar keer het water in zonder dat je in lange rijen hoeft te staan.

Xtun Cenote

cenote xtun mexico

Locatie: vlak bij Tulum
Prijs: 450 Peso’s per persoon, inclusief tour met gids (€22)

Wauw, deze cenote is waanzinnig mooi en onderdeel van de grootste onderwatergrot ter wereld. Het enige licht kom van de zaklamp want voor de rest is het hartstikke donker. Deze cenote kun je alleen bezoeken met een tour en gids die je wegwijs maakt door dit gangenstelsel. Vanaf het startpunt zwem je een stukje door het water naar een opening in de grot. Eenmaal hier is het pikdonker en volg je de gids lopend met een zaklamp door het gangenstelsel waar je hier en daar weer door het water moet. Zonder zaklamp zie je geen hand voor ogen.

Grand Cenote

grand cenote mexico

Locatie: op fietsafstand van Tulum
Prijs: 500 Peso’s per persoon (€25)

Als je deze prijs met de andere cenotes vergelijkt is dit inderdaad een stuk duurder. Dit komt omdat dit een van de bekendste cenotes van Mexico is en heel dicht bij Tulum ligt. Met de fiets ben je vanaf Tulum ongeveer 40 minuten bezig, maar je kunt ook een taxi nemen of met de auto erheen rijden. Let wel goed op want deze cenote staat niet heel duidelijk aangegeven langs de weg. Voor je het weet rijd je er voorbij. Als je na een frisse douche naar de cenote loopt zie je direct dat deze gedeeltelijk overdekt is met rotsen en deels open. Je spot ook direct een aantal kleine schildpadden in het azuurblauwe water en je ziet de vissen al zonder dat je überhaupt je duikbril opgezet hebt. Wanneer je onderwater kijkt is het water nog blauwer en je ziet aan de randen witte stalactieten. Vooral in de tunnel is dit spectaculair, maar kijk ook vooral boven je hoofd. Als je goed oplet zie je dan ook vleermuizen hangen. Veel mensen blijven vooral in dit voorste gedeelte wat eigenlijk zonde is. Na de tunnel kom je namelijk in het tweede veel ondiepere gedeelte dat nog blauwer is. Je mag hier ook je zwemvest afdoen dus perfect voor wat foto’s! Vind je het toch spannend om door de tunnel te zwemmen, dan kun je altijd bovenlangs nog met een trap naar dit gedeelte.

Veelgestelde vragen over cenotes

  • Zijn er kluisjes aanwezig bij cenotes?
  • Is een zwemvest verplicht in cenotes?
  • Mag je zonnebrand op in een cenote?

Wil je meer inspiratie opdoen? Lees dan onze andere blogs

background-pattern